Witam dobrych ludzi️. Tak jak w temacie, znalazłem oferte pracy i pierwszy raz wyjechałem do Norwegii praktycznie w ciemno , pracodawca okazał się na początku bardzo miły, obiecał umowę wypłaty co miesiąc i wyrobienie wszystkich formalnosci niezbędnych do uczciwego życia w norwegii. No i na obietnocach się skończyło, bo gość mi nawet norweskiego numeru telefonu nie chciał załatwić jak już byłem na miejscu. Praktycznie każdy kto u niego pracował nigdy wszystkich pieniędzy nie otrzymał. Dosyć szybko to zauważyłem i podziękowałem mu za współpracę. Ale wiedział że umiem robić to co robię to jakoś mnie potrafił przetrzymac (3,5miesiaca) Jak wiedział że mam już bilet do Polski to dał mi jakies śmieszne pieniądze i postawił mnie przed faktem dokonanym. Do Polski poleciałem praktycznie bez pieniędzy. Mam masę dowodów że pracowałem u niego na czarno i z tego co się dowiedziałem, jeśli sam go zgłoszę dobrowolnie to będę prawnie chroniony. Gościu jest niezłym "przekrętem" cały czas ma od 3 nawet do 7 osób którzy zazwyczaj pracują u niego (każdy na czarno) prowadzi 2 biznesy, budowlane plus sklep. Posiada firmę jednoosobowa a robi na raz po 3/4 projekty plus ma własny sklep. Jeśli jest tu ktoś kto wie jak takiego człowieka zgłosić do odpowiednich sluzb(coś takiego jak urząd skarbowy w Polsce) no i wszystkich ludzi którzy u niego są. Koleś potrafił wyjechać do Hiszpanii na wakacje a mnie zostawić bez pieniedzy i jedzenia... Za to wszystko co tam przecierpialem(nie tylko ja) nie podaruje mu tego. Ten człowiek cały czas wykorzystuje nieświadomych ludzi. Na początku jest miły nawet samolot z Polski do Norwegii każdemu kupi. Dla osoby która będzie mi w stanie pomóc albo doradzić napisze więcej szczegółów oraz odpowiem na każde pytanie. Liczę na waszą pomoc. Aha, on potrafił płacić niektórym 85kr na godzinę tłumacząc się że na więcej nie zarobili.... Pozdrawiam i czekam na komentarze
5 Lat, 11 Miesięcy temu