pimpammm napisał:
Witam, jestem w okresie wypowiedzenia z mojej strony, pracodawca oznajmił mi, że może nie mieć dla mnie przez większość tego okresu pracy. Moje pytanie: jak sprawa wygląda? przysługuje mi wynagrodzenie w tym okresie nawet jeśli pracodawca nie ma dla mnie pracy? co jeśli będę pracował tylko parę dni w miesiącu? czy mogę się domagać wypłaty za cały miesiąc czy tylko wtedy przysługuje mi wynagrodzenie za te parę dni? Dziękuje za pomoc i pozdrawiam.
Tak ogólnie, to wszystko zależy od tego, jaką miałeś podpisaną umowę o pracę - co co ona zawiera, jakie prawa i obowiązki.
Jaka forma rozliczenia,
- godzinowa w stosunku miesięcznym.
- akordowa.
- kontrakt na dany okres z określonym stałym wynagrodzeniem.
Jednak z tego co powiedział twój pracodawca, to można domniemywać iż masz zwykłą umowę o pracę z wynagrodzeniem za faktycznie przepracowane godziny.
Tym samym, jak nie pracujesz, to i nie masz płacone.
Jednak MUSISZ być przez cały okres wypowiedzenia, bezwzględnie dostępny/dyspozycyjny dla firmy.
Brak obecności w pracy w tym okresie, może bowiem być potraktowane bardzo rygorystycznie i możesz być prawnie pociągnięty do uregulowania należności za wynajęcie pracownika na zastępstwo.