Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

ile placicie za prad? spiecia z norwegiem... - Norwegia

417 Postów
Brudny Harry
(Hardi)
Wyjadacz
Od kilku dni wynajmuje pokoj z kuchnia i lazienka w domu Norwega i powoli do chodzi do malych spiec miedzy nami z powodu pradu. Twierdzi, ze mam za goraco w pokoju, a na to idzie duzo pradu (20C w dzien, a 18C w nocy to chyba nie upal?) Byl bardzo niezadowolony gdy zobaczyl mnie w sklepie jak kupuje mikrofalowke i czajnik bezprzowodowy. Na widok mojego laptopa i mini hi-fi prawie dostal zawalu. Mowi mi, ze mam sie ograniczac z gotowaniem do minimum. Twierdzi, ze prad strasznie duzo kosztuje i jesli bede chcial uzywac tych wszystkich sprzetow to podniesie mi czynsz o 1000 koron.
Ile placicie za prad? Czy faktycznie ten prad jest tak strasznie drogi, czy tylko trafilem na takiego dziwaka?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(krolestwo za konia)
Wiking
Osobiscie place srednio(latem mniej -zima wiecej) okolo 600 koron miesiecznie.Mam odzielny licznik,rachunek dostaje z wyszczegolnieniem wszyskich skladnikow. W czynsz mam wliczone ogrzewanie wiec to zuzycie praktycznie tylko za "gniazdka".
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Mgła)
Wiking
Ja płacę podobnie,ok.600 latem,a zimą 800-900 kr.miesięcznie. Licznik mam również osobno.Czynsz płacę właścicielowi i osobno posyłam internetem opłaty za prąd,specjalnie nie oszczędzam,ale też świateł niepotrzebnych nie zostawiam włączonych....Pytanie, czy ty masz wliczony prąd w czynsz,czy masz osobny licznik?Moim zdaniem prąd nie jest aż tak drogi
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
64 Posty

(ja_ona)
Początkujący
Uważam, ze prąd jest tutaj stosunkowo tani, przy duzej powierzchni i 3 dzieciach, które pradu nie oszczędzaja..gotujac, piorąc i uzywajac suszarki, zmywarki itd w lecie placimy ok 500 kr, w zimie 700-800. Licznik tez mamy osobno i sami rozliczamy sie za prad. 1KW w Lyse kosztuje tutaj 1 korone- nie wiem czy dobrze napisałam jednostke prądu.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
417 Postów
Brudny Harry
(Hardi)
Wyjadacz
Ja mam prad juz w czynsie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(maniek1)
Wiking
prąd kosztuje, w tym płacimy za linie ok.1 korony to nie jest duzo,ja place letnia porą około 900 koron zimą średnio 2000 koron
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1483 Posty
am glad
(amglad)
Maniak
To sknera !! skoro robi Ci ograniczenia to po co Ciebie wziął do siebie?? my tak samo jak pozostali płacimy i nie oszczędzamy na prądzie, czajnik bezprzewodowy, pralka, kuchenka...wszystko w ruch, ładowarki ciągle podłączone laptopy cale dnie i noce do gniazdka podłączone... zimą podłogówka włączona w łazience i w dodatku grzejnik w mieszkaniu... nie wspomnę o TV i dekoderze a mieszkamy tutaj razem z kuzynem, w dodatku bojler mamy własny w łazience podłączony.. śmieszy mnie ta chciwość tego Norwega. żeby faktycznie prąd był taki drogi ale tutaj są śmieszne ceny w porównaniu do PL.
oj trafiłeś na dziwaka
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1483 Posty
am glad
(amglad)
Maniak
Dla przykładu powiem Wam tak, mój mąż i jego kuzyn robili na budowie u pewnych Norwegów... pogłębiali piwnicę, przedłużali mieszkanie, w dodatku montowana jest w tym domu winda, bo ci Państwo mają dziecko niepełnosprawne, kasy ludzie mają w brud!! i kuzyn gdy wykuwał w piwnicy podłogę, babka zeszła na dół i zapytała się jego czy potrzebna jest mu ta włączona żarówka bo jeśli nie to żeby ją wyłączył bo prąd tutaj dużo kosztuje
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
417 Postów
Brudny Harry
(Hardi)
Wyjadacz
maniek1 napisał:
prąd kosztuje, w tym płacimy za linie ok.1 korony to nie jest duzo,ja place letnia porą około 900 koron zimą średnio 2000 koron
To strasznie duzo w porownaniu do innych ktorzxy tutaj pisza..

To starszy czlowiek bo po 70-tce, mozliwe, ze juz troche zdziwaczaly. Rozmawialem z pewnym mlodym norwegiem i sie smial z tego, powiedzial, ze w norwegii jest nawet taki dowcip:
-po czym poznac obcokrajowca w norwegii?
-chodzi za norwegiem i gasi za nim swiatlo
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(maniek1)
Wiking
w porównaniu do innych to rzeczywiscie dużo płace,ale mam kolege który zimą placi 3500,no niestety jak ma się duży dom to i koszta za energie są wieksze!
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok