Strona korzysta z plik贸w cookies

w celu realizacji us艂ug i zgodnie z Polityk膮 Prywatno艣ci. Mo偶esz okre艣li膰 warunki przechowywania lub dost臋pu do plik贸w cookies w Twojej przegl膮darce.

Przejd藕 do serwisu

Nawet 20% rabatu

Kalendarz 2026

Zam贸w
Autopromocja

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • 脜lesund, M酶re og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Tr酶ndelag, Norwegia
  • Br酶nn酶ysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bod酶, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, 脴stfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • 脜lesund, M酶re og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Tr酶ndelag, Norwegia
  • Br酶nn酶ysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bod酶, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, 脴stfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Feriepenger na koniec pracy - Norwegia

2 Posty
Julekem
(Julekem)
Wiking
Witam,
Czy kto艣 wie co musz臋 zrobi膰 aby dosta膰 od pracodawcy feriepenger wraz z ostatni膮 wyp艂at膮? Szuka艂em u wujka Google i wiem 偶e w tym przypadku jest taka mo偶liwo艣膰 a nawet czasami konieczno艣膰 ale nie znalaz艂em informacji odno艣nie formalno艣ci, kt贸re trzeba za艂atwi膰 aby otrzyma膰 dodatkowe wynagrodzenie. Mo偶e kto艣 z was wie co艣 na ten temat i m贸g艂by mi pom贸c
Pozdrawiam
Zg艂o艣 wpis
Oce艅 wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
Rz臋syVestfold D
(RzesyVestfold)
Wiking
Poza powiedzeniem pracodawcy zeby wyplacil ci feriepenger nic nie musisz robic. Ale ta opcja sie nie oplaca gdyz pobiora ci 35% podatek, lepiej zatem poczekac do przyszlego roku.
Zg艂o艣 wpis
Oce艅 wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Post贸w
Eliza K
(Elise)
Maniak
Julekem napisa艂:
Witam,
Czy kto艣 wie co musz臋 zrobi膰 aby dosta膰 od pracodawcy feriepenger wraz z ostatni膮 wyp艂at膮? Szuka艂em u wujka Google i wiem 偶e w tym przypadku jest taka mo偶liwo艣膰 a nawet czasami konieczno艣膰 ale nie znalaz艂em informacji odno艣nie formalno艣ci, kt贸re trzeba za艂atwi膰 aby otrzyma膰 dodatkowe wynagrodzenie. Mo偶e kto艣 z was wie co艣 na ten temat i m贸g艂by mi pom贸c
Pozdrawiam

Pracodawca ma obowiazek wyplaci feriepenger z ostatnia wyplata lub w rozliczeniu na zakonczenie pracy .
I pisze o tym w przepisach prawnych, paragraf 11, punkt 3:
lovdata.no/dokument/NL/lov/1988-04-29-21

Feriepenger sa zawsze opodatkowane, wiec czekanie rok na wyplate nic nie daje.
Koniec koncow podatek od tych pieniedzy i tak sie zaplaci (chybam, ze w przyszlym roku bylbys kompletnie bez pracy i nie pobieral dagpenger)
Pisanie wiec o czekaniu rok na wyplate jest zarowno mylne jak i szkodliwe, tym bardzie, ze prawo okresla doklanie, kiedy je otrzymac.
Poza tym kto wie co bedzie za rok, byla praca/zaklad moze nawet zbankrutowac, czy zakonczyc dzialanosc.
Zg艂o艣 wpis
Oce艅 wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
2 Posty
Julekem
(Julekem)
Wiking
Dzi臋ki za odpowiedzi. Od razu zapytam czy pracodawca musi zap艂aci膰 feriepenger czy mo偶e to jako艣 prawnie obej艣膰? Mam normalnie legaln膮 umow臋 ale m贸j szef to sprytny i cwany go艣膰 tak wi臋c je艣li bd mie膰 okazj臋 aby nie zap艂aci膰 to z niej skorzysta. Odno艣nie pierwszej odpowiedzi to czy musz臋 mu m贸wi膰 偶e chc臋 otrzyma膰 to na ostatni膮 wyp艂at臋 czy nie musz臋 nic w tej kwestii robi膰 bo to 偶eby tylko mu powiedzie膰 wydaje mi si臋 ma艂o wiarygodne. Chodzi mi o to 偶e nie jest to w 偶aden spos贸b udokumentowane i r贸wnie dobrze m贸g艂by si臋 p贸藕niej wyprze膰 偶e mu nie m贸wi艂em
Zg艂o艣 wpis
Oce艅 wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
119 Post贸w
Leon .
(benek22)
Pocz膮tkuj膮cy
Rz臋syVestfold napisa艂:
Poza powiedzeniem pracodawcy zeby wyplacil ci feriepenger nic nie musisz robic. Ale ta opcja sie nie oplaca gdyz pobiora ci 35% podatek, lepiej zatem poczekac do przyszlego roku.

i w przyszlym roku bedzie specjalnie przyjezdzal z Polski zeby zaplacic ksiegowej za rozliczenie i wplacic podatek i zlikwidowac konto w banku moze tych pieniedzy starczy na oplate za utrzymanie konta przez rok
Zg艂o艣 wpis
Odpowiedz   Cytuj
3026 Post贸w
Eliza K
(Elise)
Maniak
Julekem napisa艂:
m贸j szef to sprytny i cwany go艣膰 tak wi臋c je艣li bd mie膰 okazj臋 aby nie zap艂aci膰 to z niej skorzysta.
Nie ma takiej okazji. W paragrafie , ktory ci podalam pisze wyraznie, ze zalegle/wypracowane feriepenger maja zostac wyplacone wraz z ostatnia wyplata lub w wyrownaniu zwiazanym z zakonczeniem pracy.
Zg艂o艣 wpis
Odpowiedz   Cytuj
2 Posty
Hania1976
(Hania1976)
Wiking
Witam,czy kto艣 poda mi paragraf kt贸ry m贸wi o tym 偶e pracodawca w Norwegii zamykaj膮c firm臋,musi wyp艂aci膰 feriepenger z ostatni膮 wyp艂ata?z g贸ry dzi臋kuj臋, pozdrawiam Hania
Zg艂o艣 wpis
Oce艅 wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
662 Posty
Karol Pitek
(karol3)
Wyjadacz
Wszystko jest w ferieloven 搂 11
Zg艂o艣 wpis
Oce艅 wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok