Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

inspekcja pracy - Norwegia

4 Posty
ciecho03
(ciecho03)
Wiking
Witam wszystkich przyjechałem do norwegi miesiąc temu pracuje w polskiej firmie i szef niedał mi ani ubezpieczenia ani umowy o prace,pracuje na budowie.Moje pytanie jest czy ktoś wie gdzie mogę zawiadomić inpekcje pracy żeby przyjechała na budowę z góry dziekuje za informacje.

Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
4 Posty
ciecho03
(ciecho03)
Wiking
Kolego ja mogę wrocic do polski z tym niemam problemu.Tylko chciałbym żeby mój szef dostał porzadna nauczke ze tak się nie robi nie traktuje się tak ludzi
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
212 Posty
Ja Gabriel
(Ja Gabriel)
Stały Bywalec
ciecho03 napisał:
Witam wszystkich przyjechałem do norwegi miesiąc temu pracuje w polskiej firmie i szef niedał mi ani ubezpieczenia ani umowy o prace,pracuje na budowie.Moje pytanie jest czy ktoś wie gdzie mogę zawiadomić inpekcje pracy żeby przyjechała na budowę z góry dziekuje za informacje.
Pozdrawiam
Jeżeli pracujesz faktycznie na Legalnej Budowie i to jeszcze w towarzystwie innych obcych firm, a zwłaszcza norweskich, to wystarczy podejść do pracownika w zielonym kasku, lub do dozoru/inżynierów w niebieskich kaskach i wyłuszczyć im swój problem, o którym tu nam półgębkiem szepnąłeś.
Ten w zielonym, to "mąż zaufania" taki fizyczny, budowlany BHP-owski /HMS/ donosiciel z polskiego zwany ormowcem.
Ci w niebieskich kaskach, to przeważnie nadzór Inwestorski i/oraz inspektorzy BHP/HMS.
Natomiast jak to jest mała budowa, gdzie twój pracodawca, jest udzielnym szefciem, to zapomnij o Norweskiej Inspekcji, Oni do momentu poważniejszego wypadku, takimi gównami się nie zajmują ponieważ musieli by zamknąć połowę norweskich "budów".
Tak przy okazji, dostałeś może taki zielony plastik ze zdjęciem podobnym do karty bankomatowej?
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
4 Posty
ciecho03
(ciecho03)
Wiking
Niczego takiego nie dostałem chodzi Ci o zielona karte.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
212 Posty
Ja Gabriel
(Ja Gabriel)
Stały Bywalec
ciecho03 napisał:
Niczego takiego nie dostałem chodzi Ci o zielona karte."rozmowny" to ty za bardzo nie jesteś a szkoda.
Tak o taką zieloną kartę.

Jeżeli jej nie masz i twoi "towarzysze" pracy równiej takowej nie mają, to jest to równoznaczne iż pracujecie na tej "budowie" NIELEGALNIE i być może, twoja firma to tylko fikcja.
Możliwe jest iż właściciel tej firmy, to tylko zwykły robol, który założył jednoosobowy "warsztat" i klepie ile się da, nie będąc nawet na rozliczeniu MVA, a to jest podstawa by takie karty firma otrzymała.
Jak chcesz więcej się dowiedzieć to tutaj wszystko jest przejrzyście opisane:
www.byggekort.no
adres trzeba skopiować i wkleić osobno w wyszukiwarkę ponieważ MN blokuje wejścia.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
5 Postów

(misz)
Wiking
81548222 nr tel do Państwowej Inspekcji Pracy. Wtorki i piątki w ojczystym jezyku.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
4 Posty
ciecho03
(ciecho03)
Wiking
Dzieki bardzo
POZDRAWIAM
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj