Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

wypowiedzenie umowy o prace - Norwegia

2 Posty
robert ludwin
(bestmate)
Wiking
czesc
mam pytanie i bylbym wdzieczny za odpowiedz
jestem zatrudniony na podstawie umowy o prace w norweskiej firmie , ponad 10 miesiecy , od polowy listopada zostalem wyslany na permitering .w czasie permiteringu pracowaalem 2 razy po 2 -3 dni. Poniewaz nie odpowiada mi taka sytuacja zlozylem
z koncem stycznia wypowiedzenie na pismie na podstawie kodeksu pracy par.15-3.
Problem jest w tym ze pracodawca nie chce mi zaplacic za okres wypowiedzenia tlumaczac to tym ze nie ma dla mnie pracy.Uwazam ze takie tlumaczenie jest
bezpodstawne i narusza postanowienia kodeksu pracy. Prosze oo odpowiedz
kto ma racje . dziekuje i pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-4  
Odpowiedz   Cytuj
29 Postów
Barbara Liwo
(Basia)
Wiking
Ciekawe pytanie.
Co więcej, ustawa nie jest tu jednoznaczna (przynajmniej dla mnie nie jest -ale ja nie jestem prawniczką...)

To, co udało mi się na ten temat znaleźć to:

(Wypowiedzenie pracownika na permitteringu)

Jeśli firma chce dać wypowiedzenie pracownikowi, przebywającemu na tymczasowym zwolnieniu bez rozwiązania umowy o pracę (czyli permitteringu), musi najpierw ponownie zatrudnić tę osobę w firmie, a potem dać jej wypowiedzenie na zwykłych warunkach, tj. z zachowaniem ustawowego okresu wypowiedzenia i z podaniem uzasadnienia (powodu wypowiedzenia).

Natomiast jeśli pracownik przebywający na tymczasowym zwolnieniu bez rozwiązania umowy o pracę (permitteringu) SAM składa wypowiedzenie (czyli mamy tu Pana sytuację), okres wypowiedzenia będzie wynosił tylko 14 dni (licząc od dnia, w którym pracodawca odebrał wypowiedzenie) - nawet jeśli zgodnie z ustawą powinien być on dłuższy.(Arbeidsmiljløloven § 15-3,9)

Tyle ustawa. Nie ma tam ani słowa o należnym wynagrodzeniu w takiej sytuacji. Pewną podpowiedzią może być to, że wypowiedzenie ma być na zwykłych warunkach, a w dodatku po ponownym przyjęciu do pracy - czyli zakłada to wypłatę wynagrodzenia. Z drugiej strony, o ponownym przyjęciu do pracy i wszelkich tego konsekwencjach mowa jest tylko w przypadku, kiedy to pracodawca chce dać pracownikowi wypowiedzenie, nie kiedy pracownik sam wypowiada umowę. No i mamy niejasność... (grrr)

Pewnie najlepiej byłoby zapytać jakiegoś prawnika
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj
2 Posty
robert ludwin
(bestmate)
Wiking
dziekuje za informacje
juz wiem wszystko , kontaktowalem sie z kancelaria adwokacka Salomon & Johansen
jak najbardzieej nalezy mi sie zaplata za miesieczny okres wypowiedzenia
gwarantuje to umowa o prace i przpisy kodeksu pracy