O choroba. To możecie tak wszystko do jednej kupy, drukowanymi jak do tępaka zakładając, że jednak uda się urodzić w NO? Czyli trójka dzieci - noworodek, zdrowy ośmiolatek i córcia sześcioletnia niepełnosprawna psychoruchowo ale chodząca.
Wykonuje tłumaczenia polsko norweskie i norwesko polskie dokumentów potrzebnych m.in. do złożenia wniosku o zasiłek rodzinny. Zapraszam do kontaktu na tlumacz@multinor.no .
Tłumaczenia szybko i niedrogo
ana79 napisał: Dzięki Hilton za podpowiedzi. Sprawa dostania się do Norge to nie najpilniejsza kwestia. Myślę, że mój partner stanie na wysokości zadania i cosik wykombinuje. Głównym problemem jest ten, że ja muszę mieć te konkrety dla naszego sądu. Niestety jest jak jest w Polsce i jak nie będzie wszystkiego na jednym papierze to kanał. W takim razie proszę o podpowiedź jak ten list do NAV miałby wyglądać, ile można czekać na odpowiedź i gdzie szukać tłumacza?
Powiem ci ,ze aby miec napisane pismo do sądu, takie bardzo powazne,z kwotami i szacunkeim korzysci, to twoj partner powinien tez isc do prawnika. Prawnik wystosuje odpowiedznie pismo, nalezy to jeszce przetłumaczyc i juz. Sa dostepni prawnicy zajmujacy sie tez takimi własnie rodzinnymi sprawami, na pewno bedzie to lepiej wygladalo, jesli zrobi to profesjonalista, sąd w PL zobaczy, ze nie załatwiace tego na hop siup, tylko ze podchodzicie do tego profesjonalnie.
Odnośnie porodu, to musisz się śpieszyć, jeśli chcesz się załapać na pieniądze. Dokumenty w Nav powinnaś złożyć najpóźniej 2 miesiące przed porodem (tak mi powiedziano w Nav), a na numer personalny trzeba trochę poczekać.
W takim razie klęska, ponieważ sprawy niewiadome ile się potoczą. Czyli jak mam termin na koniec września to w lipcu najpóźniej trzeba by było starać się o nr? Dzieci otrzymają paszporty dopiero po pomyślnym zakończeniu sprawy w sądzie. Cholery dostanę.
Iwona, dzięki Aniele!!!
Tak, czy inaczej pozamiatane. Nawet gdybym nie czekała na paszporty dzieci i poleciała dnia dzisiejszego, to i tak brakowałoby mi miesiąca aby móc załatwić jeszcze pozostałości w NAV. Z tego co wiem na meldunek w zależności od komuny czeka się minimum trzy miesiące. Trzy + dwa to już i tak małe na świecie.
Co ty, skąd masz takie wiadomosci? Jak twoj facet zrobi łączenie rodzin, co bedzie bajecznie proste bo dołączysz zaswiadczenie z ejestes z nim w ciązy , wypelnisz o nr personalny i sie cię zamelduje, meldunek trwa 5 minut, jakie 3 miesiace?
Zapytaj w Nav kiedy najpóźniej musisz złożyć papiery, możliwe że wypłacą później, nie wiem. Tyle wiem, co mi powiedzieli w Nav. Swoją drogą pomyślałam to co Hilton, że o swój numer personalny staraj się teraz, a nóż wszystko pójdzie szybciutko i dostaniesz pieniądze? Może Nav wypłaci ci nawet, gdy złożysz papiery później? Niektóre sprawy się zmieniają, Nav bywa też elastyczny, jeśli sytuacja tego wymaga.
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.