Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Jak "zmusić" pracodawcę do wypłaty feriepenger. - Norwegia

11 Postów
Kacper Fic
(KafiPL)
Wiking
Potrzebuję porady jak wymusić na pracodawcy wypłatę dodatku wakacyjnego. Od maja zeszłego roku do połowy grudnia praowałem na tzw. umowach kontraktowych (kilka umów na 6-8 tyg. w ciągu roku). Wraz z końcem roku podziękowałem za współpracę i zmieniłem pracodawcę. Z tego co wiem w takim wypadku feriepenger powinno zostać wypłacone wraz z ostatnią wypłatą. Czekałem do odtatniego tyg. stycznia i w sprawie wypłaty tego świadczenia nic się nie wydarzyło. W zwiąku z tym wysłałem maila do firmy z prośbą o wypłacenie mi pieniędzy, dostałem odpowiedź że feriepenger wypłacają 30 czerwca. Kolejny mail ode mnie z informają, że moje żądanie jest zgodne z prawem norweskim pozostało bez odpowiedzi. Zastanawiam się gdzie to zgłosić i w jakiej formie (pisemnej, osobistego stawiennictwa...). Będę wdzięczny za pomoc.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3258 Postów
boj fra oszlo
(bojfraoszlo)
Maniak
...jeżeli rozstaliście się za porozumieniem stro ,czyli uprzejmie to...
...no wlaśnie...
...jest taki zwyczaj wypłaty wraz z ostatnim wynagrodzeniem..
...zwyczaj niekaralny niestety...
...jak ci chłopina się uprze to nic mu nie zrobisz bez adwokata lub kogos ,,biegłego,, w prawie norweskim...
...chyba,że nie zarobiłes w 2016 więcej niż 247000kr brutto to...
...masz prawo do bezplatnej pomocy prawnej...
...nie wiem czy nie ma tez warunku posiadania stalego numeru personalnego,mam nadzieje ,że nie(mam ciagle na mysli adwokata)...
...pismo od osoby urzędowej poparte paragrafami może chłopu ,,przemówić do rozumu,,
...
...powodzenia...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3258 Postów
boj fra oszlo
(bojfraoszlo)
Maniak
...dzieki,że mogłem udzielić ci info...
...i tak nie miałem co robić...cheer:
...chyba nie potrzebnie...
...ale przecież nikt mnie nie pytał?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
11 Postów
Kacper Fic
(KafiPL)
Wiking
Dzięki za info! Jeśli chodzi o rozstanie to po prostu skończyła mi się kolejna kontraktowa umowa i postanowiłem kolejnej nie podpisywać i tyle. Gdzieś słyszałem, że w takiej sytuacji jak moja sprawę powinno się zgłosić do urzędu norweskiego (nav, inspekcja pracy ... nie bardzo wiem do której) wówczas feriepenger wypłacane jest przez państwo z funduszu gwarancyjnego a pracodawcę wówczas "ściga" norweskie prawo. Ile w tym prawdy - nie wiem
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
212 Posty
Ja Gabriel
(Ja Gabriel)
Stały Bywalec
KafiPL napisał:
Dzięki za info! Jeśli chodzi o rozstanie to po prostu skończyła mi się kolejna kontraktowa umowa i postanowiłem kolejnej nie podpisywać i tyle. Gdzieś słyszałem, że w takiej sytuacji jak moja sprawę powinno się zgłosić do urzędu norweskiego (nav, inspekcja pracy ... nie bardzo wiem do której) wówczas feriepenger wypłacane jest przez państwo z funduszu gwarancyjnego a pracodawcę wówczas \"ściga\" norweskie prawo. Ile w tym prawdy - nie wiem W tym co usłyszałeś jest czyste Zero prawdy.
Pracodawca może lecz nie musi, wypłacić feriepenger z ostatnią wypłatą, wszystko zależy od spisanej umowy miedzy stronami, oraz wewnętrznym regulaminem zakładowym pracy zgodnym z KP. A tam stoi jasno iż najpóźniej tą należność wypłaca się" o ile tak jest ustalone " do Czerwca następnego roku za rok poprzedni.
Może być też bowiem ustalone również i tak, zgodnie z KP iż feriepenger jest wliczone w stawkę godzinową.
Tu oczywiście, twój pracodawca jasno się określił iż wypłaci dopiero w tym roku w czerwcu, ponieważ ma takie prawo, które jest jasno zawarte w Kodeksie Pracy
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-4  
Odpowiedz   Cytuj
3258 Postów
boj fra oszlo
(bojfraoszlo)
Maniak
KafiPL napisał:
Dzięki za info! Jeśli chodzi o rozstanie to po prostu skończyła mi się kolejna kontraktowa umowa i postanowiłem kolejnej nie podpisywać i tyle. Gdzieś słyszałem, że w takiej sytuacji jak moja sprawę powinno się zgłosić do urzędu norweskiego (nav, inspekcja pracy ... nie bardzo wiem do której) wówczas feriepenger wypłacane jest przez państwo z funduszu gwarancyjnego a pracodawcę wówczas \"ściga\" norweskie prawo. Ile w tym prawdy - nie wiem

...żaden z tych urzedów nie zajmie się tą sprawą...
...zakładam ,że jesteś tutaj już kilka miesięcy conajmniej,tak?
...ciekaw jestem jak niektórzy spędzaja czas wolny i o czym rozmawiają...
...napewno o wazniejszych sprawach niż te najważniejsze...
...a czym to przepijaja ,żeby nie zaschło w gardle...
...az boje sie pomysleć...
...oby to nie był płyn do spryskiwaczy z przemytu..
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
212 Posty
Ja Gabriel
(Ja Gabriel)
Stały Bywalec
Ole_Nordmann napisał:
a co to sa w ogole umowy kontraktowe ?..oppdragi w agencji ?Są to aktualnie prawne dokumenty, zgodne z wytycznymi KP, podpisanymi przez obie strony, bez względu na treść u mowy, o ile cały zapis "prawny" jest zgodny ogólnie z Norweskim Kodeksem Pracy.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
11 Postów
Kacper Fic
(KafiPL)
Wiking
Dzięki, moje wątpliwości zostały rozwiane i wyglada na to, że trzeba czekać do czerwca.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok