Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
40 Postów
Magdalena BB
(basitek)
Nowicjusz
Retier1 wiem ze tak tu jest ,wiem ze za duzo sie nie nawojuje szczegolnie w zwiazkach budowlanych ,ale znam nie jedna sprawe gdzie polacy wygrali bez zwiazkow i ze zwiazkami ,wzieli adwokata ,az tyle nie kosztuje jak mowisz ,sprawa w sadzie tak to dosc duzy koszt ,ale tu w Norwegii funcjonuje Foliksrode (chyba zle napisalam) to cos jak sad pracy w Polsce ,jest w kazdym miescie w Norwegii w budynku Policji i nie kosztuje prawie nic(850kr) . Jak orzekan ze masz racje a masz bo masz dowody ,to sprawe wygrales i to jest Twoj wyrok ,idziesz z tym do adwokata i on zalatwia reszte ,pieniadze zablokuja na koncie firmy i dostaniesz co do grosza. Fakt pozniej pracowac w takiej firmie bedzie ciezko ale z reguly polacy jak decyduja sie na taki krok to odchodza z firmy do innej z wilczym biletem i zachodzi ryzyko ze moga ta prace szybko stracic .Zawsze zostaja pieniadze a NAV ,ale czy to wyjscie ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
112 Posty
Początkujący
Bez przesady. Tak zle to nie jest. List godzinowych to wogule w firmie nie ma w postaci papierowej. Jak przychodzimy do fabryki to kazdy sie loguje a jak wychodzimy to wylogowywuje z systemu. To nie jest jakas firma krzak. W zeszlym roku mielismy 20 lecie firmy. W tym roku na julebord jedziemy do Rygi na 3 dni. Maja bounus roczny wyplacany raz w roku. rok temu 50 NOK do kazdej przepracowanej godziny (jeszcze mnie wtedy nie objal ), w tym roku 22 NOK. Generalnie firma jest bardzo fajna. Tylko ten nowy szef tak probuje wyciagnac tyle oszczednosci ile sie da. No ale to nie znaczy ze na wszystko musza mu pracownicy pozwolic i wyrazic zgode.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
112 Posty
Początkujący
Co do maksymalnej ilosci nadgodzin w roku to jest cos na rzeczy, bo jak zblizalem sie do 200 to przyniesli mi papier do podpisania ze wyrazam zgode na prace do 300 h w roku i powiedzieli ze wiecej sie absolutnie nie da bo przepisy nie pozwalaja
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
40 Postów
Magdalena BB
(basitek)
Nowicjusz
Dobrze ze pozytywnie myslisz i masz dobre zdanie o firmie a szef sie doszlifuje tylko poczekajcie troszke . Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
235 Postów
zdzich mały
(mase1)
Stały Bywalec
możecie mieć komputerowy system itd. jak w ciula grają to na nic to wszystko , ktoś tego szefa wybrał (jakiś zarząd) więc nie tylko on w tym siedzi , wszyscy jadą na jednym wózku, bo nikt nie powie mi że to tylko wina waszego szefa--- dobra miło popisać z wami i poczytać wasze uwagi, mam nadzieję że uda wam się osiągnąć swoje bl@ck, ja bym tą sprawę osobiście nagłośnił bo jest możliwość( sam nie jesteś), niech ludzie wiedzą co się dzieje i jak się robi, ja myślę że to najgorsza kara, chociaż są tacy co im nic nie przeszkadza i dalej swoje...
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
112 Posty
Początkujący
Witam ponownie. Ale byla zadyma z tymi nadgodzinami. Przedstawicielka zwiazkow z naszej firmy siedziala pare godzin na naradzie u szefa, szefu szwonil do jakiegos prawnika w Oslo, ogolnie zamotka. Przyznali mi tym razem avspassering na takich zasadach o jakie mi chodzilo tzn. za godzine 50% 1,5 godziny wolnego. Szef ustalil natomiast ze od nowego roku kazdy kto chce wolne ma odrobic 1 za 1. No ale zaloga w dyskusjach sie wypowiedziala ze ustalic to on sobie moze i ze jak bedzie na takich zasadach od nowego roku to nikt nie bedzie zostawal na nadgodziny. No to czeka nas taki lekki strajk nadgodzinowy po nowym roku Mysle ze bedzie prezes musial ustapic. Specyfika produkcji wymaga praktycznie codziennie nadgodzin od niektorych pracownikow.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
40 Postów
Magdalena BB
(basitek)
Nowicjusz
Fajnie ze odpisales ,myslalm o Tobie .Jak to zalatwicie ? I wyszlo fajnie ,zobaczysz ze szef ustapi bo on niestety prawa zmieniac nie moze ,od tego to parlament. Ciesze sie ze wszystko wyszlo po Twojej mysli i wedlug prawa.GRATULUJE i zycze milego urlopowania na tym wolnym.Wykorzystaj to do cna.Basia
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
112 Posty
Początkujący
Hej.

No wlasnie prawo nie jest tak do konca scisle w tym temacie. Istnieja 2 mozliwosci jesli nie jest to jednoznacznie okreslone w kontrakcie, a najczesciej przeciez nie jest. Jedna z mozliwosci jest avspassering i wtedy wyplacaja normale nadgodziny, ale tez moga zawrzec zupelnie zgodnie z prawem jak sie okazuje umowe z pracownikiem lub pracownikami, ze za wolne nalezy odpracowac godzine za godzine. Tylko ze do zawarcia umowy potrzeba zgody obu stron. Sytuacja wygladalaby zupelnie inaczej gdyby tych nadgodzin wymuszonych w toku produkcji bylo malo lub zgola wcale. Wtedy mozna isc na taki uklad. Jezeli jednak ja MUSZE pracowac prawie codziennie w nadgodzinach to po jaka cholere mialbym sie zgadzac i tracic kase?
Najwazniejsze ze zgodzili sie na urlop. Hurrra!

Pozdrawiam

PS.:
Wielkie dzieki za doping.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
40 Postów
Magdalena BB
(basitek)
Nowicjusz
Dzieki ze odpisales ,nie wiedzialam o takiej mozliwosci .Czlowiek cale zycie sie uczy . Udanego urlopu .
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
68 Postów

(Unnskyld)
Początkujący
Wreszcie cos zostalo zalatwione pozytywnie i brawa dla basitek, ktora wykazala sie dobra znajomoscia rzeczy.

Oczywiscie sa rozne kontrakty o prace i niektore zawieraja overtid a na niektorych stanowiskach overtid jest wliczony w czas pracy czyli nieplatny a nadgodziny sa dobierane w postaci wolnych dni (avspasering).

Tu wiele zalezy od specyfiki stanowisk pracy i branzy.

Fajnie, ze udalo sie to wyjasnic... pozdrawiam
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok