Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
Łukasz . Łukasz Kowalski Radek Kobzdej Kamil Góralski matuk1981 (4681 niezalogowanych)
21 Postów
Wiking
=niechce mi sie przepisywac a niemam konwertera. Pracowac tutaj legalnie nie znaczy byc tu zameldowanym na pobyt staly -w przypadku gdy ty i twoja rodzina zameldowani jestescie na stale w polsce a tylko jedna osoba pracuje w norge i nie uzywa pojazdu w sposob zarobkowy. podjcie mi jakies email wysle po polsku w pdf-e
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(krolestwo za konia)
Wiking
Cytat z przepisow Toll.-Jezeli ma pan(pani)waatpliwosci co do tego,czy jest pan(i) uprawniony do korzystania z pojazdu zarejestrowanego poza granicami Norwegi ,nalezy skontaktowac sie ze sluzbami celnymi KROPKA.

Kalkulator oplat znajduje sie rowniez na stronie Toll.no
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
21 Postów
Wiking
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(krolestwo za konia)
Wiking
artbro napisał:
=niechce mi sie przepisywac a niemam konwertera. Pracowac tutaj legalnie nie znaczy byc tu zameldowanym na pobyt staly -w przypadku gdy ty i twoja rodzina zameldowani jestescie na stale w polsce a tylko jedna osoba pracuje w norge i nie uzywa pojazdu w sposob zarobkowy. podjcie mi jakies email wysle po polsku w pdf-e
Ale po co to komus na mail???? to jest ogolnie dostepne w chyba 15 jezykach swiata na ich stronie!!!!! kazdy moze sobie wejsc i przeczytac. Moja rada-zadzwon do toll i powiedz tylko ze masz staly kontrakt o prace i zobaczysz co ci powiedza. Rodzina nie ma nic tu do rzeczy,Stain ma zone w Tailandi,corka zamieszkuje w Angli i co z tego?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
21 Postów
Wiking
podalem link - ktos mi mowil ze nie mozna -wiem ze ktos tak funkcjonuje juz 4,5 roku ale zapytam sie jeszcze go i dam odpowiedz - bo to tu to sam znalazlem (a troche puzno juz) pzdr. wszystkich
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(krolestwo za konia)
Wiking
artbro napisał:
punkt 3 - www.toll.no/upload/brosjyrer_veiledere/0...reg_kjoretoy_POL.pdf

Uwazasz celnikow za kretynow? Prosze tylko zadzwon i zapytaj a wyjasnia ci paragraf 3 bardzo szybko. czy ktos uwierzy ze raz w miesiacu jedzisz samochodem prawie 2 tysiace(obie strony) km tylko po to by zjesc obiad i wracac???? Przepis jest uklonem do Szwedow.Probuj podyskutowac ze sluzbamy celnymi bo niestety wielu sie to nie udalo(oczywiscie przekonac o swoich dojazdach)
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
21 Postów
Wiking
a czy doczytales do konca ? -nikt nie kaze ci jezdzic samochodem do polski. - drugi akapit 3 paragrafu
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
21 Postów
Wiking
zreszta jak napisalem w pierwszym poscie -lata conajmniej raz w miesiacu do polski. niewiem to moze ma chlopina szczescie? -mnie na to niestac. ale niemowcie ze jest to niemozliwe - bo jest.pzdr
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
549 Postów
Grzegorz K
(Grzes203)
Wyjadacz
No pewnie że da się tak funkcjonować, tylko po co komuś samochód którym może pojechać jedynie do sklepu i to nie za daleko aby limitu kilometrów nie wyczerpać i tylko przez pół roku(?)
Szczęście może kiedyś się skończyć, Toll wycenia korzystanie z farta baaardzo wysoko.

Jeszcze taka refleksja:
"Znajomy" to musi być ktoś bardzo znany, bardzo często słyszałem tłumaczenia w urzędach, na policji, w toll że właśnie "znajomy" powiedział że tak można
Norwescy funkcjonariusze nie znają po prostu przepisów lub "znajomego"
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
21 Postów
Wiking
z konwertera-

Osoby dojeżdżające do pracy w Norwegii z innego państwa lub osoby czasowo mieszkające w Norwegii mogą używać pojazd silnikowy zarejestrowany w innym państwie. Dotyczy to osób dojeżdżających do pracy w Norwegii z innego państwa. Obowiązujący wymóg zakłada, że albo dojeżdża się do pracy codziennie, albo przebywa się na terenie innego państwa co najmniej 185 dni w ciągu kolejnych 12 miesięcy. Kolejnym warunkiem jest to, że nie może Pan(i) mieć małżonki(a) lub dzieci poniżej 18 roku życia zamieszkałych na stałe w Norwegii.

i chyba najwazniesze -

Również osoby mieszkające w Norwegii, których małż onek(a) lub dzieci poni żej 18 roku życia na stałe mieszkająw innym państwie, mogą używać w Norwegii pojazd silnikowy zarejestrowany w innym pań stwie. Od osób tych wymaga się jednak, że regularnie odwiedzająmałżonkę(a) lub dzieci w innym państwie, zwykle nie rzadziej niż raz w miesiącu. Stawia się również wymóg wspólnego zamieszkiwania z wyżej wymienionymi osobami w innym pań stwie.
Jeś li speł nia Pan(i) te wymagania, nie musi Pan(i) składać podania do Służb Celn ydi o wydanie dopuszczenia do ruchu. W pojeździe należy mieć dokumentację potwierdzającą że spełnia Pan(i) stawiane wymagania. Przykłady takiej dokumentacji znajdzie Pan(i) w paragrafie 8 przepisu.

- i to chyba wyczerpuje temat
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok