ciecho03 napisał:
Witam wszystkich przyjechałem do norwegi miesiąc temu pracuje w polskiej firmie i szef niedał mi ani ubezpieczenia ani umowy o prace,pracuje na budowie.Moje pytanie jest czy ktoś wie gdzie mogę zawiadomić inpekcje pracy żeby przyjechała na budowę z góry dziekuje za informacje.
PozdrawiamJeżeli pracujesz faktycznie na Legalnej Budowie i to jeszcze w towarzystwie innych obcych firm, a zwłaszcza norweskich, to wystarczy podejść do pracownika w zielonym kasku, lub do dozoru/inżynierów w niebieskich kaskach i wyłuszczyć im swój problem, o którym tu nam półgębkiem szepnąłeś.
Ten w zielonym, to "mąż zaufania" taki fizyczny, budowlany BHP-owski /HMS/ donosiciel z polskiego zwany ormowcem.
Ci w niebieskich kaskach, to przeważnie nadzór Inwestorski i/oraz inspektorzy BHP/HMS.
Natomiast jak to jest mała budowa, gdzie twój pracodawca, jest udzielnym szefciem, to zapomnij o Norweskiej Inspekcji, Oni do momentu poważniejszego wypadku, takimi gównami się nie zajmują ponieważ musieli by zamknąć połowę norweskich "budów".
Tak przy okazji, dostałeś może taki zielony plastik ze zdjęciem podobnym do karty bankomatowej?