Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
(2602 niezalogowanych)
257 Postów
mirek rumianek
(mir_rum)
Stały Bywalec
SanLi napisał:
optimus reaktywacja napisał:
SanLi napisał:
prawie codziennie rozmawiam z pacjetami i teraz juz , w miare swobodnie sie porozumiewam , niekiedy sama nie wiem co mam powiedziec bo niektorzy mysla ze pochodze ze szwecji )) wczesniej myslalam ze jaja sobie robia ale teraz sie to powtarza czesciej i to od kolejnych obcych osob , wiec chyba nie jest az tak zle , jak bylam w szkole na norweskim to nauczyciel powiedzial ze powinnismy rozumiec szwecki po ok6 latach , ale mnie przyszlo pracowac ze szweckimi pielegniarkami ktore wcale sie nie szczypaly i gadaly po swojemu i w mig chcial czy nie musialam zalapac )

To zdumiewajace.

a co takiego cie zdumilo , prawde mowiac zastanawialam sie czy kiedykolwiek w zyciu cos tu o sobie napisze , a jednak cos mnie podkusilo ) poniewaz , wiecznie ktorys z kolezkow powysmiewa , miechem rzuci , i teraz prawde mowiac jestem przygotowana)) zeby zdumic cie tak naprawde to powiem ze jestem tu od 3 lat ale wiez jedno jak zaczynasz nosic na barkach czyjes zycie to zlapiesz wszystko w mgnieniu oka

reaktywacja nie nosi czyjegoś życia,on nosi tylko swoje.
i to jest jego problem.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
812 Posty

(optimus reaktywacja)
Maniak
mir_rum napisał:
SanLi napisał:
SanLi napisał:
prawie codziennie rozmawiam z pacjetami i teraz juz , w miare swobodnie sie porozumiewam , niekiedy sama nie wiem co mam powiedziec bo niektorzy mysla ze pochodze ze szwecji )) wczesniej myslalam ze jaja sobie robia ale teraz sie to powtarza czesciej i to od kolejnych obcych osob , wiec chyba nie jest az tak zle , jak bylam w szkole na norweskim to nauczyciel powiedzial ze powinnismy rozumiec szwecki po ok6 latach , ale mnie przyszlo pracowac ze szweckimi pielegniarkami ktore wcale sie nie szczypaly i gadaly po swojemu i w mig chcial czy nie musialam zalapac )

To zdumiewajace.

a co takiego cie zdumilo , prawde mowiac zastanawialam sie czy kiedykolwiek w zyciu cos tu o sobie napisze , a jednak cos mnie podkusilo ) poniewaz , wiecznie ktorys z kolezkow powysmiewa , miechem rzuci , i teraz prawde mowiac jestem przygotowana)) zeby zdumic cie tak naprawde to powiem ze jestem tu od 3 lat ale wiez jedno jak zaczynasz nosic na barkach czyjes zycie to zlapiesz wszystko w mgnieniu oka

reaktywacja nie nosi czyjegoś życia,on nosi tylko swoje.
i to jest jego problem.

Do panienki: najwyzej zdumialo nie zdumilo.( zdumiec - nie zdumic)
To ogromna odpowiedzialnosc jak mniemam tak nosic na tych barkach. Rozumiem, ze nosisz w sensie metaforycznym. Niestety nie napisalas zadnych szczegolow wiec ciezko sie odniesc.
Jezeli natomiast nosisz jakies zycie w sensie fizycznym to nie potrafie sobie wyobrazic nic innego poza roztoczem.

Do mir cos tam. Utozsamiajac sie z postem przedmówczyni wnosze, ze rowniez nosisz zycie na barkach - moze tym razem to pediculus humanus.

Reasumujac -bawicie mnie do lez cierpiętnicy
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
72 Posty

(SanLi)
Początkujący
\Do panienki: najwyzej zdumialo nie zdumilo.( zdumiec - nie zdumic)
To ogromna odpowiedzialnosc jak mniemam tak nosic na tych barkach. Rozumiem, ze nosisz w sensie metaforycznym. Niestety nie napisalas zadnych szczegolow wiec ciezko sie odniesc.
Jezeli natomiast nosisz jakies zycie w sensie fizycznym to nie potrafie sobie wyobrazic nic innego poza roztoczem.\

Jak chcesz wiedziec , to balam sie ze nie bedziesz juz pisal zabawnych postow w tym temacie i napisalam wszystko celowo ,

a zycie ludzkie widze ze cie bawi niezmiernie mistrzu ortografi\ wiec bede dobra kolezanka , a nie panienka , i napisze ze nosze \takze\ ludzi razem z innymi , fizycznie , a jak juz jest po , to wywoze do kostnicy i bynajmniej bardzo lubie swoja prace ,bo wiem ze moje zycie ma wiecej sesu niz twoje)) cierpietniku ktory nie ma co robic i we lbie tez nic nie ma , \bo skoro twoja wyobraznia nie wychodzi poza roztocza to zal mi ciebie cierpietniku))
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
810 Postów
Maniak
SanLi napisał:
prawie codziennie rozmawiam z pacjetami i teraz juz , w miare swobodnie sie porozumiewam , niekiedy sama nie wiem co mam powiedziec bo niektorzy mysla ze pochodze ze szwecji ))
SanLi bardzo dziekuje za Twoj glos w dyskusji.

Daje Tobie plusika.

Coraz bardziej przekonuje sie do metody nauki
polegajacej na sluchaniu i powtarzaniu na glos
odpowiednio przygotowanych zdan,
bez wnikania w gramatyke.

Metoda ta ma wykluczyc "automatyczne" tlumaczenie
w mozgu z Norweskiego na Polski a dalej z Polskiego na Norweski.

Od samego poczatku niejako z automatu,
naucza reakcji jak u rodowitego Norwega,
czyli proces przebiega bez uciazliwej "translacji" na jezyk Polski.

Walimy od samego poczatku do konca po Norwesku.

Ciekawa jestem jak to bedzie u mnie za 3 miesiace.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
812 Posty

(optimus reaktywacja)
Maniak
SanLi napisał:
\Do panienki: najwyzej zdumialo nie zdumilo.( zdumiec - nie zdumic)
Jezeli natomiast nosisz jakies zycie w sensie fizycznym to nie potrafie sobie wyobrazic nic innego poza roztoczem.\

Jak chcesz wiedziec , to balam sie ze nie bedziesz juz pisal zabawnych postow w tym temacie i napisalam wszystko celowo ,

a zycie ludzkie widze ze cie bawi niezmiernie mistrzu ortografi\ wiec bede dobra kolezanka , a nie panienka , i napisze ze nosze \takze\ ludzi razem z innymi , fizycznie , a jak juz jest po , to wywoze do kostnicy i bynajmniej bardzo lubie swoja prace ,bo wiem ze moje zycie ma wiecej sesu niz twoje)) cierpietniku ktory nie ma co robic i we lbie tez nic nie ma , \bo skoro twoja wyobraznia nie wychodzi poza roztocza to zal mi ciebie cierpietniku))

Wnioski co najmniej nietrafione. Zastanawiam sie na podstawie jakich przeslanek je sformulowalas?
Roznica miedzy nami polega na tym iz ja wyrazilem domniemanie, ty natomiast nawet nie starasz sie spekulowac. Stwierdzasz fakt nie majac pojecia kim jestem i co robie.

Gdybym rozlozyl twoj post i zastosowal myslenie selektywne mógłbym zestawic to tak:

jak juz jest po , to wywoze do kostnicy i bynajmniej bardzo lubie swoja prace

Myslenie, ze twoje zycie jest bardziej wartosciowe od mojego poniewaz nosisz trupy do kostnicy jest co najmniej naduzyciem

Lata sie nie udzielalas, nagle napisalas cos i myslalas, ze beda peany dziekczynne. Niestety zycie cie dogonilo. Okazalo sie, ze nie napisalas niczego odkrywczego, dostalas po lapkach i ego wzielo gore. Chcialas sie odgryzc a wyszlo blado.
Smieszne? nie, po prostu zycie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
810 Postów
Maniak
Myslenie, ze twoje zycie jest bardziej wartosciowe od mojego
poniewaz nosisz trupy do kostnicy jest co najmniej naduzyciem

Optimus jezeli ktos ma na codzien stycznosc
ze scena na ktorej rozgrywa sie dramat
pt. koniec swiadomosci/zycia, czyli "koniec swiata",
to ten ktos zdobywa PRZEWAGE nad reszta "populacji" MATRIX 10/90.

W tym konkretnym przypadku male znaczenie ma fakt,
ze dotyczyc to moze planktonu czy ELITY.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
812 Posty

(optimus reaktywacja)
Maniak
beauty napisał:

Powiem szczerze, ze nie nadążam za meandrami twojego myslenia.

Mozesz wyjasnic jakaz to przewage zdobywa ktos majacy kontakt ze smiercia?
Wyglada na to, ze najwieksza mieliby lekarze i pielegniarki na na oddzialach onkologicznych oraz grabarze i pracownicy zakladow pogrzebowych. Obserwujac rzeczywistosc nie zaobserowalem aby te osoby wywieraly jakikolwiek wplyw na moje zycie. Wiekszosc zbrodniarzy wojennych i mordercow ponosi kare za swoje czyny wiec ten argument jest nietrafiony. Byc moze, gdy wyjasnisz co mialas na mysli bede w stanie zmienic zdanie.

Od jakiegos czasu( odkad zagoscilas na forum) staram sie czytac ten belkot, niestety figury retoryczne ktore bezwiednie stosujesz sa bardzo meczace w odbiorze.Mysle, ze zamiast pseudo-barokowego jezyka powinnas zastosowac zasady ekonomii wypowiadania mysli.

Należy wypowiadać się tylko w tym przypadku, kiedy się ma do przekazania wartościowe informacje;
Należy podawać w zasadzie tylko takie informacje, których znajomości u odbiorcy nie ma się prawa zakładać;
Należy używać tyle i tylko tyle słów, ile potrzeba dla jednoznacznego i jasnego przekazu informacji.

Do refleksji choc watpie czy pomoze.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
810 Postów
Maniak
Wyglada na to, ze najwieksza mieliby lekarze i pielegniarki na na oddzialach onkologicznych oraz grabarze i pracownicy zakladow pogrzebowych.

Optimus, nie dziwie sie specjalnie temu,
ze nie wyczuwasz automatycznie moich intencji.

Jako przyklad podam osoby, ktore przezyly tzw. "smierc kliniczna".
Zobacz jak czesto CALA baza swiatopogladowa potrafi ulec
PRZEWARTOSCIOWANIU!!!!

Moim zdaniem analogiczne zjawisko wystepuje
u kazdego, kto ma szanse egzystowac "na planie",
gdzie mamy do czynienia z "proza" przelomu zycia/smierci.

Oczywiscie efekty beda adekwatne do tego kim sa te osoby.

Przykladowo, jesli dotyczy to "osobnikow prymitywnych"
gdzie ich "piekarskosc i hydraulicznosc" bije po galach,
to reakcja bedzie podobna jak u krowy czy osla.

Zupelnie inaczej przebiega to gdy podmiotem
wspomnianego oddzialywania bedzie ELITA zamiast planktonu.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
beauty napisał:

Powiem szczerze, ze nie nadążam za meandrami twojego myslenia.

Wyglada na to, ze najwieksza mieliby lekarze i pielegniarki na na oddzialach onkologicznych oraz grabarze i pracownicy zakladow pogrzebowych. Obserwujac rzeczywistosc nie zaobserowalem aby te osoby wywieraly jakikolwiek wplyw na moje zycie. Wiekszosc zbrodniarzy wojennych i mordercow ponosi kare za swoje czyny wiec ten argument jest nietrafiony. Byc moze, gdy wyjasnisz co mialas na mysli bede w stanie zmienic zdanie.

Od jakiegos czasu( odkad zagoscilas na forum) staram sie czytac ten belkot, niestety figury retoryczne ktore bezwiednie stosujesz sa bardzo meczace w odbiorze.Mysle, ze zamiast pseudo-barokowego jezyka powinnas zastosowac zasady ekonomii wypowiadania mysli.

Należy wypowiadać się tylko w tym przypadku, kiedy się ma do przekazania wartościowe informacje;
Należy podawać w zasadzie tylko takie informacje, których znajomości u odbiorcy nie ma się prawa zakładać;
Należy używać tyle i tylko tyle słów, ile potrzeba dla jednoznacznego i jasnego przekazu informacji.

Do refleksji choc watpie czy pomoze.

krótko i zwięźle
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
812 Posty

(optimus reaktywacja)
Maniak
Optimus, nie dziwie sie specjalnie temu,
ze nie wyczuwasz automatycznie moich intencji.

Przynajmniej jestes swiadoma swojej ulomnosci

Jako przyklad podam osoby, ktore przezyly tzw. "smierc kliniczna".
Zobacz jak czesto CALA baza swiatopogladowa potrafi ulec
PRZEWARTOSCIOWANIU!!!!

Jak mawia Dawkins - umysl ludzki jest bardzo podatny na urojenia.

Moim zdaniem analogiczne zjawisko wystepuje
u kazdego, kto ma szanse egzystowac "na planie",
gdzie mamy do czynienia z "proza" przelomu zycia/smierci.

Oczywiscie efekty beda adekwatne do tego kim sa te osoby.

Przykladowo, jesli dotyczy to "osobnikow prymitywnych"
gdzie ich "piekarskosc i hydraulicznosc" bije po galach,
to reakcja bedzie podobna jak u krowy czy osla.

1. Zalozenie, ze jezeli osoba majaca kontakt ze smiercia nie przezywa jej w "odpowiedni" sposob nalezy do motlochu jest bledne - kto ustala wlasciwe reguly radzenia sobie ze smiercia innych?
2. Wszelkie konflikty zbrojne inicjowali ludzie z tzw. elity natomiast cierpieli zwykli obywatele.
3. Twoja "elyta" miewala kontakt ze smiercia jedynie dzieki statystykom, poniewaz z racji przynaleznosci do tejze, nie przebywala w okopach i swietnie zabezpieczala swoich bliskich przed smiercia.
4. Podzial na elyte i motloch jest definiowany przez te pierwsza.

Zupelnie inaczej przebiega to gdy podmiotem
wspomnianego oddzialywania bedzie ELITA zamiast planktonu.

Domyslam sie, ze sama uwazasz sie za przedstawicielke elit. Zaoewniam cie , ze to jednoosobowa elita.

Wiecej nie chce mi sie pisac.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok