Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

jak zacząć w NO, meldunek, szkoła, niepełnosprawn. - Norwegia

Czytali temat:
wioletta1 Jazowska janek2004 (2062 niezalogowanych)
32 Posty
Ania J.
(ana79)
Nowicjusz
Witam serdecznie.
Nie bardzo wiem do kogo się zwrócić o pomoc, dlatego liczę na Wasze podpowiedzi. Mój partner chce zabrać mnie i dzieci do siebie (okolice Oslo). Niestety z racji tego, że pracuje a czas nas nagli (jestem w osiemnastym tygodniu ciąży i chciałbym urodzić już tu, nie w Polsce) nie ma możliwości podejść do NAV, również ze zbyt słabej znajomości języka, nie tylko z godzin pracy. U nas sprawa jest skomplikowana. Mam dwójkę dzieci, w tym jedno niepełnosprawne i dwie rozprawy w maju, które tyczą się uregulowania kontaktów ojca z dziećmi (do tej pory biologiczny ojciec w ogóle się nimi nie interesował) oraz zgody sądu na wydanie paszportów dla dzieci lat 6 i 8. Prosiłabym o wiedzę, tak żeby sąd mógł porównać jakie korzyści materialne będą w momencie gdy zamieszkamy w NO. Mecenas prosi o porównanie tych korzyści jakie by były ogólnie w momencie wyjazdu i jakie jeżeli udałoby się to przed rozwiązaniem. Sprawa z moim byłym mężem nie będzie zbyt trudna z racji braku więzi emocjonalnych pomiędzy nim a dziećmi, jednak, żeby się nie ciągnęła potrzebuję konkretów. Przeglądając Forum dowiedziałam się, że rok szkolny nie rozpoczyna się 1-go września tylko w sierpniu. To również ważne, żeby móc uregulować kontakt ojca z synem w Polsce w trakcie trwania wakacji. Czy moja niepełnosprawna córka, która ma lat 6 również będzie uczęszczać do szkoły czy jeszcze do przedszkola? Na jaką pomoc mogę liczyć od Państwa i nie mówię tu tylko o kwestii finansowej? Finansowa potrzebna jest do sądu. Jak to wszystko rozsądnie ugryźć w tak krótkim czasie? Pozdrawiam.
Ania
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
11 Postów
Kasia Tłumacz
(kasiatlumacz)
Wiking
Wykonuje tłumaczenia polsko norweskie i norwesko polskie dokumentów potrzebnych m.in. do złożenia wniosku o zasiłek rodzinny. Zapraszam do kontaktu na tlumacz@multinor.no .
Tłumaczenia szybko i niedrogo
Zgłoś wpis
1 Post

(Hilton)
Wiking
Aniu, w zaleznosci od stopnia niepełnosprawnosci tutejsze instytucje zajmą sie twoją pociechą. Tu jest wszystko refundowane. Na dziecko dostaniesz rodzinne po 970 koron na kazde. Szkola zaczyna sie 23 sierpnia.
Ja tego mecenasa nie bardzo rozumiem, bo w Norwegii dostaniesz te 970 koron, w przeliczeniu na złotowki to jest okolo 500 zł ale ty nie bedziesz zyc w Pl, tylko w Norwegii, a 970 koron to niejest wcale duzo, wiec co on chce porowbywac? szescio letnie dziecko idze juz do szkoly.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(giovi2)
Wiking
Nie chce mi sie tego wszystkiego czytac,ale ponieważ Tobie może sie przydac to zajrzyj tu

www.mojanorwegia.pl/praca_i_prawo_pracy/...ilek_opiekunczy.html
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-4  
Odpowiedz   Cytuj
32 Posty
Ania J.
(ana79)
Nowicjusz
Mmm, dzięki ogromne. A jak wygląda opieka nad dzieckiem niepełnosprawnym, szkoła? Córka podobno miałaby asystentkę, norweską i polską, tak? Jak przebiegają lekcje z dzieciaczkiem opóźnionym psycho-ruchowo? Wiem coś o odciążeniu ale nic dokładnie. Rehabilitacja dość mizernie wypada w krajach skandynawskich, cała reszta podobno git.
Co się tyczy porównania dla sądu chodziłoby mi o porównanie kosztów jakie byśmy mieli z opieki (przyjmując, że ja nie podejmę się zatrudnienia przynajmniej pół roku od porodu) trójki dzieci kiedyś tam w przyszłości a jakby to wyglądało, gdybym faktycznie urodziła tam. Jak wyglądałaby sprawa przysposobienia dziecka przez mojego partnera. Jestem chłonna wiedzy ponieważ naprawdę niewiele wiem. Pozdrawiam ciepło.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
Ana, aby otrzymac zasiłki na dzieci w Norwegii, to trzeba w Norwegii pracowac. Dwoje twoich dzieci ma ojca, czy on ma ograniczone prawa rodzicielskie? Bo zabranych nie ma, jesli sąd ustala widzenia z dziecmi. W tym przypadku twoj nowy partner nie moze adoptowac twoich dzieci, a co za tym idzie dostac na nie zasiłku rodzinnego. Jezeli urodzisz w Norwegii, to dostaniesz tu becikowe, pod warunkiem ze bedziesz zarejestrowana w wydziale ewidencji ludnosci i bedziesz miala tutejszy pesel. Nie pracując mozesz to uzyskac jedyne bedac w konkubinacie minimum 2 lata, co poswiadczyc mozna wspolnym zameldowaniem w PL. W Norewgii nie trzeba miec slubu, aby byc traktowanym ja malzonek.
Masz bardzo trudną sytuację.
Jesli twoj partner nie ma czasu pojsc do NAV dowiedziec sie konkretow, moze napisac list. Na taki list dostanie odpowiedz. Wtedy bedziecie wiedzieli jak postepowac.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
32 Posty
Ania J.
(ana79)
Nowicjusz
Podobno jest jeszcze jedno rozwiązanie - oświadczenie, że weźmiemy ślub do pół roku od wjazdu do Norwegii. Wówczas mogłabym być zarejestrowana w wydziale ewidencji ludności i posiadać nr na siebie i dzieci?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
a nie mozecie wziac slubu w Pl? Przeiez lot kosztuje oklo 300 złotych dla twjego partnera. Nir wiem jak tam sobie układace wasze sprawy, ale ja by załatwiła slub w Pl, po co w Norwegii? Przeciez to kupa zachodu. Ja wyzej - twoj facet powinien napisac list do NAV.
Podobno...podobno, ja nie wiem.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
32 Posty
Ania J.
(ana79)
Nowicjusz
Dzięki Hilton za podpowiedzi. Sprawa dostania się do Norge to nie najpilniejsza kwestia. Myślę, że mój partner stanie na wysokości zadania i cosik wykombinuje. Głównym problemem jest ten, że ja muszę mieć te konkrety dla naszego sądu. Niestety jest jak jest w Polsce i jak nie będzie wszystkiego na jednym papierze to kanał. W takim razie proszę o podpowiedź jak ten list do NAV miałby wyglądać, ile można czekać na odpowiedź i gdzie szukać tłumacza?
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
31 Postów
iwona kicińska
(solaiwona)
Nowicjusz
witaj ja mam dziecko niepełnosprawne ruchowo syn ma 14 lat on porusza się na wózku.powiem tylko tyle w norwegi dostał rodzinne 970 kr ,rentę rechabilitacyjna 4300,renta ta zaczyna się od 500kr do 7500kr w zależnosci od stopniwa niepełnosprawnosci to wypłaca nav zeby otrzymac rete musisz dostać sie po przez lekarza rodzinnego do rechabilitantów ortopedi oni wtedy wszystko dalej ciagną tak był w moim przypadku.dziecko musi miec pois choroby najlepiej ta od urodzenia i inne badania robione w polsce gdybyś ich nie miała to norvedzy zrobią swoje badania zdjęcia itp;wracajac do kwesti szkoły to dzieci chodza wszystkie razem chore i zdrowe chyba ze dziecko ma dałna lub nie ma z nim kontaktu wtedy sa kierowane do specjalnie przystosowanej szkoły,notomniast za porót w norvegi możesz dostac nawet 3000tysiecy koron.podstawowa sprawa musisz miec norveskie pesele i meldunek.gdybys chciała jeszcze cos wiedziec odnosnie dzieci to podam ci mój numer 96879054 na imie mam iwona,mieszkam w stavanger.pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
1434 Posty

(gama28)
Maniak
Matka, która urodziła dziecko w Norwegii, a nie ma prawa do płatnego urlopu macierzyńskiego otrzymuje z Nav ok. 35 tys koron, a nie tę zabawną kwotę, jaką wymieniłaś
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok