Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Kiedy pracodawca płaci za dojazd do pracy? - Norwegia

4 Posty
Mariusz Barnas
(mario_b)
Wiking
Witam.

Jest to mój pierwszy post na forum.

Sytuacja wygląda następująco. Pracuję u pośrednika czyli w agencji pracy.
Miałem przez kilka miesięcy zlecenie na pracę w pobliżu miejsca zamieszkania. Do miejsca pracy miałem 32 km w jedną stronę, 64 km tam i z powrotem. Mój pracodawca płacił mi za to ok. 160NOK/dziennie.

Natomiast teraz od kilku tygodni mam takie zlecenie, że do miejsca pracy mam 120 km w jedną stronę, 240 km tam i z powrotem. Moja agencja pracy, ta sama co wcześniej płaci mi za dojazd 184NOK/dziennie.

Zarówno wcześniej jak i teraz te przejazdy pokonuję swoim samochodem. Dowożę też ludzi, z którymi pracuję(nie mają swoich samochodów). Moi koledzy dostawali i dostają za dojazd od naszego wspólnego pracodawcy takie same pieniądze za dojazd. Jakoś się tam ze mną rozliczają, nie ma problemu i nie w tym rzecz.

Na poprzednim zleceniu, tym bliżej miejsca zamieszkania nikt z firmy, która nas wynajmowała nie podpisywał "dojazdówek/kilometrówek" a tylko nasze timelisty. Dojazdówki oddawaliśmy więc bez podpisu.

Na obecnym zleceniu musimy mieć podpisane przez pracownika wynajmującej nas firmy zarówno timelisty jak i dojazdówki. Nie możemy oddać niepodpisanych dojazdówek.

Widocznie inaczej się te firmy rozliczają z moją agencją.

I teraz moje pytania.

Skąd się biorą te kwoty, które mi wypłacał i wypłaca mój pracodawca. Gdzie on to znajduje, jak to wylicza? Czy jest to uregulowane gdzieś przez prawo?

Rozliczając się z podatku, jeśli firma nie płaci za dojazd można go odliczyć od zdaje się podstawy, tam chyba jest 4.1NOK za kilometr. A jeśli firma coś tam jednak płaci? Np. te 184NOK za 120km w jedną stronę. Tu jeszcze wyszłaby spora różnica między tym co dostałem/dostanę za przejazd a tym co można odliczyć od podstawy. Czy ta różnica wyjdzie w zeznaniu i czy można będzie ją odliczyć? Czy jeśli pracodawca już zapłacił za dojazd to jest sprawa zamknięta?

Jak to wszystko powinno wyglądać?

Dzięki za odpowiedzi.

pozdrawiam mariusz
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
a kto płaci za zakwaterowanie?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4 Posty
Mariusz Barnas
(mario_b)
Wiking
jasta102 napisał:
a kto płaci za zakwaterowanie?

Ja płacę.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
a to nie możecie sobie wynająć jakiegoś pałacu w pobliżu obecnego projektu
tylko jeździć 4 godziny dziennie w te i nazad
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4 Posty
Mariusz Barnas
(mario_b)
Wiking
jasta102 napisał:

Tak planuję od stycznia zrobić.

Ale zastanawiam się jak powinna wyglądać kwestia finansowania przez pracodawcę przejazdów do pracy.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
mario_b napisał:jasta102 napisał:

Tak planuję od stycznia zrobić.
Ale zastanawiam się jak powinna wyglądać kwestia finansowania przez pracodawcę przejazdów do pracy.

Wszystko zależy ode eli ...
---
Oraz od wewnętrznego Regulaminu Pracy , opartego na Kodeksie Pracy ...
---
Takie rozliczenia , są Integralną formą Każdego Zakładu Pracy ... który w taki lub inny sposób , stymuluje własne zasoby pracownicze .
---
Nigdzie nie dostaniesz jednoznacznej odpowiedzi , ponieważ takiej NIEMA ...
Nawet w Kodeksie Pracy jest jasno ujęte iż zakład pracy MOŻE zastosować ... .
---
Najprościej zasięgnąć informacji tylko w Firmie .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4102 Posty
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
mario_b napisał:
Witam.

Jest to mój pierwszy post na forum.

Sytuacja wygląda następująco. Pracuję u pośrednika czyli w agencji pracy.
Miałem przez kilka miesięcy zlecenie na pracę w pobliżu miejsca zamieszkania. Do miejsca pracy miałem 32 km w jedną stronę, 64 km tam i z powrotem. Mój pracodawca płacił mi za to ok. 160NOK/dziennie.

Natomiast teraz od kilku tygodni mam takie zlecenie, że do miejsca pracy mam 120 km w jedną stronę, 240 km tam i z powrotem. Moja agencja pracy, ta sama co wcześniej płaci mi za dojazd 184NOK/dziennie.

Zarówno wcześniej jak i teraz te przejazdy pokonuję swoim samochodem. Dowożę też ludzi, z którymi pracuję(nie mają swoich samochodów). Moi koledzy dostawali i dostają za dojazd od naszego wspólnego pracodawcy takie same pieniądze za dojazd. Jakoś się tam ze mną rozliczają, nie ma problemu i nie w tym rzecz.

Na poprzednim zleceniu, tym bliżej miejsca zamieszkania nikt z firmy, która nas wynajmowała nie podpisywał "dojazdówek/kilometrówek" a tylko nasze timelisty. Dojazdówki oddawaliśmy więc bez podpisu.

Na obecnym zleceniu musimy mieć podpisane przez pracownika wynajmującej nas firmy zarówno timelisty jak i dojazdówki. Nie możemy oddać niepodpisanych dojazdówek.

Widocznie inaczej się te firmy rozliczają z moją agencją.

I teraz moje pytania.

Skąd się biorą te kwoty, które mi wypłacał i wypłaca mój pracodawca. Gdzie on to znajduje, jak to wylicza? Czy jest to uregulowane gdzieś przez prawo?

Rozliczając się z podatku, jeśli firma nie płaci za dojazd można go odliczyć od zdaje się podstawy, tam chyba jest 4.1NOK za kilometr. A jeśli firma coś tam jednak płaci? Np. te 184NOK za 120km w jedną stronę. Tu jeszcze wyszłaby spora różnica między tym co dostałem/dostanę za przejazd a tym co można odliczyć od podstawy. Czy ta różnica wyjdzie w zeznaniu i czy można będzie ją odliczyć? Czy jeśli pracodawca już zapłacił za dojazd to jest sprawa zamknięta?

Jak to wszystko powinno wyglądać?

Dzięki za odpowiedzi.

pozdrawiam mariusz

a gdzie Passasjertillegg?? okolo korony za czlowieka??
te jak to nazywasz "dojazdowki"
tam masz resisetid, resiepenger czy po prosru reisegodkjorelse??
wszystkie te dojazy sa zwolnione z podatku!!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4 Posty
Mariusz Barnas
(mario_b)
Wiking
Gabriel napisał:

Wszystko zależy ode eli ...
---
Oraz od wewnętrznego Regulaminu Pracy , opartego na Kodeksie Pracy ...
---
Takie rozliczenia , są Integralną formą Każdego Zakładu Pracy ... który w taki lub inny sposób , stymuluje własne zasoby pracownicze .
---
Nigdzie nie dostaniesz jednoznacznej odpowiedzi , ponieważ takiej NIEMA ...
Nawet w Kodeksie Pracy jest jasno ujęte iż zakład pracy MOŻE zastosować ... .
---
Najprościej zasięgnąć informacji tylko w Firmie .

W firmie dość niejasno udzielają odpowiedzi na te pytania...

Generalnie sami nie płacą za dojazdy...

Płacą wtedy kiedy IM płaci zleceniodawca...

Ale jeśli im oddaję dojazdówki/kilometrówki wypełnione ale bez podpisu kogoś z firmy do której jestem/jesteśmy wynajęci to potrzebne jest im to chyba do wewnętrznych rozliczeń...

Kiedy jednak każą mi dostarczyć podpisane dojazdówki/kilometrówki tak jak timelisty to na ich postawie muszą się rozliczać za mój/nasz dojazd z firmą, do której zostaliśmy wynajęci...

Yatsek napisał:

a gdzie Passasjertillegg?? okolo korony za czlowieka??
te jak to nazywasz "dojazdowki"
tam masz resisetid, resiepenger czy po prosru reisegodkjorelse??
wszystkie te dojazy sa zwolnione z podatku!!

W specyfikacji wypłaty jest to pod pozycją reise/gangtid i jest to doliczone do wypracowanej kwoty z godzin i jest od TEGO potrącony podatek...

Nazwa dojazdówki to Kjoreskjema i dotyczy kjoregodtgjoreiser, jest też dopisek, że będzie to wypłacane razem z wypłatą.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
mario_b napisał:...W firmie dość niejasno udzielają odpowiedzi na te pytania...
...Płacą wtedy kiedy IM płaci zleceniodawca...
...W specyfikacji wypłaty jest to pod pozycją reise/gangtid i jest to doliczone do wypracowanej kwoty z godzin i jest od TEGO potrącony podatek...
...Nazwa dojazdówki to Kjoreskjema i dotyczy kjoregodtgjoreiser, jest też dopisek, że będzie to wypłacane razem z wypłatą.

I wszystko w Tym temacie .
---
Dokładnie jak napisałem TYLKO INACZEJ UJĘTE .
---
Firmie Głównej , zależy na wynajętych pracownikach , to płaci za dojazdy na dany projekt .
ITD ...
Spokojnych
Świąt
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok