Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Już jest! Polsko-norweski

Kalendarz 2025

Sprawdź
Autopromocja

problem z Nav - Norwegia

13 Posty
kiniusia1356
(kiniusia1356)
Wiking
witam mam problem z Nav poniewaz odmowił mi wypłaty chorobowego twierdzac ze nie dosłałam dokumentów medycznych na czas i nie może mnie monitorowac bedac na zwolnieniu w kraju zamieszkania.
wszystkie zwolnienia jak i dokumentacje dosłałam do nav dodam ze jestem jeszcze w ciązy.
od 27.08.2015 jestem na l4 w Polsce
pracodawca rozwiazal ze mna umowe podczas pobytu w polsce na l4
nie wypłacicl pierwszych 16 dni zwolnienia
zreszta za duzo pisania .
chcialam zapytac czy jest ktos kto by mnie mogl jakos poinstruowac co w danej sytuacji mam robic gdzie mam napisac zeby uzyskac pomoc w tej sprawie.
pozdrawiam
Kinga
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
268 Postów
noregg
(noregg)
Stały Bywalec
Jak rozumiem Pani siedzi od poczatku zwolnienia w Polsce wiec wymaga to bardziej szczegolowego opisu jak to chorowanie sie zaczelo.Przypuszczam ze wiem gdzie lezy problem z pieniedzmi z NAV w Pani przypadku ale tak jak pisalem za malo danych i bez tej wiedzy nie chcial bym tu gdybac bo moze sie myle. pozdrawiam:noregg
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
352 Posty
Gabriel-
(Gabriel-)
Stały Bywalec
kiniusia1356 napisał:
witam mam problem z Nav poniewaz odmowił mi wypłaty chorobowego twierdzac ze nie dosłałam dokumentów medycznych na czas i nie może mnie monitorowac bedac na zwolnieniu w kraju zamieszkania.
wszystkie zwolnienia jak i dokumentacje dosłałam do nav dodam ze jestem jeszcze w ciązy.
od 27.08.2015 jestem na l4 w Polsce
pracodawca rozwiazal ze mna umowe podczas pobytu w polsce na l4
nie wypłacicl pierwszych 16 dni zwolnienia
zreszta za duzo pisania .
chcialam zapytac czy jest ktos kto by mnie mogl jakos poinstruowac co w danej sytuacji mam robic gdzie mam napisac zeby uzyskac pomoc w tej sprawie.
pozdrawiam
Kinga

Posiadasz, potwierdzenie nadania listu i adres, gdzie to przesyłałaś?
Jeżeli tą dokumentację o której wspomniałaś, wysyłałaś jako oryginały pocztą, nawet i listem poleconym, to nie ma się co dziwić iż nie otrzymali / znaczy zaginęły/.
Takie rzeczy, zapisuje się jako pliki i przesyła jedynie pocztą elektroniczną ze swojej indywidualnej strony nav.no tam gdzie się logujesz co dwa tygodnie.
Oryginały dokumentów, nie tylko medycznych, nikomu się w norwegi nie daje, przesyła, et cetera.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
268 Postów
noregg
(noregg)
Stały Bywalec
Tak sie wtrace ale chory zadnych papierow z Polski sam nie powinien wysylac te papiery wysyla ZUS i tylko ZUS bo to on zgodnie z umowami miedzynarodowymi jest odpowiedzialny za kontakt z instytucja ubezpieczeniowa w innym panstwie czlonkowskim i to on ma obowiazek monitorowania chorujacego w czasie pobytu na wlasnym terenie w przypadku zwolnienia wydanego przez polskiego lekarza.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
13 Posty
kiniusia1356
(kiniusia1356)
Wiking
zgadza sie.
wszystkie dokumenty wysylam przez Zus i mam potwierdzenia.
natomiast jak napisalam do JURK z prosba o pomoc dostalam odpowiedz ze zapytali w Nav i udzielono im informacji ze odmowe dostalam poniewaz nie doslalam dokumento na czas jak rowniez nie moga mnie monitorowac.Masakra
wiec nie wiem gdzie teraz szukac sprawiedliwosci
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
13 Posty
kiniusia1356
(kiniusia1356)
Wiking
prace podjelam w maju 2015
na chorobowe poszlam w 27.08.2015 po przyjezdzie do polski mimo informowania pracodawcy no problemach zdrowotnych nie bylo czasu isc do lekarza w Norwegii poniewaz od rana do wieczora praca jak rowniez weekendy nie wszystkie.
po przylocie do Polski udalam sie do lekarza ktory to zdiagnozowal przepukline brzuszna i niezdolnosc do pracy
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
352 Posty
Gabriel-
(Gabriel-)
Stały Bywalec
Czyżby to znaczyło iż ty osobiście, nie posiadasz żadnych oryginałów dokumentacji chorobowej, a w szczególności zwolnień lekarskich?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
268 Postów
noregg
(noregg)
Stały Bywalec
Jesli tak to musisz ZUS naciskac aby to wyprostowal bo to widac ZUS cos nabroil.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
13 Posty
kiniusia1356
(kiniusia1356)
Wiking
wiec jak postawili taka diagnoze ze kwalifikuje sie na zabieg poinformowalam pracodawce zwolnienie przeslalam na co pracodawca podwazyl moje zwolnienie twierdzac ze mi sie nie chce pracowac.
odmowil wyplaty za pierwsze 16 dni i stwierdzil ze nic mi sie nie nalezy.
dostalam tyermin na zabieg i udalam sie do szpitala na badania ktore to musialy byc robione przed zabiegiem i okazlo sie w trakcie tych badan ze jestem w cizy i zabieg sie przeciagnie na termin porodu,o czym tez informowalam pracodawce i Nav
caly czas terminowo kontynuowane L4 dosylane do Nav do dnia dzisiejszego
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
13 Posty
kiniusia1356
(kiniusia1356)
Wiking
tak tylko Zus mnie odsyla do Norwegii ze oni maja tam bałagan i tyle i Zus nie moze nic zrobic
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok