Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Dagpenger przyznany na 52 tygodnie .... - Norwegia

26 Postów
Patryk Bryza
(randy80)
Wiking
Witam,
mam do Was pytanko techniczne odnosnie zasiłku dla bezrobotnych , który został mi przyznany na okres 52 tygodni czyli rok. Uwazam że powodem takiej decyzji był fakt że w minionym roku kalendarzowym , który został wziety pod uwagę przebywałem tylko do czerwca w Norwegii i wypracowałem dosłownie minimalny pułap dochodu brutto NOK potrzebny do przyznania dagpenger. Natomiast gdyby NAV wziął pod uwagę ostatnie 3 lata dochodu to mój dagpegneger z pewnoscią wynosiłby wiecej ibyc moze na 104 tygodnie. Moje pytanko brzmi;
czy po upływie roku mogę składac aplikację o dagpenger na kolejny rok czy też nie mam szansy juz na przedłuzenie?
Pytanko drugie to czy jesli np chciałbym przenieść zasiłek do Polski na podstawie odpowiedniego formularza w NAV ,który rzekomo mozna tam pobierac przez okres do max.3miesiecy to czy w moim przypadku zasilku "rocznego" też mógłbym go pobierac tam do 3 miesiecy czy też dotyczy to osób z przyznanym 2 letnim zasilkiem?
Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
630 Postów
Karol Pitek
(karol3)
Wyjadacz
Nie ma szans na "przedłużenie" po roku. Masz rację z tym ostatnim rokiem -przyznali na 52 tygodnie bo miałeś dochód poniżej 2G -takie reguły...
Jak przenosisz to wykorzystujesz 3-mce z tego co Ci pozostało (a Tobie pozostało jeszcze 52 tygodnie, więc spoko)
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
26 Postów
Patryk Bryza
(randy80)
Wiking
a jaka dokładnie jest ta kwota brutto do której przyznaja na 52 tygodnie a powyzej której na 104 tyg?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2524 Posty
K T
(Imperator1988)
Maniak
randy80 napisał:
a jaka dokładnie jest ta kwota brutto do której przyznaja na 52 tygodnie a powyzej której na 104 tyg?

Sprawa jest bardzo prosta od dnia 01.05.2015 grunnbeløpet czyli 1G wynosi 90 068 NOK czyli 2G to jest 180 136 NOK. Poza maksymalnym okresem wyplaty nie ma innych roznic.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
26 Postów
Patryk Bryza
(randy80)
Wiking
ok tylko w kwestii upewnienia chciałem zapytać według oznaczenia tabeli rocznego rozliczenia od pracodawcy to jest to kwota wpisana w okienko 111-A czyli Lonn, honorarer mv ,czy tez okienko 000 Feriepengegrunnlag?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2524 Posty
K T
(Imperator1988)
Maniak
Feriepengegrunnlag powinno byc tez dagpengegrunnlag o ile pracodawca w skutek jakiegos bledu lub szczegolnej umowy do feriepenger doliczyl ci np. zwrot kosztow za wyjazdy etc.

Dagpengegrunnlaget beregnes av det som gir best resultat av arbeidsinntekt utbetalt siste avsluttede kalenderår, eller gjennomsnittet av utbetalt arbeidsinntekt de tre siste avsluttede kalenderårene før krav om dagpenger settes fram, samt

lønn fra arbeidsrettet tiltak, nevnt i forskriften § 3-1, kode 141 A
folketrygdytelser nevnt i folketrygdloven § 4-11 annet ledd, siste punktum,
sykepenger og svangerskapspenger kodene 111A og 148
dagpenger kode 147
foreldrepenger ved fødsel og adopsjon kode 138
omsorgspenger, pleiepenger og opplæringspenger kode 148

Arbeidsinntekt beregnes på samme måte som ved kravet til minsteinntekt, se folketrygdloven § 4-4 første ledd med rundskriv.

Arbeidsinntekt som er utbetalt i siste avsluttede eller de tre sist avsluttede kalenderårene, tas med i beregningsgrunnlaget uten hensyn til om inntekten har vært lagt til grunn for en tidligere dagpengeperiode. Regelen om at én og samme arbeidsinntekt bare gir rett til én dagpengeperiode, se folketrygdloven § 4-4. 3. ledd, gjelder bare ved vurderingen av om kravet til minsteinntekt er oppfylt.

NAV har ikke anledning til å fastsette inntekt ved skjønn. I tvilstilfelle må likningskontoret kontaktes. Har de fastsatt vedkommendes inntekt ved skjønn, skal denne legges til grunn.

Dagpenger under arbeidsløshet består av en dagsats og eventuelt et barnetillegg, se rundskriv til folketrygdloven § 4-12.

Jako ciekawa informacje podam ci iz przed zlozeniem podania o dagpenger mogles poprosic pracodawce o wyplate feriepenger od ktorych bys zaplacil podatek w danym roku podatkowym lecz doliczonoby ci je do dagpengegrunnlaget.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
26 Postów
Patryk Bryza
(randy80)
Wiking
Dziekuje za odpowiedz.
Niestety według punktu Feriepengegrunnlag nie łapie się na 2G i to tylka kilka tys.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2524 Posty
K T
(Imperator1988)
Maniak
randy80 napisał:
Dziekuje za odpowiedz.
Niestety według punktu Feriepengegrunnlag nie łapie się na 2G i to tylka kilka tys.

Lecz gdyby pracodawca wyplacil ci Feriepenger po ukonczonej pracy u niego a nie np. dopiero w Styczniu 2016. (Jakbys go mocno prosil to moglby sie zgodzic) To doliczyliby ci to do obecnego roku podatkowego i tym samym do dagpengegrunnlag i by o te pare tysiaczkow moglo byc akurat dosc. Ale teraz juz jak to sie mawia "po ptokach".
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
26 Postów
Patryk Bryza
(randy80)
Wiking
ano po ptokach >mówi sie trudno.
Jeśli chodzi o formularz aplikacji o przeniesienie zasiłku do PL to jaka jest jego konkretna nazwa E-3... ? I czy jak go złoże w NAV to od tego dnia przestanie mi zostać wypłacane dagpenger w Nor czy dopiero od momentu otrzymania decyzji i mniej wiecej jakdługo musze czekac na tą decyzję?
Dziekuje raz jeszcze
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2524 Posty
K T
(Imperator1988)
Maniak
To jest obecnie "Søknad om utstedelse av attest PD U2" najprawdopodobniej. A co do tego ile bedziesz czekal to zalezy od twojego NAV Lokalt oraz jak silna maja chec do pracy Co do wyplaty to wyplacac ci beda na konto ktore podasz poprostu dostaniesz zezwolenie na pobyt w Polsce ale z wyjazdem poczekaj az ci takowego udziela.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok