Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

40 Postów
Magdalena BB
(basitek)
Nowicjusz
masz racje .Pracujac 50% masz do odebrania wolnych dni 1,5 a jak 100% to za godzine masz liczone 2 godziny. Idz do zwiazkow zawodowych oni to zalatwia jak sam nie umiesz porozmawiac i uswiadomic firme ze oni sami praw nie ustanawiaja ,ze te prawa sa juz ustalone i obowiazuja wszystik i wszystkie firmy nawet te ktore nie sa zapisane w zwiazkach. Proponuje zebys wypisal sobie sam na liscie godzinowej ,wszystkie nadgodziny ,obliczyl ile to wolnych dni i zaznaczyl to na liscie jak bedziesz oddawal ,tym samym dasz im informacje ze sie orientujesz .Jezeli nie to mozna zrobic jeszcze cos innego ,wolne godzina za godzine a reszte musza wyplacic - co rzadko kiedy stosuje sie w norwegii bo to klopotliwe w rozliczeniu ze skarbowka . Radze pojsc do zwiazkow i porozmawiac .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
40 Postów
Magdalena BB
(basitek)
Nowicjusz
Jak zaczynaja sie takie klocki w firmie to oznacza tylko jedno -klopoty finansowe ,lub firma dorobila sie jednego z szefow polakow . Takie ulotki dostaniesz w zwiazkach branzowych ,zagladnij na stronke netu i znajdziesz zwiazki w swoim miescie . Maja ulotki po polsku .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
112 Posty
Początkujący
Firma problemow nie ma. Natomiast ma nowego szefa ktory wymysla ciagle jakies "nowosci". W ulotkach niestety nie jest to jednoznaczie ujete. Nie rozumiem tylko jednego. To jest duza fabryka zatrudniajaca ponad 50 osob. Zawsze wszystko robili zgodnie z przepisami i obawiam sie ze moze w tym byc jakis kruczek. Dadza mi cos do podpisania i pozniej umarl w butach. Sytuacja jest o tyle trudna ze to mnie zalezy na urlopie a tego mi moga zawsze odmowic. Zdaje sie ze nie wygram w tej sytuacji. Najbardziej sie boje tego ze jak raz ulegne i sie zgodze na takie warunki to juz zawsze bede jechal po plaskiej stawce. No i jestem w kropce
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
40 Postów
Magdalena BB
(basitek)
Nowicjusz
myslisz dobrze ,jak ulegniesz raz to pozniej juz tak zostanie i dasz im argument do reki ze kiedys akceptowales a nagle nie . Taka sytuacja ma tez druga strone medalu ,jak zaczniesz walczyc pyskujac to dostaniesz wilczy bilet i nie dasz rady zyc w srod kolegow norwegow czy szefa ,zawsze znajda cos czym beda mogli udezyc. Dlatego idz do zwiazkow i zapytaj jak to jest i czy mogli by ci pomoc .Wolne za nadgodziny to normalne tu i musisz zglosic dwa tygodnie przez lub wczesniej ze chcesz wybrac wolne w okresie ktory Tobie odpowiada ,poczekasz na odpowiedz i wtedy masz zalatwione .Najlepiej skladac takie prosby na pismie i prosic o odpowiedz na pismie . Zycze powodzenia .Ja bym poszla do zwiazkow z tym klopotem nie czekajac na sam koniec . Informacje ze zrodla zawsze sa najlepsze .Powodzenia i daj znac co postanowiles i co zalatwiles .
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
40 Postów
Magdalena BB
(basitek)
Nowicjusz
Nowy szef pewnie ma kogos z Polski w rodzinie . To co slyszalam wczesniej od innych polakow to zawsze spryciarstwo objawialo sie wlasnie w takich sytuacjach ,lub dochodzil jakis nowy szef polak i wtedy sie zaczynalo pieklo dla polakow i klopoty z platnosciami.Cos tu nie pasuje i to bardzo ,poza szefem jest jeszcze zarzad ktory musi takie postanowienia zaakceptowac ale oni zbieraja sie raz do roku .
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
112 Posty
Początkujący
Prosby o urlop to sie u nas zawsze sklada na pismie. Ja juz odpowiedz dostalem na pismie:
"Du kan fa fri i denne perioden, mot at du jobber dette inn."
Ale tu nie ma mowy o sposobie rozliczenia tych godzin. Jeszcze jedno. Ja mam juz w tym roku wypracowane 260 nadgodzin. Wszystkie oczywiscie zaplacone nie liczac 30 z pazdziernika.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
235 Postów
zdzich mały
(mase1)
Stały Bywalec
ja ci powiem tak- że jeśli nie masz napisane w umowie nic na temat nadgodzin, albo dodatku do pracy w soboty lub w niedziele i święta to po prostu możesz teraz liczyć tylko na dobrą łaskę szefa(firmy),że ci np. zapłacą za te nadgodziny i prace w soboty czy niedziele- jeśli nie masz nic na ten temat w kontrakcie to możesz iść nawet tutaj nie wiem do kogo ale nic ci to nie da bo prawnie twoja firma ma wszystko czarno na białym i nic nie możesz teraz zrobić- oczywiście możesz zmienić kontrakt z firmą ale na pewno nie pójdzie ci na to. Pisałem wcześniej że jeśli się coś tutaj podpisuje to trzeba uważać na wszystko co jest w umowie-zawsze można powiedzieć że umowę się bierze do wglądu i ze np. podpisze się za jakiś tam czas- i można dać komuś poczytać np. komuś kto się trochę zna na tym - a nie od razu na HURA!!

to też dobra lekcja dla ciebie- wierzę że następnym razem będzie inaczej- ale człowiek całe życie się uczy ale i tak głupi umiera pozdrawiam!!!
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
112 Posty
Początkujący
mase1 napisał:
ja ci powiem tak- że jeśli nie masz napisane w umowie nic na temat nadgodzin, albo dodatku do pracy w soboty lub w niedziele i święta to po prostu możesz teraz liczyć tylko na dobrą łaskę szefa(firmy),że ci np. zapłacą za te nadgodziny i prace w soboty czy niedziele- jeśli nie masz nic na ten temat w kontrakcie to możesz iść nawet tutaj nie wiem do kogo ale nic ci to nie da bo prawnie twoja firma ma wszystko czarno na białym i nic nie możesz teraz zrobić- oczywiście możesz zmienić kontrakt z firmą ale na pewno nie pójdzie ci na to. Pisałem wcześniej że jeśli się coś tutaj podpisuje to trzeba uważać na wszystko co jest w umowie-zawsze można powiedzieć że umowę się bierze do wglądu i ze np. podpisze się za jakiś tam czas- i można dać komuś poczytać np. komuś kto się trochę zna na tym - a nie od razu na HURA!!

to też dobra lekcja dla ciebie- wierzę że następnym razem będzie inaczej- ale człowiek całe życie się uczy ale i tak głupi umiera pozdrawiam!!!

No nareszcie jakis forumowicz dokladnie oblatany z przepisow prawa norweskiego. WOW. Pozazdroscic. No i oczywiscie bardzo dziekuje za pomoc. To wlasnie chodzi o wadliwa umowe podpisana przeze mnie - glupiego polaczka. Alez duzo tych baranow w naszej firmie pracuje. Prosilem kolegow norwegow o pokazanie mi ich umow i sa zadziwiajaco identyczne z moja. Powinienem oczywiscie rzadac specjalnych zmian w umowie wlasnie dla mnie, gdyz jestem slynnym w calej norwegii pracownikiem stulecia. O ja glupi, glupi. Dalem sie wyrolowac sprytnym szefom krwiopijcom.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
40 Postów
Magdalena BB
(basitek)
Nowicjusz
Mase1 co ty tu wypisujesz ,na umowe nie musi byc napisane o nadgodzinach ze wyplacaja czy nie wyplacaja to nawet nie moze byc napisane ,bo nadgodziny sa ustawowo ustalone prawem norweskim . Musi pisac ile placa na godzine pracy .Wszytkie umowy gdzie pisze ze nie placa nadgodzin sa nieprawne i powinny byc zmienione. To ze nie napisali o nadgodzinach w pismie do Ciebie bl@ck to nieklopot ,dali ci urlop i to wazne teraz majac pismo ze masz wolne napisz nastepne o nadgodzinach ze przepracowales tyle ..... i wolne nalezne to tyle ... i ze reszte nadgodzin chcialbys wybrac w 2011 roku ,mozesz je wybrac a nawet musisz do marca 2011 roku albo firma musi Ci za nie zaplacic. majac zgode na urlop w grudniu moze dajel walczyc o nalezne nadgodziny .Idz do zwiazkow z pismem o urlopie i wyliczeniem reszty nadgodzin .Pomoga Ci
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
40 Postów
Magdalena BB
(basitek)
Nowicjusz
bl@ck fajnie odpisales mase1 -lubie to ,podoba mi sie Twoje podejscie do tego goscia .Gratuluje delikatnosci w dokopaniu .Powodzenia
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok