Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Jak wygląda proponowanie pracy przez NAV - Norwegia

66 Postów
Bogdan Drozd
(Bdrozd)
Początkujący
Witam

tak czytam i czytam , pisza wszędzie że NAV odbiera zasiłki kiedy tylko może. I mam pytanie w związku z tym, że można stracić zasiłek jeśli się odmówi podjęcia pracy.

No dobrze ale jak mi zaproponują pracę w Bergen a mieszkam w Lier

To niby jak mam dojeżdzać do pracy w Bergen? jak mam się jej podjąć?
Przeciez przeprowadzka do Bergen, ba samo znalezienie mieszkania może graniczyć z códem.

Jak to jest?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
Przeciez podpisales na podaniu o zasilek, ze podejmiesz prace obojetnie w jakim rejonie Norwegii . A teraz glupie zdziwienie, ze masz podjac prace w Bergen.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
66 Postów
Bogdan Drozd
(Bdrozd)
Początkujący
nic jeszce nie podpisywałem, właśnie chce sie zorientowac w temacie zeby nie popełnić jakiejś gafy.

Wyjaśnie jeszce: przyjechałem do pracy do Norwegii do konkretnej pracy i mieszkam obok mojej pracy, która zbankrutowała... Bede miał zasiłek - musze złozyć papiery.

Nie mam auta i nie mam hajsu jakiegokolwiek na przeprowadzenie się.

Czyli zorumiem , że jak w papierach będzie rubryka odnośnie gotowości do podjęcia pracy na terytorium NOrwegii to w tym miejscu musze opisac moją sytuację, i napisac że nie jestem w stanie spełnić tego wymogu.

Czy tak?

Ale czy to nie jest podstawą do nieprzyznania zasiłku :/

Ktoś może coś poradzić?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
Bdrozd napisał:
Czyli zorumiem , że jak w papierach będzie rubryka odnośnie gotowości do podjęcia pracy na terytorium NOrwegii to w tym miejscu musze opisac moją sytuację, i napisac że nie jestem w stanie spełnić tego wymogu.
Jezeli zakreslisz, ze nie jestes w stanie, czy tez nie chcesz pracowac obojetnie gdzie, to nie dostaniesz zasilku.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
499 Postów
Krystian Kozyra
(Krystian85)
Wyjadacz
Bdrozd napisał:
nic jeszce nie podpisywałem, właśnie chce sie zorientowac w temacie zeby nie popełnić jakiejś gafy.

Wyjaśnie jeszce: przyjechałem do pracy do Norwegii do konkretnej pracy i mieszkam obok mojej pracy, która zbankrutowała... Bede miał zasiłek - musze złozyć papiery.

Nie mam auta i nie mam hajsu jakiegokolwiek na przeprowadzenie się.

Czy tak?

Ale czy to nie jest podstawą do nieprzyznania zasiłku :/

Ktoś może coś poradzić?

--------
Pamiętasz łeb konia pod koldra reżysera w "Ojcu chrzestnym" ? Odrzucił propozycję "nie do odrzucenia". Tłumaczyć dalej?
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
66 Postów
Bogdan Drozd
(Bdrozd)
Początkujący
no właśnie.
no dobra....

Dobrze, że nie umiem pięknie mówić po norwesku, to zawsze mogę im powiedzieć po angielsku, że nie mówię po Norwesku a tam wymagają norweski heheheheheh
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
66 Postów
Bogdan Drozd
(Bdrozd)
Początkujący
no jak k00rwa chciałem się uczyć jak człowiek języka to szef się nie zgodził. Głoopi Polak po szkodzie, teraz już wiem , że jakbym mu napisał pismo z prośbą o umożliwienie/dopasowanie grafiku do moich zajęć, to nie mógłby odpisać odmownie.
A tak chooooooojjjj już mam dość tej zyebanej norwegii i jak widze po internecie i w rozmowach z e wspolpracownikami to tez maja dosc i widzę coraz wiecej ludzi wraca
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1557 Postów
Gct Kowalska
(Gct)
Maniak
Bdrozd napisał:
Witam

tak czytam i czytam , pisza wszędzie że NAV odbiera zasiłki kiedy tylko może. I mam pytanie w związku z tym, że można stracić zasiłek jeśli się odmówi podjęcia pracy.

No dobrze ale jak mi zaproponują pracę w Bergen a mieszkam w Lier

To niby jak mam dojeżdzać do pracy w Bergen? jak mam się jej podjąć?
Przeciez przeprowadzka do Bergen, ba samo znalezienie mieszkania może graniczyć z códem.

Jak to jest?

Bogdan, nie będziesz musiał odmawiać, bo Nav nie składa żadnych ofert pracy. Prace trzeba sobie znaleźć samodzielnie.
Wypełniając aplikacje o zasiłek musisz zaznaczyć, ze zgadzasz sie na podjęcie pracy w całej Norwegii. Nav płaci za przeprowadzkę.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
66 Postów
Bogdan Drozd
(Bdrozd)
Początkujący
ale zanim nawet jak wróce to musze uregulowac sprawy z dagpenger i eni chce popełnic gafy.
Nawet zeby moc go przenieść do Polski i w choooj jefac te norwegie scierwo. Jedni spierdalaja z polski a inni moga to wykorzystac i wrocic juz zarobieni
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
499 Postów
Krystian Kozyra
(Krystian85)
Wyjadacz
Bdrozd napisał:
no właśnie.
no dobra....

Dobrze, że nie umiem pięknie mówić po norwesku, to zawsze mogę im powiedzieć po angielsku, że nie mówię po Norwesku a tam wymagają norweski heheheheheh

------
Nie Twój interes co wymagaja- masz pracować więc bez bezsensownej dyskusji. Po angielsku w Norwegii mówią nawet embriony - hehehe...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok