Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Do którego roku życia. - Norwegia

4 Posty

(Saadako)
Wiking
Witam,
Niedługo (do 9 msc) wraz z mamą planuję przeprowadzkę do Norwegii do ojca który ma tam normalny etat, do którego roku życia można się zapisywać do szkoły średniej w Norwegii? Jest jakaś granica? Dodam, że mam lat 19 aktualnie i uczę się norweskiego od roku
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
Nie ma gornej granicy. Ale do 24 roku zycia podchodzisz pod ungdomsrett, czyli prawo do szkoly. Po 24 roku zycia przyjma ciebie do szkoly tylko jak maja wolne miejsca.
www.ung.no/vidutd/2642_Ungdomsrett_=_rett_til_skoleplass.html
Jak masz 25 lat podchodzisz pod voksenrett
utdanning.no/tema/hjelp_og_veiledning/videregaende_som_voksen
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4 Posty

(Leia)
Wiking
Dziękuję za odpowiedź!
Ale czy muszę ukończyć Norweską podstawówkę by pójść do szkoły średniej? W polsce w przyszłym roku miałabym maturę. Głupie pytanie, ale słyszałam takie pogłoski...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4 Posty

(Leia)
Wiking
Elise napisał:
Nie ma gornej granicy. Ale do 24 roku zycia podchodzisz pod ungdomsrett, czyli prawo do szkoly. Po 24 roku zycia przyjma ciebie do szkoly tylko jak maja wolne miejsca.
www.ung.no/vidutd/2642_Ungdomsrett_=_rett_til_skoleplass.html
Jak masz 25 lat podchodzisz pod voksenrett
utdanning.no/tema/hjelp_og_veiledning/videregaende_som_voksen

Dziękuję za odpowiedź!
Ale czy muszę ukończyć Norweską podstawówkę by pójść do szkoły średniej? W polsce w przyszłym roku miałabym maturę. Głupie pytanie, ale słyszałam takie pogłoski...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
A dlaczego nie zdasz matury w Polse? Moglabys wtedy isc na studia w Norwegiii
W koncu to tylko rok roznicy w wyjezdzie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
4 Posty

(Leia)
Wiking
Elise napisał:
A dlaczego nie zdasz matury w Polse? Moglabys wtedy isc na studia w Norwegiii
W koncu to tylko rok roznicy w wyjezdzie.

Głownie kwestia finansowa- Opłacanie życia w Norwegii + spłacanie okropnych kredytów w PL+ rachunki za wszystko w PL. Rodzice nie daliby rady opłacać życia tam i tu, ja w tygodniu siedzę do 20 w szkole a z mojej jakiejkolwiek pensji nie dałabym rady wszystkiego opłacić. Plus wyjazdy co dwa tygodnie do Norge stają się mało opłacalne...
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
Leia napisał:
Głownie kwestia finansowa- Opłacanie życia w Norwegii + spłacanie okropnych kredytów w PL+ rachunki za wszystko w PL. Rodzice nie daliby rady opłacać życia tam i tu, ja w tygodniu siedzę do 20 w szkole a z mojej jakiejkolwiek pensji nie dałabym rady wszystkiego opłacić. Plus wyjazdy co dwa tygodnie do Norge stają się mało opłacalne...
Jezeli obydwoje rodzice pracuja w Norwegii, to nie powinni miec problemow ze splata kredytow. Natomiast jezdzenie co 2-gi tydzien do Norwegii - no to juz super luksusowy problem.
Na moj gust szukasz wymowek.
No i co na to rodzice - dlaczego to on nie sprawdzaja jak jest z poborem do szkoly? Czyzby uwazali, ze powinnas skonczyc liceum w Polsce?

Osobiscie uwazam, ze kopiesz sobie dolek. Przyjedziesz do Norwegii, bez wyksztalcenia, no i co bedziesz zaczynac na nowo od pierwszej klasy liceum? Z przyjeciem do liceum tez moze byc roznie - kto wie moze pierwszenstwo naboru do szkol maja 16-latki, co wlasnie skonczyly gimnazjum.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
Artur M
(ArturoM)
Wiking
napisał:
Leia napisał:
Jezeli obydwoje rodzice pracuja w Norwegii, to nie powinni miec problemow ze splata kredytow. Natomiast jezdzenie co 2-gi tydzien do Norwegii - no to juz super luksusowy problem.
Na moj gust szukasz wymowek.
No i co na to rodzice - dlaczego to on nie sprawdzaja jak jest z poborem do szkoly? Czyzby uwazali, ze powinnas skonczyc liceum w Polsce?

Osobiscie uwazam, ze kopiesz sobie dolek. Przyjedziesz do Norwegii, bez wyksztalcenia, no i co bedziesz zaczynac na nowo od pierwszej klasy liceum? Z przyjeciem do liceum tez moze byc roznie - kto wie moze pierwszenstwo naboru do szkol maja 16-latki, co wlasnie skonczyly gimnazjum.

Dziewczyna zadała konkretne pytanie BEZ prośby o wyrażanie własnych poglądów, szczególnie jak nic się nie wie o sytuacji jaka do tego zmusza.
Jeśli sądzisz, że loty do Norwegii są super luksusowe to musze Cię rozczarować bo przy dobrej rezerwacji zapłacisz mniej niż stówę.
Gdzie dziewczyna napisała, że oboje pracują? Albo jestem ślepy albo sobie dopowiadasz....
Co na to rodzice? Chciałbym przypomnieć, że dziewczyna ma lat 19, pewnie niedługo 20 więc po co pytanie "co na to rodzice" skoro odpowiada już sama za siebie, a znając życie (ja bym tak postąpił......) skoro napisała, że planują wyprowadzkę, to rodzice pewnie wiedzą o wszystkim.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
81 Postów

(Karlik)
Początkujący
Wszystko gdybanie (z wyjatkiem linkow do vilbli.no).
W ktorej klasie jestes? Jak by nie bylo bedziesz eventualnie przyjmowana na podstawie tzv. "individuell vurdering", bo nie masz ocen z Norwegii.
Nie ma to tez nic wspolnego z tym jakie szkoly skonczylas tylko decydujace jest czy masz "rett" czy nie. Z tego co piszesz to masz.
Jesli chcesz zaczynac od poczatku to musisz podac 3 mozliwe dla Ciebie linje. Jesli kontynuacja to juz nie. Wystarczy jedna. itd..........itd.....itd..........
I tu zgadzam sie z poprzednikiem. Zaprzegnij rodzicow do roboty ! Niech sie wypytaja u glowy a nie u ogona Tutaj osiagniesz jedynie "forvirring
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
Slowly napisał:
Dziewczyna zadała konkretne pytanie BEZ prośby o wyrażanie własnych poglądów, szczególnie jak nic się nie wie o sytuacji jaka do tego zmusza.
Jeśli sądzisz, że loty do Norwegii są super luksusowe to musze Cię rozczarować bo przy dobrej rezerwacji zapłacisz mniej niż stówę.
Gdzie dziewczyna napisała, że oboje pracują? Albo jestem ślepy albo sobie dopowiadasz....
Co na to rodzice? Chciałbym przypomnieć, że dziewczyna ma lat 19, pewnie niedługo 20 więc po co pytanie \"co na to rodzice\" skoro odpowiada już sama za siebie, a znając życie (ja bym tak postąpił......) skoro napisała, że planują wyprowadzkę, to rodzice pewnie wiedzą o wszystkim.

Tak wiem, ze loty sa tanie - wiec jest to tak jak napisalam luksusowy problem, czyli nieistnijacy, czyli szukanie wymowek do wyjazdu.
Tak na marginesie, to ty pewnie dzieci nie masz, a na pewno juz nie te bardziej dorosle.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok