Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
69 Postów

(obibok)
Początkujący
ja dostałem fasta bez znajomosci
a robote znalazlem przez strone nav
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
69 Postów

(obibok)
Początkujący
jak bym byl w polsce i mialbym gdzies wyjezdzac to bym wybral norwegie
a ze jestem juz w norwegii to nie musze nic wybierac

no i to twoje myslenie bezsensowne
kazda jedna oferta wg ciebie w navie jest obtawiona z gory?

owszem pewnie sa takie oferty ale nie mozna generalizowac ze 100 % tak wyglada bo takim mysleniem robisz z siebie posmiewisko
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
48 Postów
bebel
(bebel)
Nowicjusz
obibok napisał:
jak bym byl w polsce i mialbym gdzies wyjezdzac to bym wybral norwegie
a ze jestem juz w norwegii to nie musze nic wybierac

no i to twoje myslenie bezsensowne

owszem pewnie sa takie oferty ale nie mozna generalizowac ze 100 % tak wyglada bo takim mysleniem robisz z siebie posmiewisko

posmiewisko to ty jestes gabriel a do tego jeszcze kapus
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
69 Postów

(obibok)
Początkujący
maz jakie dowody na to ? znaz kogos kto pracuje w navie czy ci janek z andrzejem na budowie tak przytakneli i stad wychodzi te 80 %?

jestem w norwegii
znam pare osob co znalazlo robote przezz nav bez znajomosci ,ale widocznie udalo im sie byc w tych 20 % szczesciarzy
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
69 Postów

(obibok)
Początkujący
zapamietaj to slowo dobrze zanim bedziesz zapijal ciepla wodke ogorkami

chyba zapijal ogorki ciepłą wódką ...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
16 Postów
Andrzej Stachurski
(Obiektor)
Wiking
obibok napisał:
a to nie czasem ta pewna fucha w magazynie albert heijn?
ja jesli mialbym wyjezdzac z pl to tylko do norwegii
reszta sie juz nie opłaca

Na magazynie Jumbo.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
16 Postów
Andrzej Stachurski
(Obiektor)
Wiking
6e6 napisał:
realna pensja na magazynie to 160-180 kr na godzine ale zeby ta prace dostac musisz rozmawiac po norwesku. Angielski nawet plynny to za malo. pracujesz 37.5 h w tygodniu co daje Ci to ok 25 tys kr miesiecznie, po odjeciu podatkow ok 18 tys kr na reke czyli przy obecnym kursie srednio 0.44 kr ok 8 tys zl. To sa suche kalkulacje. Oczywiscie mieszkanie, jedzenie sam oplacasz. mieszkanie to np pokoj ok 5000 kr, jedzenie ok 3000 kr czyli masz te 10 tys kr na czysto z miesiaca. Warunek oczywisty ze musisz po norwesku rozmawiac

Z NL plus minus wyjdzie 12x1k plus urlopowe-1k-wakacyjne-~800 zwrot podatku-500=14300
omijając pasztet to można zostawić te 12 na czysto w ciągu roku.
W pzrypadku NO 12x5kpln plus reszta jak mogłaby wyglądać? Czy to prawda, że zwrot podatku urlopowe i wakacyjne to okolo 40k po przepracowanym roku? wychodiloby znacznie na korzysc NO pod warunkiem, że się języka nauczę...płynnie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
566 Postów
HeartB
(HeartB)
Wyjadacz
6e6 napisał:
ja jesli mialbym wyjezdzac z pl to tylko do norwegii
reszta sie juz nie opłaca

To chyba nie trzeba byc zbyt duzym geniuszem zeby stwierdzic ze siedzisz dalej w Polszy

Nie tylko wedlug mnie ale wedlug inncyh co tu siedza latami, 70/80 % ogloszen jest tylko dawanych zeby bylo poprostu...ze szukali, a wybieraja tych co oni juz wiedza kogo wybrac. 20 % jest realnych ogloszen o prace. Praca w norwegii wyglada tak miedzy norwegami: Hej Knut, nie znasz kogos kogo móglbys polecic do pracy...tak znam, zaraz Ci dam kogos i Knut dzwoni do Birgit bo akurat ona potrzebowala pracy. Mozecie sie z tym zgadzac lub nie

Pozatym zobacz sobie obiboku jak niektore firmy laduja ogloszeniami o prace, naprawde chodzi o uzupelniane baz danych zwlasza w agencjach...na zas poprostu

---------
Jest jeszcze inna wersja takiej rozmowy Norkow:
Masz kogos?
Mam, ale....
Co ale?
No, zna swietnie prawo pracy..
Aha, no to takiego to nie!!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
3258 Postów
boj fra oszlo
(bojfraoszlo)
Maniak
wychodiloby znacznie na korzysc NO pod warunkiem, że się języka nauczę...płynnie

...to łatwy jezyk...więc do wakacji powinieneś go ogarnąć...
...holenderskiego też pewnie nie dlugo się uczyłeś
...nie słuchaj zazdrośników na forum...
...przeciętnemu Polakowi nie stroniącemu od alkoholu nauka obydwu języków nie powinna zabrać więcej czasu niż kurs na wózki widłowe
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
566 Postów
HeartB
(HeartB)
Wyjadacz
6e6 napisał:
Czy to prawda, że zwrot podatku urlopowe i wakacyjne to okolo 40k po przepracowanym roku?

Zalezy od tego czy masz zone(zarabiajaca do 20 k rocznie pln), dzieci...jak nie to mozna ale to jest kombinowanie. Takie zwroty bez zony i dzieci to ok. 5/10 tys kr a z zona i do tego ok 350 tys kr zrobione to placisz jedynie 13 % podatku, reszta jest Twoja

Pamietaj ze tez mozesz miec doplate, wiele osob ma doplaty. Np znajomy zarobil ok 150 tys kr...bida mu piszczy a urzad chce jeszcze 17 tys wiec wszystko zalezy od sytuacji

-------
Wszystko zalezy od zawartosci lepetyny podatnika. Jak mozna dopuscic do sytuacji, ze ma sie.... zwrot 40 k nok??????? To tylko oznacza, ze udzielilo sie kredytu Norwegii, bo brakowalo prymitywnej umiejetnosci zamiany we wlasciwym czasie taxcard na odpowiednia. Taka zeby zadatek na PIT mniej wiecej powodowal zero nadplaty. Wystarczy tylko, ze np. 10000 Polakow skredytuje Norwegie nadplata podatku i juz widac jaka jest cena podatkowej ciemnoty.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok