Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Sparebanken strasznie duża opłata za przelew - Norwegia

10 Postów
Piterro .
(Piterro)
Wiking
Witajcie,
Pisze tutaj do Was w sprawie przelewów do Polski. Mianowicie mam konto w Sprebanken a w Polsce w PKO BP ( walutowe w NOK ).
W poprzednim tygodniu poszedłem do banku i zrobiłem przelew ( nie posiadam nettbanku)
Ku mojemu zdziwieniu na polskie konto dostałem mniejszą kwotę niż przelałem. W sumie brakuje mi prawie 1770 kr.
Rozumiem prowizja itd ale chyba nie aż taka duża?
Wiecie może czym spowodowana jest ta różnica ? Gdzie się podziała ta kwota ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3258 Postów
boj fra oszlo
(bojfraoszlo)
Maniak
...jak dużą kwote przelałeś?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
10 Postów
Piterro .
(Piterro)
Wiking
Dokładnie 42500 NOK
Możliwe że naliczyli jakiś % od kwoty przelewu ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
3258 Postów
boj fra oszlo
(bojfraoszlo)
Maniak
...faktycznie nieduża kwota...
...obawiam się ,że polski bank pobral tutaj prowizję...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3258 Postów
boj fra oszlo
(bojfraoszlo)
Maniak
...osobiście posiadam konto w DNB a przelewy wykonuję do PKO BP..
...wysylam złotówki z DNB przewalutowanie jest ok,bardzo ok...
...coprawda PKO BP obracając pieniędzmi z tego przelewu pobiera opłatę...
...ale no cóż w Pl wszędzie kradną...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
10 Postów
Piterro .
(Piterro)
Wiking
Niby jak sprawdzam w Polskim banku to widnieje pozycja że jest pobrana prowizja ale tylko 22 kr. Sam już nie wiem gdzie szukać "złodziejaszka" ...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
10 Postów
Piterro .
(Piterro)
Wiking
Co masz na mysli ? Może rozwiniesz temat ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
212 Posty
Ja Gabriel
(Ja Gabriel)
Stały Bywalec
Masuria napisał:
Duza oplata wynika z malego poziomu ogarniecia wysylajacego.
Bez obrazy, jednak to jest właśnie trafne stwierdzenie.
Nie wiem do jakiego sparebanku należysz a jest ich sporo jednak to, że nie masz netbanku, nie zwalnia ciebie wcale od tego, byś sobie sam zajrzał w necie na stronę danego banku i tam zapoznał się z aktualnymi cennikami za bezpośrednie opłaty jakie obowiązują w danym momencie.
Nie trzeba się wcale logować, by taką czynność wykonać i sprawdzić co i ile kosztuje.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-4  
Odpowiedz   Cytuj
212 Posty
Ja Gabriel
(Ja Gabriel)
Stały Bywalec
SENTEX napisał:Raczej wina lezy po stronie PKO BP ktory po przejeciu Nordei narzuca swoje zasady wiec sie nie ma co dziwić ten bank zawsze byl najdrozszy
Jeżeli jest przelew z norweskiego konta w koronach, na polskie konto również w koronach /PKO(Nordea)/, to nie ma żadnego przewalutowania i opłata jest niewielka, na tyle, że prawie niezauważalna w obciążeniach.
Mam tam również konto w nokach i robię przelewy, co prawda nie tak szalone jak zadający pytanie w tym temacie, jednak systematycznie.
Mało tego, robię też przelewy z tego samego banku jednak już w złotówkach, gdzie w Polsce brak jest przewalutowania i tak po stronie norweskiej jak i polskiej, opłaty są standardowe.
Jednak ja wykonuję te przelewy przez net.
Pamiętać trzeba, że od paru lat, wszystkie banki przechodzą na systemy internetowe i by zachęcić wszystkich do tego systemu, zwiększyli opłaty manualnej obsługi w oddziałach bankowych.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
Ireneusz Marzec
(irek71)
Wiking
Jak juz to przelew do pl tylko w nok i nigdy nie na pko tam pobieraja wysokie oplaty za przewalutowania.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok