Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
Bartek Boike Amadea Beratz Jędrzej G (3152 niezalogowanych)
12 Posty
ted ted
(ted00)
Wiking
polonor napisał:
cysiek2 napisał:
umowy nie dostaniesz bo minimalna stawka za sprzatanie to 156kr
a bez jezyka i bez zawodu nie znajdziesz zadnej pracy

sugerujesz żebym poszedł z tym na Policję. Może to i racja, mam mase dowodów kiedy i w jakich godzinach pracuję u niej, filmy video , zdjęcia i korespondencje z nią na którą mam do pracy i w którym miejscu sprzatam.

Raczej dużo ci to nie da bo praca na czarno również jest karalna. Dowalą ci podatek za rok czasu i będzie krucho.

Cieżko coś doradzić w twoim przypadku. Ucz się jezyka, szukaj na bieżąco nowej (LEGALNEJ!!) pracy np. w innej firmie sprzątającej i jak tylko znajdziesz to się zwolnij z dnia na dzien.
Zastanów się również nad tym czy nie lepszym rozwiązaniem jest wrócenie do ojczyzny niż życie na skraju ubóstwa w Norwegii i poniżanie się pracą za takie pieniądze.

Pomijam fakt, że tworzysz czarny rynek pracy i zabierasz prace ludzią którzy uczciwie pracją w tym kraju za uczciwe stawki.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
15 Postów
Polonor polonor
(polonor)
Wiking
ted00 napisał:
polonor napisał:
cysiek2 napisał:
umowy nie dostaniesz bo minimalna stawka za sprzatanie to 156kr
a bez jezyka i bez zawodu nie znajdziesz zadnej pracy

sugerujesz żebym poszedł z tym na Policję. Może to i racja, mam mase dowodów kiedy i w jakich godzinach pracuję u niej, filmy video , zdjęcia i korespondencje z nią na którą mam do pracy i w którym miejscu sprzatam.

Raczej dużo ci to nie da bo praca na czarno również jest karalna. Dowalą ci podatek za rok czasu i będzie krucho.

Cieżko coś doradzić w twoim przypadku. Ucz się jezyka, szukaj na bieżąco nowej (LEGALNEJ!!) pracy np. w innej firmie sprzątającej i jak tylko znajdziesz to się zwolnij z dnia na dzien.
Zastanów się również nad tym czy nie lepszym rozwiązaniem jest wrócenie do ojczyzny niż życie na skraju ubóstwa w Norwegii i poniżanie się pracą za takie pieniądze.

Pomijam fakt, że tworzysz czarny rynek pracy i zabierasz prace ludzią którzy uczciwie pracją w tym kraju za uczciwe stawki.

Ale to nie pracodawca ma obowiązek odprowadzać za mnie składki i podatki, wyposarzyć w ciuchy robocze itp... a przede wszystkim dać umowę o pracę ?

A nawet jeśli miałoby być tak jak piszesz że dostałbym do zapłaty zaległy podatek, ciekawe jak naliczony ? Mogę zapłacic zaległy podatek ale najpierw moj pracodawca obecny musiałby wypłacic mi zaległe wybagrodzenia skalkulowane zgodnie z Norweską taryfą plus ustawowe odsetki.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
200 Postów
Milka ...
(milka_milka)
Stały Bywalec
Ale to nie pracodawca ma obowiązek odprowadzać za mnie składki i podatki, wyposarzyć w ciuchy robocze itp... a przede wszystkim dać umowę o pracę ?

A nawet jeśli miałoby być tak jak piszesz że dostałbym do zapłaty zaległy podatek, ciekawe jak naliczony ? Mogę zapłacic zaległy podatek ale najpierw moj pracodawca obecny musiałby wypłacic mi zaległe wybagrodzenia skalkulowane zgodnie z Norweską taryfą plus ustawowe odsetki

nie piszesz jak osoba, ktora nie zna norweskiego i angielskiego a tymbardziej przez rok dawala sie nabijac w butelke i pracowala u niej czy u niego na czarno, takie bajki to nie z nami

sorry trollu idz spamowac gdzies indziej!!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
740 Postów

(Remigrant)
Wyjadacz
polonor napisał:
milka_milka napisał:

A nawet jeśli miałoby być tak jak piszesz że dostałbym do zapłaty zaległy podatek, ciekawe jak naliczony ? Mogę zapłacic zaległy podatek ale najpierw moj pracodawca obecny musiałby wypłacic mi zaległe wybagrodzenia skalkulowane zgodnie z Norweską taryfą plus ustawowe odsetki

nie piszesz jak osoba, ktora nie zna norweskiego i angielskiego a tymbardziej przez rok dawala sie nabijac w butelke i pracowala u niej czy u niego na czarno, takie bajki to nie z nami

sorry trollu idz spamowac gdzies indziej!!

jeśli ja jestem trollem to Ty starą kurwą i Twoja matka to ścierwo
Ciekawe podejście do tematu pomocy z dwóch stron tej samej barykady.
Pytanie tylko mam jedno.
Co ta nieszczęsna matka zawiniła w tym temacie, że ją tak szkaradnie zbluzgałeś ?.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1399 Postów
cyc cyc
(cysiek2)
Maniak
lepiej idz na ta policje i do skarbowego
tu masz adresy
www.skatteetaten.no/
www.udi.no/
www.politi.no/
i nie rob wstydu Polakom

napisz jutro jak bylo i co zalatwiles

wiem ze daja nagrody za wskazanie takich firm jak twoja
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
431 Postów

(Turysta11)
Wyjadacz
No baaa toś pokazał co tak ludzi wyzywasz może chodziło o trollman - czrodziej czy wizard jakoś tak

tu masz trochę informacji www.nyinorge.no/pl/Ny-i-Norge-velg-sprak/Nowicjusz-w-Norwegii/

Jak wynajmujesz mieszkanie, masz umowę czy jak, idz do komuny i zapytaj że potrzebujesz tłumacza i już
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
2840 Postów
iksiński igrek
(retier1)
Maniak
polonor napisał:
Witam

Pracuję już rok czasu na czarno za 85 koron , sprzątam mieszkania , klatki itp.
Pracuję u Polaka. Ciężko mi się utrzymać. Boje się spytać o umowę, bo to kawał "biznesmena" i obawiam się że mnie wywali z pracy jak zapytam co z umową.
Nie gadam po angielsku ani norwesku, pewnie dla tego mnie wziął do tej pracy, ale ledwo mi starcza na opłacenie mieszkania i jedzenia.Chce tu legalnike pracować i płacić podatki jak wszyscy i boję się że jak mnie złapią na pracy na czarno to dostanę deport. Poradzcie coś proszę

......na dodatek jestem daunem?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
771 Postów
Iza _
(yzia)
Wyjadacz
Ludzie nie wczuwajcie się w temat przecież to ściema.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
15 Postów
Polonor polonor
(polonor)
Wiking
cysiek2 napisał:
tu masz adresy
www.skatteetaten.no/
www.udi.no/
www.politi.no/
i nie rob wstydu Polakom

Wiesz ile znam takich "biznesmenów" ? od chuja! to znaczy że będę bogaty
Przekalkulowałem wczoraj moj szef ojebał mnie przez ten czas na ok 138.000 NOK tyle mi zalega brutto. Mam zeszyty zapisków kiedy i gdzie pracowałem i jak długo.
POJDE NA POLICJE JUTRO.

a do tych którzy się dziwią i nie wierzą że takie żeczy się dzieją w norwegii mówię " idzcie trollować gdzie indziej" i zycze Wam polskie kurwy byście mieli taki los byście nakurwiali za 80 koron
pzdr
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
200 Postów
Milka ...
(milka_milka)
Stały Bywalec
polonor napisał:
cysiek2 napisał:
tu masz adresy
www.skatteetaten.no/
www.udi.no/
www.politi.no/
i nie rob wstydu Polakom

Wiesz ile znam takich "biznesmenów" ? od chuja! to znaczy że będę bogaty
Przekalkulowałem wczoraj moj szef ojebał mnie przez ten czas na ok 138.000 NOK tyle mi zalega brutto. Mam zeszyty zapisków kiedy i gdzie pracowałem i jak długo.
POJDE NA POLICJE JUTRO.

a do tych którzy się dziwią i nie wierzą że takie żeczy się dzieją w norwegii mówię " idzcie trollować gdzie indziej" i zycze Wam polskie kurwy byście mieli taki los byście nakurwiali za 80 koron
pzdr

taaa idz idz jak najszybciej, jak Cie dorwa to dostaniesz zakaz wstepu do kraju wikingow na dluuugie lata za prace na czarno... o jednego trolla mniej! yes!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok