Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

kolejność załatwiania formalności po przyjeździe - Norwegia

Czytali temat:
21 Postów
Artur Pietrzak
(arturo82)
Wiking
Witam.

Wiem, że temat jest wałkowany w necie, ale wolę się upewnić, bo ile osób tyle opinii.

Chodzi o kolejność załatwiania formalności po przyjeździe do Oslo przez osobę, która nie ma jeszcze żadnej pracy ani umowy najmu (mam zaklepany pokój na grudzień, jednak bez umowy) i planuje zostać dłużej niż pół roku.

Z tego co wyczytałem i zebrałem do kupy z różnych źródeł, kolejność powinna być taka:

1. Kupno karty do telefonu (podobno wystarczy paszport)
2. Rejestracja na stronie selfservice.udi.no i wyznaczenie terminu wizyty
3. Rejestracja w NAV i otrzymanie numeru identyfikacyjnego (D-nummer)
4. Znalezienie pracy
5. Wizyta w Urzędzie Podatkowym i otrzymanie karty podatkowej (skattekort)
6. Wizyta w Urzędzie Ewidencji Ludności (Folkregisteret) i otrzymanie numeru personalnego (fodselsnummer)
7. Założenie konta w banku (dopiero mając skattekort i fodselsnummer)

Trochę tego jest i w związku z tym mam parę pytań:

1. Czy kolejność jest właściwa?
2. Czy ta zaklepana wizyta w UDI to jest to samo co wizyta na policji, czy zaraz po przyjeździe mam się zgłosić na najbliższy komisariat, a oprócz tego czekać kilka tygodni na wyznaczone spotkanie?
3. Jaka właściwie jest różnica między D-nummer i fodselsnummer i czy muszę mieć oba, czy potem drugi zastępuje pierwszy?
4. Czy po skattekort i fodselsnummer trzeba się wcześniej gdzieś rejestrować / zapisywać, czy wchodzi się z ulicy? To prawda, że oba urzędy są w jednym budynku?
5. Skoro konto w banku można założyć dopiero na sam koniec, to co zrobić z całą kasą na życie, którą biorę z Polski? Nosić przy sobie, założyć jakąś skrytkę pocztową / bankową?
6. Czy brak umowy najmu będzie problemem przy załatwianiu tych wszystkich formalności, czy wystarczy jak pokażę np. ostatni rachunek za prąd?

Byłbym bardzo wdzięczny za fachowe odpowiedzi, bo trochę się już w tym gubię, a wylot za tydzień

Pozdrawiam
Artur
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1557 Postów
Gct Kowalska
(Gct)
Maniak
arturo82 napisał:
Witam.

Wiem, że temat jest wałkowany w necie, ale wolę się upewnić, bo ile osób tyle opinii.

Chodzi o kolejność załatwiania formalności po przyjeździe do Oslo przez osobę, która nie ma jeszcze żadnej pracy ani umowy najmu (mam zaklepany pokój na grudzień, jednak bez umowy) i planuje zostać dłużej niż pół roku.

Z tego co wyczytałem i zebrałem do kupy z różnych źródeł, kolejność powinna być taka:

1. Kupno karty do telefonu (podobno wystarczy paszport)
2. Rejestracja na stronie selfservice.udi.no i wyznaczenie terminu wizyty
3. Rejestracja w NAV i otrzymanie numeru identyfikacyjnego (D-nummer)
4. Znalezienie pracy
5. Wizyta w Urzędzie Podatkowym i otrzymanie karty podatkowej (skattekort)
6. Wizyta w Urzędzie Ewidencji Ludności (Folkregisteret) i otrzymanie numeru personalnego (fodselsnummer)
7. Założenie konta w banku (dopiero mając skattekort i fodselsnummer)

Trochę tego jest i w związku z tym mam parę pytań:

1. Czy kolejność jest właściwa?
2. Czy ta zaklepana wizyta w UDI to jest to samo co wizyta na policji, czy zaraz po przyjeździe mam się zgłosić na najbliższy komisariat, a oprócz tego czekać kilka tygodni na wyznaczone spotkanie?
3. Jaka właściwie jest różnica między D-nummer i fodselsnummer i czy muszę mieć oba, czy potem drugi zastępuje pierwszy?
4. Czy po skattekort i fodselsnummer trzeba się wcześniej gdzieś rejestrować / zapisywać, czy wchodzi się z ulicy? To prawda, że oba urzędy są w jednym budynku?
4. Skoro konto w banku można założyć dopiero na sam koniec, to co zrobić z całą kasą na życie, którą biorę z Polski? Nosić przy sobie, założyć jakąś skrytkę pocztową / bankową?
5. Czy brak umowy najmu będzie problemem przy załatwianiu tych wszystkich formalności, czy wystarczy jak pokażę np. ostatni rachunek za prąd?

Byłbym bardzo wdzięczny za fachowe odpowiedzi, bo trochę się już w tym gubię, a wylot za tydzień

Pozdrawiam
Artur

Odp.
1. Nie
2.tak, nie
3Dnummer dla ludzi ktorzy nie planuja pracowac dluzej niz po roku, fødselsnummer dla tych ktorzy chca pracowac dluzej. Nie musisz miec obu, fødselsnummer nie jest naawany automatycznie.
4.zrobic co zechcesz
5. hmmm, bedzie.
Jak sobie chcesz tu przyjechac to mozesz zwiedzac przez 90 dni. Najpierw praca, kontrakt na pismie, kontrakt na pokoj/mieszkanie. Wizyta w UDI, potem w skatte wniosek o karte podatkowa i tam od razu dostaniesz odpowiedzni mumer, tylko to zalezy co jest napisane w twoim kontrakcie o prace.
NAV nie przyzznaje zadnych numerow i nie mozesz sie tam zarejestrowac.

Oprocz tego zajrzyj na www.nyinorge.no i wybierz jezyk polski
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
8 Postów
cezar oslo
(cezaroslo)
Wiking
wizytę na UDI czyli po pozwolenie z policji najlepiej zabukować już teraz,przed wyjazdem. Oszczędzisz nawet kilka tygodni ocekiwania na wizytę. Mozesz to zrobić rejestrując się tutaj selfservice.udi.no Strona jest w jęz angielskim i norweskim.Jak będziesz miał problem pisz na email pomocwurzedach@gmail.com
powodzenia Cezar
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
8 Postów
cezar oslo
(cezaroslo)
Wiking
wizytę na UDI czyli po pozwolenie z policji najlepiej zabukować już teraz,przed wyjazdem. Oszczędzisz nawet kilka tygodni ocekiwania na wizytę. Mozesz to zrobić rejestrując się tutaj selfservice.udi.no Strona jest w jęz angielskim i norweskim.Jak będziesz miał problem pisz na email pomocwurzedach@gmail.com
powodzenia Cezar
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
21 Postów
Artur Pietrzak
(arturo82)
Wiking
NAV nie przyzznaje zadnych numerow i nie mozesz sie tam zarejestrowac.

Właśnie wypełniłem w NAV wniosek o D-nummer i mam się zgłosić za 2 tygodnie. Kobitka powiedziała, że potem mogę się u nich oficjalnie zarejestrować.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
teraz kup sobie namiot
abys mial gdzie spac w styczniu
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
cezaroslo napisał:
powodzenia Cezar

Zabukowac moze, tylko po co? Bez kontraktu na prace nie ma po co sie tam stawiac, a jak dostanie kontrakt to nikt go nie bedzie kijem poganial w pracy, ze musi odczekac w kolejce na wizyte. Karte podatkowa zalatwi prawie od reki.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
168 Postów
gargamel gargamelowaty
(gargammell)
Stały Bywalec
jasta102 napisał:
teraz kup sobie namiot
abys mial gdzie spac w styczniu

przyjmij go pod swoj
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj
360 Postów

(KonkoN)
Stały Bywalec
siema
jeśli nie masz już załatwionej pracy oraz miejsca do spania (adresu który możesz podać do korespondencji) raczej może być ciężko, na pierwszym miejscu jest kontrakt o pracę, następnie cała reszta, co do załatwienia nr z NAV trwa to długo na pewno dużo dłużej niż obiecują Panie w tym urzędzie
1) PRACA oraz MIESZKANIE
2) myśl o przyjeździe

życzę powodzenia
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
KonkoN napisał:
siema
jeśli nie masz już załatwionej pracy oraz miejsca do spania (adresu który możesz podać do korespondencji) raczej może być ciężko, na pierwszym miejscu jest kontrakt o pracę, następnie cała reszta, co do załatwienia nr z NAV trwa to długo na pewno dużo dłużej niż obiecują Panie w tym urzędzie
1) PRACA oraz MIESZKANIE
2) myśl o przyjeździe

życzę powodzenia

taa
jeszcze nóż mu wbij w czoło
przecież Polak już przyleciał do Królestwa i na razie nielegalnie mieszka w akademiku
za studentkę
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok