Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
112 Posty
Początkujący
Firma problemow nie ma. Natomiast ma nowego szefa ktory wymysla ciagle jakies "nowosci". W ulotkach niestety nie jest to jednoznaczie ujete. Nie rozumiem tylko jednego. To jest duza fabryka zatrudniajaca ponad 50 osob. Zawsze wszystko robili zgodnie z przepisami i obawiam sie ze moze w tym byc jakis kruczek. Dadza mi cos do podpisania i pozniej umarl w butach. Sytuacja jest o tyle trudna ze to mnie zalezy na urlopie a tego mi moga zawsze odmowic. Zdaje sie ze nie wygram w tej sytuacji. Najbardziej sie boje tego ze jak raz ulegne i sie zgodze na takie warunki to juz zawsze bede jechal po plaskiej stawce. No i jestem w kropce
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
40 Postów
Magdalena BB
(basitek)
Nowicjusz
myslisz dobrze ,jak ulegniesz raz to pozniej juz tak zostanie i dasz im argument do reki ze kiedys akceptowales a nagle nie . Taka sytuacja ma tez druga strone medalu ,jak zaczniesz walczyc pyskujac to dostaniesz wilczy bilet i nie dasz rady zyc w srod kolegow norwegow czy szefa ,zawsze znajda cos czym beda mogli udezyc. Dlatego idz do zwiazkow i zapytaj jak to jest i czy mogli by ci pomoc .Wolne za nadgodziny to normalne tu i musisz zglosic dwa tygodnie przez lub wczesniej ze chcesz wybrac wolne w okresie ktory Tobie odpowiada ,poczekasz na odpowiedz i wtedy masz zalatwione .Najlepiej skladac takie prosby na pismie i prosic o odpowiedz na pismie . Zycze powodzenia .Ja bym poszla do zwiazkow z tym klopotem nie czekajac na sam koniec . Informacje ze zrodla zawsze sa najlepsze .Powodzenia i daj znac co postanowiles i co zalatwiles .
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
40 Postów
Magdalena BB
(basitek)
Nowicjusz
Nowy szef pewnie ma kogos z Polski w rodzinie . To co slyszalam wczesniej od innych polakow to zawsze spryciarstwo objawialo sie wlasnie w takich sytuacjach ,lub dochodzil jakis nowy szef polak i wtedy sie zaczynalo pieklo dla polakow i klopoty z platnosciami.Cos tu nie pasuje i to bardzo ,poza szefem jest jeszcze zarzad ktory musi takie postanowienia zaakceptowac ale oni zbieraja sie raz do roku .
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
112 Posty
Początkujący
Prosby o urlop to sie u nas zawsze sklada na pismie. Ja juz odpowiedz dostalem na pismie:
"Du kan fa fri i denne perioden, mot at du jobber dette inn."
Ale tu nie ma mowy o sposobie rozliczenia tych godzin. Jeszcze jedno. Ja mam juz w tym roku wypracowane 260 nadgodzin. Wszystkie oczywiscie zaplacone nie liczac 30 z pazdziernika.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
235 Postów
zdzich mały
(mase1)
Stały Bywalec
ja ci powiem tak- że jeśli nie masz napisane w umowie nic na temat nadgodzin, albo dodatku do pracy w soboty lub w niedziele i święta to po prostu możesz teraz liczyć tylko na dobrą łaskę szefa(firmy),że ci np. zapłacą za te nadgodziny i prace w soboty czy niedziele- jeśli nie masz nic na ten temat w kontrakcie to możesz iść nawet tutaj nie wiem do kogo ale nic ci to nie da bo prawnie twoja firma ma wszystko czarno na białym i nic nie możesz teraz zrobić- oczywiście możesz zmienić kontrakt z firmą ale na pewno nie pójdzie ci na to. Pisałem wcześniej że jeśli się coś tutaj podpisuje to trzeba uważać na wszystko co jest w umowie-zawsze można powiedzieć że umowę się bierze do wglądu i ze np. podpisze się za jakiś tam czas- i można dać komuś poczytać np. komuś kto się trochę zna na tym - a nie od razu na HURA!!

to też dobra lekcja dla ciebie- wierzę że następnym razem będzie inaczej- ale człowiek całe życie się uczy ale i tak głupi umiera pozdrawiam!!!
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
112 Posty
Początkujący
mase1 napisał:
ja ci powiem tak- że jeśli nie masz napisane w umowie nic na temat nadgodzin, albo dodatku do pracy w soboty lub w niedziele i święta to po prostu możesz teraz liczyć tylko na dobrą łaskę szefa(firmy),że ci np. zapłacą za te nadgodziny i prace w soboty czy niedziele- jeśli nie masz nic na ten temat w kontrakcie to możesz iść nawet tutaj nie wiem do kogo ale nic ci to nie da bo prawnie twoja firma ma wszystko czarno na białym i nic nie możesz teraz zrobić- oczywiście możesz zmienić kontrakt z firmą ale na pewno nie pójdzie ci na to. Pisałem wcześniej że jeśli się coś tutaj podpisuje to trzeba uważać na wszystko co jest w umowie-zawsze można powiedzieć że umowę się bierze do wglądu i ze np. podpisze się za jakiś tam czas- i można dać komuś poczytać np. komuś kto się trochę zna na tym - a nie od razu na HURA!!

to też dobra lekcja dla ciebie- wierzę że następnym razem będzie inaczej- ale człowiek całe życie się uczy ale i tak głupi umiera pozdrawiam!!!

No nareszcie jakis forumowicz dokladnie oblatany z przepisow prawa norweskiego. WOW. Pozazdroscic. No i oczywiscie bardzo dziekuje za pomoc. To wlasnie chodzi o wadliwa umowe podpisana przeze mnie - glupiego polaczka. Alez duzo tych baranow w naszej firmie pracuje. Prosilem kolegow norwegow o pokazanie mi ich umow i sa zadziwiajaco identyczne z moja. Powinienem oczywiscie rzadac specjalnych zmian w umowie wlasnie dla mnie, gdyz jestem slynnym w calej norwegii pracownikiem stulecia. O ja glupi, glupi. Dalem sie wyrolowac sprytnym szefom krwiopijcom.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
40 Postów
Magdalena BB
(basitek)
Nowicjusz
Mase1 co ty tu wypisujesz ,na umowe nie musi byc napisane o nadgodzinach ze wyplacaja czy nie wyplacaja to nawet nie moze byc napisane ,bo nadgodziny sa ustawowo ustalone prawem norweskim . Musi pisac ile placa na godzine pracy .Wszytkie umowy gdzie pisze ze nie placa nadgodzin sa nieprawne i powinny byc zmienione. To ze nie napisali o nadgodzinach w pismie do Ciebie bl@ck to nieklopot ,dali ci urlop i to wazne teraz majac pismo ze masz wolne napisz nastepne o nadgodzinach ze przepracowales tyle ..... i wolne nalezne to tyle ... i ze reszte nadgodzin chcialbys wybrac w 2011 roku ,mozesz je wybrac a nawet musisz do marca 2011 roku albo firma musi Ci za nie zaplacic. majac zgode na urlop w grudniu moze dajel walczyc o nalezne nadgodziny .Idz do zwiazkow z pismem o urlopie i wyliczeniem reszty nadgodzin .Pomoga Ci
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
40 Postów
Magdalena BB
(basitek)
Nowicjusz
bl@ck fajnie odpisales mase1 -lubie to ,podoba mi sie Twoje podejscie do tego goscia .Gratuluje delikatnosci w dokopaniu .Powodzenia
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
112 Posty
Początkujący
Mysle ze faktyczie czas uderzyc do zwiazkow. Mamy nawet przedstawiciela zwiazkow wsrod zalogi. Dzieki za podpowiedz. Zobaczymy co bedzie dalej.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
2840 Postów
iksiński igrek
(retier1)
Maniak
Jeśli firma ma podpisany układ zbiorowy z związkami to po co mu to na umowie między firmą a nim mase1?
Przecież i tak układ zbiorowy reguluje tę kwestie? Wiadomo że tak jest pewniej dla niego ale czy niezbędne,tak na chłopski rozum gdybym się kiedyś zapomniał przy podpisywaniu jakiejś umowy
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok