Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Odmowa Dagpenger - Norwegia

9 Postów
Kubas Skubas
(Kubas Skubas)
Wiking
Pytam w imieniu kumpla, bo on jakiś zakręcony.
Odmówili chłopakowi dagpenger. Powód to brak adresu w Norwegii. Nie istnieje w folkeregister. Z tego co mówi i ja pamiętam to był w Skatt tylko jakaś gruba polka wymyślała niestworzone rzeczy. Oprócz tego co jest na stronie:
Paszport lub narodowy dowód osobisty, który zawiera zdjęcie, obywatelstwo i płeć.
Dowód rejestracji wystawiony przez policję.
Kontrakt najmu/zakupu mieszkania (nie obowiązuje w przypadku przeprowadzki do rodziny zamieszkałej w Norwegii).
Umowę o pracę lub pisemną ofertę pracy na minimum sześć miesięcy, alternatywnie dokumenty potwierdzające
- że prowadzisz własną działalność gospodarczą
- że pobierasz emeryturę
- że jesteś na czyimś utrzymaniu; na przykład, że utrzymujesz się z dochodu małżonka.

Wymyśliła że ma mieć jakieś inne dowody swojego życia w Norwegii, rachunki za gaz, potwierdzenia przelewów za mieszkanie i paragony z Rema 1000 za łososia i jajka. Chłopak się zniechęcił i olał. Robił tak na budowie ładnych kilkanaście miesięcy u norka. Ten teraz go zwolnił i dupa zimna. Wy się znacie, ja się nie znam. Mają prawo odmówić tego zasiłku z pośredniaka bez adresu w norwegii?
Jak to załatwić tera? Może napisze mu ofertę pracy. Jak mu pomóc?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
114 Posty

(Krowa)
Początkujący
Niemozliwe ! Zadna gruba czy chuda Polka nie mogla czegos takiego powiedziec. Bo jest Polka, a to jest narod wybrany. Polki i Polacy jak juz cos wiedza to wiedza dobrze i nikt nigdy nikomu swini nie podklada !!!!!!!!!!!!!!!!!
No smutna historia Tutaj chyba tylko Hilton moze pomoc. Ona takie sprawy na zlamane nogi zalatwia, bardzo to skuteczna metoda. Mozna nawet dostac nadplate za ostatnie piec lat. No i jak sie uda to emeryture tez.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
388 Postów
hei!sandokan
(hei!sandokan)
Stały Bywalec
Jak dlugo pracowal w tej firmie,bo wydaje mi sie ,ze jest inny problem.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
388 Postów
hei!sandokan
(hei!sandokan)
Stały Bywalec
Dokladnie,to chcialbym wiedziec czy pracowal tylko w tym roku 2015 ,czy tez 2014.jezeli w 2014 tez to od kiedy, to wazne.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
388 Postów
hei!sandokan
(hei!sandokan)
Stały Bywalec
To co to skoro nie jestes zainteresowany porada to z przyjemnoscia SPASUJEEEEEE.ps dzieki,ze znalazles dla mnie czas.pozdro
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
983 Posty
Dorota Hansen
(HotLips)
Maniak
Kubas Skubas napisał:
Odmówili chłopakowi dagpenger. Powód to brak adresu w Norwegii. Nie istnieje w folkeregister. Z tego co mówi i ja pamiętam to był w Skatt tylko jakaś gruba polka wymyślała niestworzone rzeczy.

Wymyśliła że ma mieć jakieś inne dowody swojego życia w Norwegii, rachunki za gaz, potwierdzenia przelewów za mieszkanie i paragony z Rema 1000 za łososia i jajka. Chłopak się zniechęcił i olał. Robił tak na budowie ładnych kilkanaście miesięcy u norka. Ten teraz go zwolnił i dupa zimna. Wy się znacie, ja się nie znam. Mają prawo odmówić tego zasiłku z pośredniaka bez adresu w norwegii?

Bardzo mnie zaciekawily te paragony za lososia i jajka. Moze ta gruba nieuzyta polka chciala uczulic kolege na to, aby nie jadl jajek z salmonella i nie kupowal niezdrowego lososia? I skontrolowac zalecenia?
Nastepnym razem wybierac musi chude osoby plci dowolnej.

Na moj chlopski rozum, a zaznaczam iz sie niezbyt znam na swiadczeniach z NAV, to kolega twoj zostal uznany za fantomasa. Jezeli nie istnieje w zadnym rejestrze, to go po prostu niema, choc teoretycznie on jest. Nie dostanie on dagpenger, bo fantomasom takie swiadczenia nie przysluguja.

Kolega musi szukac nowej pracy i to szybko. I zarejestrowac sie tam gdzie trzeba.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
701 Postów
Cortez1 N
(Cortez1)
Wyjadacz
Kubas Skubas napisał:
Odmówili chłopakowi dagpenger. Powód to brak adresu w Norwegii. Nie istnieje w folkeregister. Z tego co mówi i ja pamiętam to był w Skatt tylko jakaś gruba polka wymyślała niestworzone rzeczy. Oprócz tego co jest na stronie:
Paszport lub narodowy dowód osobisty, który zawiera zdjęcie, obywatelstwo i płeć.
Kontrakt najmu/zakupu mieszkania (nie obowiązuje w przypadku przeprowadzki do rodziny zamieszkałej w Norwegii).
Umowę o pracę lub pisemną ofertę pracy na minimum sześć miesięcy, alternatywnie dokumenty potwierdzające
- że pobierasz emeryturę
- że jesteś na czyimś utrzymaniu; na przykład, że utrzymujesz się z dochodu małżonka.

--------------
Ja to bym te Grubo Polke z Nav zgłosił na Politi za sexual harrassment. Udowadniać, że ma się jajka???? Myśli,że jak ma wielkie cyce to jusz inne tesz muszo być wyposaznione.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1633 Posty
Jan .
(WujekJanek)
Maniak
Kubas Skubas napisał:
- że pobierasz emeryturę

Twoj kolega jest rzeczywiscie calkowicie zakrecony, bo w tej historyjce nic do siebie nie pasuje.

Skoro nie istnieje twoj kolega w folkeregister to oznacza, ze nigdy nie zglosil przeprowadzki, nie wyrobi sobie karty podatkowej, nie zaplaci ani korony podatku. przez caly okres swego tu pobytu za przeproszeniem "dymal w 4litery" Skatt, Krola i norweskiego podatnika, w tym mnie i Ciebie. Jedyne co mu sie nalezy to trutka. I list od Skattu z roszczeniem zaplaty zaleglych podatkow liczonych jak dla firmy jednoosobowej wedlug usrednionych statystyk branzowych za okres blebleble... i tak dalej.

Gruba baba z NAVu nie wymyslala nic "poza tym co jest na stronie" bo nawet tych dokumentow ktore sa wymienione na stronie NAVu ktoj kolega nie ma, bo i skad mialby je miec, skoro nigdy nawet w folkeregister nie zaistnial... Gruba baba z NAVu nie rzucala mu klud pod nogi, tylko zrobilo jej sie zal czlowieka uposledzonego umyslowo, pomyslala ze kalekom trzeba pomagac i rozpaczliwie szukala jakiegos wyjscia z tej sytacji.

Tak ja to widze.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
388 Postów
hei!sandokan
(hei!sandokan)
Stały Bywalec
Faktycznie ,,gruba baba z NAV" chciala pomoc sierocie bozej.1-zeby otrzymac zasilek trzeba przebywac w NO(czyli posiadac,wynajmowac jakas norke),nikoniecznie wystarczy sam adres zgloszony oczywiscie.2-byc zarejestrowanym w systemie NAV jako poszukujacy pracy.3-posiadac zeznanie roczne za rok 2014. ETC...ps.dlaczego nie ubiegal sie o zasilek juz w Styczniu 2015?. I tak dalej...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1633 Posty
Jan .
(WujekJanek)
Maniak
hei!sandokan napisał:
Faktycznie ,,gruba baba z NAV" chciala pomoc sierocie bozej.1-zeby otrzymac zasilek trzeba przebywac w NO(czyli posiadac,wynajmowac jakas norke),nikoniecznie wystarczy sam adres zgloszony oczywiscie.2-byc zarejestrowanym w systemie NAV jako poszukujacy pracy.3-posiadac zeznanie roczne za rok 2014. ETC...ps.dlaczego nie ubiegal sie o zasilek juz w Styczniu 2015?. I tak dalej...

Wiesz, ja po prostu z tego calego majaczenia staram sie wyluskac chociaz ziarenko prawdy...

Moze kobieta pomyslala, ze najpierw zgromadza material dowodowy na to ze tu przebywal, potem wezma sie za udowadnianie ze pracowal, potem beda udowadniac ze pracodawca byl nieuczciwy i... no nie wiem something... Potem wezwa pracodawce do uregulowania zaleglych skladek io zaliczek, a jak nie to popchna sprawe do inspekcji, skatu a na koniec funduszu, potem... No nie wiem, sam jak to czytam to wydaje mi sie to bajka z palca wyssana...

Facet jest po prostu sprawny inaczej, tak ja to widze.
Dobranoc.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok