Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

sykemelding - Norwegia

287 Postów
noregg
(noregg)
Stały Bywalec
Czy jest ktos kto moglby mi wytlumaczyc co to jest aktywnosc zawodowa na zwolnieniu 100% bo mi zawieszono wyplate chorobowego w zwiazku z brakiem tej aktywosci .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
634 Posty
Karol Pitek
(karol3) Online
Wyjadacz
miałem kedyś coś takiego. jeśli dobrze pamiętam chodziło o "brak aktywności mającej na celu powrót do pracy". zdaje się po dwóch miesiącach na chorobowym NAV zawiesił mi wypłaty.
u mnie było tak że lekarz musiał uargumentować z jakiego powodu taka aktywność nie była możliwa. dostałem wyrównanie.
generalnie jeśli możesz to dobrze być w dialogu z pracodawcą i próbować pracować np. częściowo. Choćby 20%, wtedy NAV nie może Ci zarzucić braku inicjatywy
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
983 Posty
Dorota Hansen
(HotLips)
Maniak
noregg napisał:
Czy jest ktos kto moglby mi wytlumaczyc co to jest aktywnosc zawodowa na zwolnieniu 100% bo mi zawieszono wyplate chorobowego w zwiazku z brakiem tej aktywosci .

Jezeli twoj lekarz nie napisal rozszerzonego sykemelding do NAV, ze nie mozesz brac udzialu w zadnej aktywnosci zawodowej, to sykepenger sa zatrzymywane po 8 tygodniach..
Jezeli jestes na tyle chory, ze nie mozesz absolutnie pracowac, to idz do lekarza I popros o nowe, rozszerzone zwolnienie. Podejrzewam, ze twoj lekarz nie zadal sobie trudu , a by je napisac.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
287 Postów
noregg
(noregg)
Stały Bywalec
I to mnie wlasnie tu w tej rzekomo przyjaznej obywatelowi norwegi wk....a najbardziej, po dwudziestu dwoch latach to jest moje pierwsze zwolnienie i niby skad ja mam to wiedziec ze taki lekarz ma to napisac on sobie tego nie zrobil a ja ponosze konsekwencje i czekam jak glupi na swoje pieniadze nikt mi nie przysyla zadnego wezwania do uzupelnienia dokumentow a jak ide do nich do nav i pytam sie dlaczego nie dostaje pieniedzy to pala glupa i mowia wszystko tylko nie to ze to lekarz zawinil paranoja (kolejna zreszta az chce sie powiedziec TYPISK NORSK )
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
983 Posty
Dorota Hansen
(HotLips)
Maniak
noregg napisał:
I to mnie wlasnie tu w tej rzekomo przyjaznej obywatelowi norwegi wk....a najbardziej, po dwudziestu dwoch latach to jest moje pierwsze zwolnienie i niby skad ja mam to wiedziec ze taki lekarz ma to napisac on sobie tego nie zrobil a ja ponosze konsekwencje i czekam jak glupi na swoje pieniadze nikt mi nie przysyla zadnego wezwania do uzupelnienia dokumentow a jak ide do nich do nav i pytam sie dlaczego nie dostaje pieniedzy to pala glupa i mowia wszystko tylko nie to ze to lekarz zawinil paranoja (kolejna zreszta az chce sie powiedziec TYPISK NORSK )

Kazdy fastlege powinen o tym wiedziec, bo zostaly juz dawno wydane nowe dyrektywy w sprawie sykemelding, 8uker akt.krav. Jezeli jestes powaznie chory i choroba uniemozliwia tobie prace, to fastlege lub specjalista musi wystawic specjalne, rozwiniete zwolnienie. Jezeli twoja choroba nie jest uniemozliwiajaca ci prace, wtedy musisz umowic sie z pracodawca na jakas aktywnosc zawodowa i wtedy dostaniesz np. 60%sykemelding (lekarz wybiera radzac sie ciebie).
Wez sprawe w swoje rece -jezeli masz leniwego lekarz, zmien go.

Powodzenia
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok