Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
qantan napisał:
a więc tak mam do sprzedania golfa 3.Dziś przyjechała kobieta z "mechanikiem" na oględziny." mechanik" po uruchomieniu silnika i otwarciu "maski" stwierdził ze jest luz na hamulcu postojowym nawet się nie przejechał.co to k....jest ? rok temu w lipcu zostało wymienione :bebny hamulcowe n, łożyska , okładziny ,mechanizmy samoregulacji , cylinderki hamulcowe czyli po prostu wszystko o amortyzarorach nie wspomnę .

I DLATEGO MOJE PYTANIE:CO TO JEST LUZ W UKŁADZIE HAMULCA RĘCZNEGO?????

No to jeżeli kobieta samochód w przyszłości kupi, to masz wszelkie możliwe kłopoty z głowy.
Powszechnie wiadomo, że sprzedający jest odpowiedzialny za wady samochodu coś około 5 następnych lat. Skoro przyszła z mechanikiem, to wszystkie możliwe wady i stan samochodu on sobie zobaczył, czyli kobieta nie może powiedzieć, ze ja oszukałes.
Tylko nie zapomnij napisać o tym w kontrakcie, że mechanik był przy zakupie i stan samochodu zna
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
739 Postów

(qantan)
Wyjadacz
Elise napisał:
qantan napisał:
a więc tak mam do sprzedania golfa 3.Dziś przyjechała kobieta z "mechanikiem" na oględziny." mechanik" po uruchomieniu silnika i otwarciu "maski" stwierdził ze jest luz na hamulcu postojowym nawet się nie przejechał.co to k....jest ? rok temu w lipcu zostało wymienione :bebny hamulcowe n, łożyska , okładziny ,mechanizmy samoregulacji , cylinderki hamulcowe czyli po prostu wszystko o amortyzarorach nie wspomnę .

"Powszechnie wiadomo, że sprzedający jest odpowiedzialny za wady samochodu coś około 5 następnych lat"
gdzie to ześ taki nonsens wyczytała????
jak na razie to tylko jasta ma samochód (wrak)z taką usterką....
ale nie chce napisać co ma/miał zepsute......

I DLATEGO MOJE PYTANIE:CO TO JEST LUZ W UKŁADZIE HAMULCA RĘCZNEGO?????

No to jeżeli kobieta samochód w przyszłości kupi, to masz wszelkie możliwe kłopoty z głowy.
Powszechnie wiadomo, że sprzedający jest odpowiedzialny za wady samochodu coś około 5 następnych lat. Skoro przyszła z mechanikiem, to wszystkie możliwe wady i stan samochodu on sobie zobaczył, czyli kobieta nie może powiedzieć, ze ja oszukałes.
Tylko nie zapomnij napisać o tym w kontrakcie, że mechanik był przy zakupie i stan samochodu zna
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
739 Postów

(qantan)
Wyjadacz
Powszechnie wiadomo, że sprzedający jest odpowiedzialny za wady samochodu coś około 5 następnych lat.

a gdzie to wyczytałaś???
takie bzdury??
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
qantan napisał:
Powszechnie wiadomo, że sprzedający jest odpowiedzialny za wady samochodu coś około 5 następnych lat.

a gdzie to wyczytałaś???
takie bzdury??

Tak masz rację, nie 5 lat lecz tylko 2.
A gdzie to wyczytałam? No tutaj:
www.forbrukerradet.no/tips-og-råd/bil/misfornøyd+med+bilkjøp/feil-på-bil-kjøpt-privat--1128867
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3272 Posty
Jon Doe
(Joseph)
Maniak
Elise napisał:
qantan napisał:

a gdzie to wyczytałaś???
takie bzdury??

Tak masz rację, nie 5 lat lecz tylko 2.
A gdzie to wyczytałam? No tutaj:
www.forbrukerradet.no/tips-og-råd/bil/misfornøyd+med+bilkjøp/feil-på-bil-kjøpt-privat--1128867

tylko że tutaj kupujący wie jaka jest usterka, wiec nie dotyczy.
No i to że golf 3 to już pełnoletni, wiec odpowiada sam za siebie

no i ten luz............
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
Joseph napisał:
tylko że tutaj kupujący wie jaka jest usterka, wiec nie dotyczy.
No i to że golf 3 to już pełnoletni, wiec odpowiada sam za siebie

Pelnoletni czy nie, w przepisach nic nie pisza, ze jezeli samochod ma lat 15 , to te 2 lata "gwarancji" juz nie dotycza. Wiec jezeli jest okazja, ze niby wszyscy wszystko wiedza o wadach samochodu, to trzeba taka okazje wykorzystac.

Tak na marginaesie, to osobiscie sprzedaje moj samochod do sklepu, z ktorego kupuje nowy samochod. Pieniadze mniejsze, lecz nie ma problemu z tak zwanymi wadami ukrytymi i nikt mi d... pozniej nie zawraca, ze cos gdzies stuka, czy puka. A musze przy tym powiedzaiec, ze mialam przypadki, ze nowy wlasciciel samochodu dzwonil do mnie zpytaniem " czy jak sprzedawalm samochod do sklepu, to cos tam robilo dziwne dzwieki". Co oczywiscie nie jest wtedy moim problemem, bo to w koncu nie ja sprzedalam danej osobie ten samochod. Chce sie ktos klocic - prosze bardzo, moze robic, to ze sklepem, od ktorego odkupil uzywany samochod.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
739 Postów

(qantan)
Wyjadacz
ponawiam :CO TO JEST LUZ W UKŁADZIE HAMULCA RĘCZNEGO?????
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
124 Posty

(misiek86)
Stały Bywalec
Luzem w układzie hamulca ręcznego nazwałbym ruch dźwigni hamulca awaryjnego (ręcznego) potrzebny do napięcia linek działających na szczęki hamulcowe.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1245 Postów
arek renegade
(renegade)
Maniak
lub na klocki hamulcowe.. ( jesli auto ma hamulce tarczowe )
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
739 Postów

(qantan)
Wyjadacz
misiek86 napisał:
Luzem w układzie hamulca ręcznego nazwałbym ruch dźwigni hamulca awaryjnego (ręcznego) potrzebny do napięcia linek działających na szczęki hamulcowe.

"ręczny" blokuje tylne koło po 4-5 kliknięciach . więc co to jest ten "luz" ???????
tu jest literówka .powinno być koła

czy to jest za duży luz?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok