Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
(8286 niezalogowanych)
1 Post

(kowalski0)
Wiking
oolgita napisał:
Sorry, ze zadaje tyle pytan ale przed kolejna totalna zmiana chce sie dobrze poinformowac, a gdzie to zrobic jesli nie na forum i wlasnie w tym temacie?
To sa pytania z zycia wziete, ktore na pierwszy rzut oka sa malo istotne, ale jesli posklada sie je do kupy to tworza... cale nasze zycie, nie chce wpasc z deszczu pod rynne.
Moze dla Ciebie Kowalski to niewazne glupoty, jednak dla mnie kolejna zmiana kraju to duzy krok w zyciu.
Jak wyjezdzalam z PL nie mialam nic, ani wlasnego mieszkania, ani samochodu, pracy tez juz nie bo firma sie rozpadla... tylko syna i moja owczesna milosc - meza, nie mialam nic do stracenia i duzo do zyskania, poza tym mialam 10 lat mniej na liczniku ( co nie znaczy, ze jestem stara) . Na GC conieco osiagnelam i zanim to "porzuce" chce wiedziec co mnie czeka.
Faceta na razie nie szukam, po dwoch probach chwilowo mam dosc

Spac nie moge przez ta Norwegie to odpowiem
Nie sa to glupoty. To dla Ciebie pewna rewolucja. Chcialabys byc jak najmniej niepewna, ale czy sie da?? Ja wszystko bardziej biore spontanicznie. Zadawaj, zadawaj Oolgita pytania - bedziesz wiedziala wiecej
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
oolgita napisał:Sorry, ze zadaje tyle pytan ale przed kolejna totalna zmiana chce sie dobrze poinformowac, a gdzie to zrobic jesli nie na forum i wlasnie w tym temacie?
W tym przypadku z Twoich luźnych wynurzeń wynika ,że nigdzie nie będzie Tobie dobrze... .
Tu w Norge dobrze Mają jedynie te Osoby , które mają duży niezależny majątek ...
Wyrobnicy i owszem mają się lepiej niż w Polsce , bo nie trzeba na wszystkim TRAGICZNIE oszczędzać , niemniej nie jest to raj... Taki jaki mają sami Norwedzy , nawet z podobnym statusem społeczno ekonomicznym do naszego...
Tu jak nie masz samodzielnego domu i to spłaconego w co najmniej połowie , dobrego samochodu a najlepiej tylu co dorosłych w Gospodarstwie ,oraz okrągłej sumki powyżej 200 tys.Nok. na koncie to jest nieciekawie ... .
Z mojej obserwacji najbliższego otoczenia w którym mieszkam .
To właśnie taki jest model jaki nakreśliłem powyżej .
A mieszkam na malutkim osiedlu ...według listy- skatt- prawie 500 osób , oczywiście tylko dorosłych podlegających opodatkowaniu .
A domków naliczyłem ponad 350 dalej już mi się nie chciało liczyć ...
Wg listy podatkowej mieszczę się jeszcze w niższej partii średniego dochodu wśród mieszkańców , tak gdzieś w połowie tej listy... jednaj Ja nie mam samodzielnego domu ani mieszkania ...Ja wynajmuję mieszkanie-hostel... .
Te osoby co prawda z mniejszym dochodem ode mnie , ale z majątkiem trwałym patrzą się na mnie jednak z wyższością ...
Odczułem to na osiedlowym zebraniu tzw...Årsmøte-fest...
NIE MASZ DOMU ...DOBREGO KONTA... ŻYJESZ ..jednak co to za życie..

Masz na koncie w granicach pół miliona euro to śmiało możesz tu się LOKOWAĆ ...
Inaczej STRES PODOBNY DO TEGO JAKI PRZECHODZIŁAŚ KIEDYŚ TAM DAWNO TEMU...
A być może i większy od tamtego...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(AskeR78)
Wiking
Vini vidi vicii.....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1434 Posty

(gama28)
Maniak
oolgita napisał:
Sorry, ze zadaje tyle pytan ale przed kolejna totalna zmiana chce sie dobrze poinformowac, a gdzie to zrobic jesli nie na forum i wlasnie w tym temacie?
To sa pytania z zycia wziete, ktore na pierwszy rzut oka sa malo istotne, ale jesli posklada sie je do kupy to tworza... cale nasze zycie, nie chce wpasc z deszczu pod rynne.
Moze dla Ciebie Kowalski to niewazne glupoty, jednak dla mnie kolejna zmiana kraju to duzy krok w zyciu.
Jak wyjezdzalam z PL nie mialam nic, ani wlasnego mieszkania, ani samochodu, pracy tez juz nie bo firma sie rozpadla... tylko syna i moja owczesna milosc - meza, nie mialam nic do stracenia i duzo do zyskania, poza tym mialam 10 lat mniej na liczniku ( co nie znaczy, ze jestem stara) . Na GC conieco osiagnelam i zanim to "porzuce" chce wiedziec co mnie czeka.
Faceta na razie nie szukam, po dwoch probach chwilowo mam dosc

Dino pisał o Oslo, a to city jak każde inne na świecie, więc jest w czym wybierać. Jednak dużych miast jest tu niewiele, a te które oni uważają za wielkie bywają mniejsze od średniego polskiego. W małych miasteczkach i na wsiach (takie tu dominują, sprawdź sobie wielkość Norwegii, średnio 15 osób na km, 1/4 ludności mieszka w Oslo, reszta rozsiana po kraju, który jest kilkakrotnie większy od Polski, a ludzi cztery razy mniej) z knajpkami bywa cienko. Z moich obserwacji wynika, że Norwedzy wolą spędzać czas w domach z rodzinami lub swoich kabinach, czas spędzają aktywnie, a knajpek jest mało, te które są krótko otwarte. Bywa, że naprawdę nie ma gdzie wyjść. Dla nich na pewno priorytetem nie jest spędzanie czasu w knajpce z przyjaciółmi, a raczej w miejscach rodzinnych jak pizzeria, knajpkach przy stokach narciarskich, a te zamykają dość wcześnie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
43 Posty
Michal Kozi.....
(kosma1410)
Nowicjusz
a moze jak norweszka widzi Polske ,bedziesz miala wglad co jest "dziwne" u nas .
wp.tv/i,POLANDIA,catid,2220650,klip.html?ticaid=69eb4
a normalne tu w Norwegi.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
2387 Postów
Sethur Asher
(Sethur)
Maniak
kosma1410 napisał:
a moze jak norweszka widzi Polske ,bedziesz miala wglad co jest "dziwne" u nas .
a normalne tu w Norwegi.

Stare, nudne, tendencyjne... i juz bylo
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(AskeR78)
Wiking
a ło co chodzi? a wiem dokopac komus za posta tak??? hehee ju
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
43 Posty
Michal Kozi.....
(kosma1410)
Nowicjusz
Sethur napisał:
kosma1410 napisał:
a normalne tu w Norwegi.

zgoda a masz cos nowszego? poza tym ona chce przyjechac wiec moze te stare, nudne...... jest nowe dla niej.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
2387 Postów
Sethur Asher
(Sethur)
Maniak
kosma1410 napisał:
Sethur napisał:
kosma1410 napisał:
a normalne tu w Norwegi.

zgoda a masz cos nowszego? poza tym ona chce przyjechac wiec moze te stare, nudne...... jest nowe dla niej.

Mialem na mysli material.. jest dosc tendencyjny i byl juz tu omawiany. Niestety to studentka.. a wiadomo zycie studenckie znacznie odbiega od zycia pozniejszego. Poza tym nie jest tajemnica jakie kierunki i dlaczego studiuja..
Znam kilku Norwegow mieszkajacych w Polsce z wyboru.. i nieco inaczej z ich strony to wyglada
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(smajk)
Wiking
"" ło co chodzi? a wiem dokopac komus za posta tak??? hehee ju""

Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok