Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
(3570 niezalogowanych)
235 Postów
zdzich mały
(mase1)
Stały Bywalec
skoro jest tak dobrze,to dlaczego jest tak źle Sethur?

mam kumpla w Krakowie, ma firmę, raz sam powiedział mi że pierwszy milion trzeba ukraść bo u nas uczciwie się nie dorobisz- ma kupę kasy to fakt- ale jak spytasz jego pracowników-jak tam zarobki itd. to ta praca sprowadza się tylko do podstawowej egzystencji, nie ma mowy o czymś innym,a już na pewno nie ma mowy o jakichkolwiek oszczędnościach-to się nazywa życie? gdzie tu sens tego wszystkiego? ,
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
11 Postów
Kasia Tłumacz
(kasiatlumacz)
Wiking
Hej Oferuję polsko-norweskie tłumaczenia przysięgłe, CV i nie tylko. Zachęcam do kontaktu na tlumacz@multinor.no lub pod nr tel.: z Polski + 48 (58) 743 07 53 lub z Norwegii + 47 21 999 409
Zgłoś wpis
549 Postów
Grzegorz K
(Grzes203)
Wyjadacz
Teraz mase podparłeś swoim przykładem wypowiedź Sethura, że każdy żyje tak jak chce. Skoro ludzie godzą się pracować za głodowe stawki to za takie też pracują. Kwestia tylko i wyłącznie ambicji i samozaparcia.
Nie ma różnicy czy mówimy o Norwegii, Polsce czy jakimkolwiek innym kraju.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2387 Postów
Sethur Asher
(Sethur)
Maniak
mase1 napisał:
skoro jest tak dobrze,to dlaczego jest tak źle Sethur?

mam kumpla w Krakowie, ma firmę, raz sam powiedział mi że pierwszy milion trzeba ukraść bo u nas uczciwie się nie dorobisz- ma kupę kasy to fakt- ale jak spytasz jego pracowników-jak tam zarobki itd. to ta praca sprowadza się tylko do podstawowej egzystencji, nie ma mowy o czymś innym,a już na pewno nie ma mowy o jakichkolwiek oszczędnościach-to się nazywa życie? gdzie tu sens tego wszystkiego? ,

Ludzki wybor i sucha kalkulacja.. trzeba zrobic sobie bilans pomiedzy: gdzie jestem(?), kim jestem(?) co ja tu robie(?), a kim, gdzie chce byc(?), co chce robic(?).. Wyciagasz subiektywna(!) wypadkowa i analizujesz swoje mozliwosci. Jezeli nie masz mozliwosci tu i teraz, musisz odpowiedziec sobie sam... czego potrzebuje by miec mozliwosci(?). Po trzech miesiacach intensywnej pracy nad checiami swojego jestestwa wpadasz w calkiem przyjemny trans, i nie wiedziec kiedy reszta uklada sie efektem domina. To dosc proste. Problemem jest 'polska mentalnosc' uformowana pod patronatem orla w koronie (lub bez z krzyzem w szponach... bo jak niby siedemdziesieciu procentom spoleczenstwa udalo sie wmowic, ze sa glupi, warci nie wiecej niz 1200,- peelenow miesiecznie, a w dodatku to Bog tak chce...

Niska samoocene i brak poczucia wlasnej wartosci widac szczegolnie tutaj.. bo jak inaczej nazwiesz armie magistrow, inzynierow pracujacych na powiedzeniowych zmywakach(?)... Dla mnie to troche szokujace.. dla wiekszosci z Was takie normalne.. Ja pytam dlaczego?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2840 Postów
iksiński igrek
(retier1)
Maniak
Sethur napisał:
retier1 napisał:
[b]
A tak z ciekawości Sethur,na ilu milionerów oszustów może być tych "uczciwych" Jeśli odrzucimy maksymę : co nie zabronione to dozwolone

Komplikowanie sobie zycia nie jest chyba elementarna czastka Twojego instynktu retierze(?)...

Nie wiem czy trzymanie się jakichś zasad które pozwalają ci być uczciwym samemu sobie można nazwać komplikacją. Możesz to nazwać frajerstwem,bo najlepiej by tu pasowało Jedni są szczerzy do bólu,ja byłem i jestem tylko ciekawy,chociaż można to też nazwać upierdliwością Także wybór jakiś tam masz Na zakończenie dodam tylko że duże pieniądze nigdy nie idą w parze z uczciwością ,wedle moich wartości i stanu wiedzy na dzień dzisiejszy.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2387 Postów
Sethur Asher
(Sethur)
Maniak
retier1 napisał:

Nie wiem czy trzymanie się jakichś zasad które pozwalają ci być uczciwym samemu sobie można nazwać komplikacją. Możesz to nazwać frajerstwem,bo najlepiej by tu pasowało Jedni są szczerzy do bólu,ja byłem i jestem tylko ciekawy,chociaż można to też nazwać upierdliwością Także wybór jakiś tam masz Na zakończenie dodam tylko że duże pieniądze nigdy nie idą w parze z uczciwością ,wedle moich wartości i stanu wiedzy na dzień dzisiejszy.

Ehh.. retierze. Trzymanie sie zasad nie przeszkadza w eleganckim zarabianiu duzych pieniedzy. Owszem, kazdy porusza sie w nieco innym systemie etycznym, jednak sa jeszcze ludzie zalatwiajacy kwestie z pieniadzem zwiazane w dosc gentlemanskim stylu, dlatego nie zgadzam sie z tym wrzucaniem wszystkich, ktorzy mieli pomysl jak sie dobrze ustawic do jednego worka. To przejaw chorobliwej zazdrosci.. nic ponadto..

Co to chodzenia parami.. duze pieniadze chodza raczej w trojkacie.. z pokusami i glodem.. na jeszcze wieksze pieniadze...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2840 Postów
iksiński igrek
(retier1)
Maniak
Sethur napisał:
retier1 napisał:

Ehh.. retierze. Trzymanie sie zasad nie przeszkadza w eleganckim zarabianiu duzych pieniedzy. Owszem, kazdy porusza sie w nieco innym systemie etycznym, jednak sa jeszcze ludzie zalatwiajacy kwestie z pieniadzem zwiazane w dosc gentlemanskim stylu, dlatego nie zgadzam sie z tym wrzucaniem wszystkich, ktorzy mieli pomysl jak sie dobrze ustawic do jednego worka. To przejaw chorobliwej zazdrosci.. nic ponadto..

Co to chodzenia parami.. duze pieniadze chodza raczej w trojkacie.. z pokusami i glodem.. na jeszcze wieksze pieniadze...

Zależy kto ma jakie zasady Sethur, nie zazdroszczę ci robienia pieniędzy ani nikomu i nie staram się oceniać ciebie.

w trojkacie.. z pokusami i glodem.. i dobrze się z tym czujesz? Jakby nie było mówisz o drugim biegunie który sam tworzysz, już mniej przyjemnym Między innymi dlatego nie jestem taki jak ty. To tylko moja opinia,nic poza tym.Tak jak chciałeś zresztą
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2387 Postów
Sethur Asher
(Sethur)
Maniak
retier1 napisał:
[b]

w trojkacie.. z pokusami i glodem.. i dobrze się z tym czujesz? Jakby nie było mówisz o drugim biegunie który sam tworzysz, już mniej przyjemnym Między innymi dlatego nie jestem taki jak ty. To tylko moja opinia,nic poza tym.Tak jak chciałeś zresztą

Dlatego na samym poczatku napisalem tak: (...)To, co robisz i ile zarabiasz zalezy przede wszystkim od Twoich predyspozycji, samozaparcia, checi, odwagi, wyobrazni i zdolnosci do samodzielnego i logicznego myslenia(...).
Jezeli rozumiesz zasady dzialania ludzkiej psychiki w relacji do pieniadza to wiesz, ze w pewnym okresie takie a nie inne czynniki pojawia sie.. To chyba wystarczy na wypracowanie odpowiednich funkcji samozachowawczych.. nieprawdaz??
Traktowanie pieniadza jako uzyteczne narzedzie pozwala zlapac do tego dobry dystans.. Prawda jest, ze apetyt rosnie w miare jedzenia, jednak mozna nauczyc sie jak zaspokoic glod bez przejadania sie.. W skrajnych przypadkach... szukasz Alka-Setzer'a...

Co do pokus... Carpe Diem
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
235 Postów
zdzich mały
(mase1)
Stały Bywalec
pieniądz nie jest celem,jest środkiem do życia- a poza tym nie pisałem tu o jakiejś pewnej garstce ludzi tylko dałem przykład- i wygląda na to Sethur że połowa Polaków według tego co piszesz nie ma ,,wyobrazni i zdolnosci do samodzielnego i logicznego myslenia(...).,,

no istnieje tu samozaparcie itd. ale jeżeli państwo nie daje możliwości albo te możliwości ogranicza to mimo chęci i być może nie tylko , czasami dość dużych nakładów kapitału po pewnym czasie okazuje się że nic z tego nie ma- kraj możliwości -Polska
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2387 Postów
Sethur Asher
(Sethur)
Maniak
mase1 napisał:
pieniądz nie jest celem,jest środkiem do życia- a poza tym nie pisałem tu o jakiejś pewnej garstce ludzi tylko dałem przykład- i wygląda na to Sethur że połowa Polaków według tego co piszesz nie ma ,,wyobrazni i zdolnosci do samodzielnego i logicznego myslenia(...).,,

Zgadza sie mase1 .. i wydaje mi sie ze dlatego to wszystko kuleje..
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(krolestwo za konia)
Wiking
Ok poczytalem ! Zgodzicie sie jednak ze myslenie ze wszyscy ktorzy maja pieniadze to nieuczciwi ludzie ,ze kazdy kto nosi sutanne to pedofil a cala Polska to zgnile bagno jest conajmniej chore. Nasz piekny kraj poprostu potrzebuje ewolucji a ona trwala jak wszem wiadomo dlugie wieki. Niestety nie wszyscy chca czekac az tak dlugo i wyrywaja sie z lancucha pokarmowego. I za takich miedzy innymi uwazam nas na emigracji.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok