Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

jak jest z wolnym? - Norwegia

240 Postów
Ewa M.
(toja)
Stały Bywalec
Mam pytanie jak to jest z wolnym tzw.nie zapowiedzianym,ile razy w roku można nie pójść do pracy i nie powiadamiając o tym pracodawcy.Czy to prawda że 21 dni w roku przysługuje wolnego płatnego tzn.np.mój mąż dzwoni rano do pracodawcy i mówi że jestem chora i musi zostać z dziećmi.Proszę niech mi ktoś powie jak to jest bo jedni mówią tak a drudzy inaczej,a my z mężem nie bardzo wiemy jak to jest naprawdę?Ile należy się urlopu płatnego w ciągu roku?Będę wdzięczna za odpowiedzi
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
toja napisał:
Mam pytanie jak to jest z wolnym tzw.nie zapowiedzianym,ile razy w roku można nie pójść do pracy i nie powiadamiając o tym pracodawcy.Czy to prawda że 21 dni w roku przysługuje wolnego płatnego tzn.np.mój mąż dzwoni rano do pracodawcy i mówi że jestem chora i musi zostać z dziećmi.Proszę niech mi ktoś powie jak to jest bo jedni mówią tak a drudzy inaczej,a my z mężem nie bardzo wiemy jak to jest naprawdę?Ile należy się urlopu płatnego w ciągu roku?Będę wdzięczna za odpowiedzi
-W Norge nie ma urlopów płatnych ../.poza Macierzyńskim/... jest natomiast urlop taryfowy...w ogólnym wymiarze 5-tygodni ...
-Co zaś do wolnego na żądanie to wszystko zależy od danej firmy i tam niestety należy bezwzględnie zasięgnąć informacji...
Ogólnie jest 12-dni w transzach po trzy... razem cztery razy w roku ...
Są co prawda firmy które mają więcej tych dni wolnych , jednak tak jak pisałem wyżej ...
Ponadto nie są to dni wolne na byle co... , tylko są to dni chorobowe , bez wypisywania przez lekarza zaświadczenia , przeważnie Norgi , biorą to wolne przed pójściem do lekarza po chorobowe i wtedy lekarz dopisuje te trzy dni do całości zwolnienia...
Mało tego nie można wziąć np.jednego lub dwóch dni ,bo te pozostałe przepadają...
Oraz nie można tych dni łączyć ...np. środa+czwartek+piątek...a następnie po niedzieli...poniedziałek+wtorek+środa...
Natomiast na opiekę nad dzieckiem jest inne wolne ,niemniej na temat tych dni wolnych na opiekę , powinni wypowiedzieć się Osoby obeznane w temacie , czyli Inni Rodzice...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(sailor)
Wiking
Nie bardzo wiem, co Gabriel ma na mysli mowiac, ze nie ma urlpow platnych...
Przysluguje ci minimum 21 dni roboczch urolpu (zakladajac, ze przepracowalac caly poprzedni rok). Raz w roku (z zasadzie w miesiacu przez urlopem, ale czesto - ze wzgledow praktycznych - w okreslonym miesiacu, czesto czerwcu) otrzymujesz bez podatku minimum 10.2% z "feriepengegrunnlag", czyli z rocznej kwoty brutto z poprzedniego roku minus wyplacona wyplata urlopowa w poprzednim roku. Nazywa sie to feriepenger.

Newet jesli nie to Gabriel mial na mysli, to i tak sa urlopy platne w Norwegii - permisjon med lønn. Mozesz taki urlop otzrymac na przyklad na opieke na bliska rodzina, dodatkowe kursy itp.

Faktem jest, ze "egenmelding", czyli dni chorobowe bez zwolnienia lekarskiego, wynosza 12 dni (minimum) w ciagu roku. Mozna je wykorzystac maksymalnie 4 x w roku, i licza sie dni kalendarzowe, nie robocze, tzn. jezeli w piatek dzwonisz do pracodawcy, zeby powiadomic go, ze jestes chora, rowniez sobota i niedziela licza sie jako dni chorobowe.

Wbrew temu, co pisze Gabriel, jezeli po wykorzystaniu 3 dni "egenmelding" pojdziesz do lekarza, a ten przepisze ci dalsze zwolnienie, wykorzystane 3 dni licza sie do kwoty "egenmelding" (kiedys tak nie bylo). Chyba, ze lekarz postdatuje zwolnienie, w zasadzie nie ma do tego prawa.

Zauwaz tez, ze czesto uzylem slow "minimum". Zasady te sa to minimalne uprawnienia ustanowione orzez prawo. Czesto jednak w wyniku zawartych umow zbiorowych, pracownicy maja wieksze prawa (ja mam np. 25 dni urlopu, 12% feriepenger i 24 dni egenmelding).

Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
24 Posty
Beata Robacka
(brobacka)
Wiking
Nie wiem skąd oni biorą te dane,lepiej sama przeczytaj jak z tym jest wchodząc na tę stronę www.mojanorwegia.pl/praca_i_prawo_pracy/egenmelding.html
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
240 Postów
Ewa M.
(toja)
Stały Bywalec
Wielkie dzięki za informacje,jeszcze poczytam na NAV może tam też coś doczytam.Pozdrawiam i dzięki wszystkim
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(sailor)
Wiking
brobacka napisał:
Nie wiem skąd oni biorą te dane,lepiej sama przeczytaj jak z tym jest wchodząc na tę stronę www.mojanorwegia.pl/praca_i_prawo_pracy/egenmelding.html

Dane biora stad, ze osobiscie pracuja w NAVie. Natomiast pan Lukasz bardzo czesto pisze rzeczy, ktore mijaja sie z prawda...

www.helsenett.no/index.php?Itemid=100&am...ontent&task=view
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
158 Postów
Genowefa Pigwa
(GenowefaPi)
Stały Bywalec
Czy urlop taryfowy tak jak pisal Gabriel nalezy się w każdej firmie ? Czy to już zależy od danej firmy ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-4  
Odpowiedz   Cytuj
588 Postów
Ines Fernholc
(Tuptusiowata)
Wyjadacz
Ja wiem, ze kazdemu rodzicowi ktory pracuje nalezy mu sie urlop opiekunczy. Jesli ma sie jedno dziecko jest to 10 dni w roku i placi za to firma, jesli dziecko jest chore a nie masz z kim go zostawic, badz jesli matka ktora nie pracuje badz jest na maciezynskim jest chora, ze nie jest wstanie zajac sie dzieckiem badz jesli masz wizyte z dzieckiem u lekarza kontrolna nawet nie musi byc chore to tez to do tego sie liczy. Lecz jesli matka jest chora To wtedy ojciec dostaje zwolenie lekarskie od lekarza na żonę i platne ma 100% z firmy. Jesli ma sie wiecej niz jedno dziecko przysluguje 15 dni w roku kalendarzowym. Itd. jak znajde artykuł o tym wstawie od razu. Jesli wypadnie jednak wiecej dni niz powinno za reszte placi Nav rowniez 100%.

tutaj mozesz o tym poczytac www.mojanorwegia.pl/zycie_w_norwegii/kie...(omsorgspenger).html

my wiemy juz co i jak, bo moj maz ostatnio musial 5 dni wykorzystac. weekend sie w to nie wlicza. Masz normalne dni pracujace czyli liczone od pon do pt.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
588 Postów
Ines Fernholc
(Tuptusiowata)
Wyjadacz
Natomiast jesli osoba majaca stala prace i to zalezy od firmy, ze moze wziac wolne tego samego dnia dzwoniac rano i mowie, ze zle sie czuje nie jestem wstanie pracowac. Moj maz ma akurat tak, ze ma 12 dni w roku, ale 3 dni moze wykorzystac na kwartal, nie musza to byc cale 3 dni, tylko tez osobno. Jesli wypadnie wiecej dni niz 3 wtedy musi juz miec zwolnienie lekarskie. A wiem, ze niektorzy maja takich dni 21 w roku, na innych zasadach. Co firma to inaczej.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
6 Postów
Piotr Pospolite
(depmode)
Wiking
dokładnie jest tak. 12 dni w roku można brać sickday. max 3 dni ciągiem. można wziąć 12 razy po jednym dniu. lekarz ma prawo wystawić zwolnienie 3 dni wstecz.
wiem z autopsji więc i na pewno
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok