Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Design Engineer w branzy Oil&Gas, wyjazd do Norge - Norwegia

Czytali temat:
(1042 niezalogowanych)
3 Posty
john k
(johnk)
Wiking
Witam serdecznie,

mam kilka pytan odnosnie pracy dla inzyniera w Norwegii jak i samego zycia i Norwegow. Oczywiscie na temat zycia w Norwegii jest duzo informacji na stronie, ale moze akurat ktos dorzuci cos do konkretnego pytania ode mnie

Obecnie pracuje w Warszawie w branzy Oil&Gas jako Design Engineer. Wspolpracujemy glownie z Norwegia (i Aberdeen w UK) i stad zaczalem sie interesowac wyjazdem. Od znajomych Norwegow jak i znajomych z Polski ktorzy mieszkali w Norwegii juz wiem, zeby przede wszystkim zagladac na strone finn.no, nav.no czy rowniez na strony konkurencji mojej firmy i szukac pracy w Stavanger, Bergen itd. Przez Linkedin ostatnio rowniez skontaktowala sie ze mna rekruterka w celu wyjazdu do Bergen, lecz pozniej sie okazalo, ze jej klient poszukiwal kogos bardziej doswiadczonego na to stanowisko. Czesto slysze opinie, ze z praca dla inzyniera jest stosunkowo latwo, zwlaszcza jak juz ma doswiadczenie w branzy Oil&Gas, lecz jak zagladam na strony z ogloszeniami i faktycznie duzo jest ogloszen, ale czesto sa duze wymagania. Obecnie mam 2 lata doswiadczenia jako inzynier i przyznam ze ciezko znalezc oferty gdzie jest wymagane mniej niz 3-5 lat.
Stad moje pytanie, jak zaczac najlepiej poszukiwania lub na jakie ogloszenia i jakie strony zwracac uwage.
Czy warto miec CV w jezyku norweskim?

Byloby super jakby wypowiedzial sie rowniez jakis inzynier z wlasnego doswiadczenia

Inna kwestia dotyczy samego zycia w Norwegii i Norwegow.
Jako ze cale zycie mieszkalem w duzych miastach, ciezko by mi bylo zamieszkac w malej miejscowosci. A zauwazylem, ze duzo ofert pracy dotyczy malutkich miasteczek. I teraz pytanie, czy bardziej oplaca sie mieszkac w wiekszej miejscowosci i dojezdzac do pracy do malej czy mieszkac i pracowac w malej, ale spedzac czas popoludniami w wiekszej (treningi, silownia, rekreacja). I do jak dlugiego dystansu jest to sensowne wyjscie przy obecnych srodkach komunikacji? Dla przykladu: widzialem oferte pracy dla kogos w moim zawodzie w miasteczku Tranby, ktore wg google maps jest polozone od miasta Drammen 12km. Czy mozna sobie poradzic bez wlasnego auta przy dojazdach do kilkunastu (kilkudziesieciu) kilometrow czy to zupelnie nie ma racji bytu?

Oczywiscie duzo tez slyszalem o roznicach kulturowych u Norwegow, sam rowniez mialem okazje sie przekonac. Poznalem ich kilku w Polsce, mili i uprzejmi, ale jednoczesnie zdystansowani, mialem wrazenie, ze przyjeli mnie do swojego grona dopiero jak zaczalem sie umawiac z jedna z ich znajomych (wtedy poznali mnie blizej). A jak to wyglada u nich w kraju? Bardzo daja odczuc ze jestescie "obcymi" w ich kraju? Nie macie problemow z zaprzyjaznieniem sie z Norwegami? Tzn. normalni znajomi z ktorymi sie spotykacie i spedzacie czas. Zdaje sobie sprawe, ze sa bardzo hermetyczni i zamknieci w swoim gronie, ale z doswiadczen z Polski wiem, ze jak zobacza, ze jestes takim samym czlowiekiem jak oni to mozna sie dobrze bawic. Wydaje mi sie, ze trzeba przelamac pewne stereotypy, ale moze sie myle, dlatego chetnie poslucham Waszych opinii

A jak wyglada zycie w duzych miastach jak np Oslo? Czy wieczorami i w weekendy jest co robic czy pusteszeje tak samo jak mniejsze miejscowosci? Jak wspomnialem wczesniej, cale zycie zylem w duzych miastach wiec dobrze sie czuje, kiedy wieczorem w weekend sa mozliwosci, zeby spedzic czas ze znajomymi
Czy odczuliscie nawet najmniejszy przejaw dyskryminacji w jakichs sytuacjach?

Oczywiscie inzynierskie zarobki w Norwegii sa zachecajace, ale bardziej mi zalezy na zmianie klimatu, srodowiska i mentalnosci. Dlatego nie chcialbym czuc sie kompletnie odosobniony mieszkajac nawet w duzym miescie.

Z gory dziekuje za wszelkie odpowiedzi do tematu,
Pozdrawiam
jk
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
Mam same dobre wiadomosci dla ciebie
branza naftowa i Statoil juz oglosily ze beda masowe zwolnienia
cena ropy Brent czyli norweskiej od poczatku wojny na Ukrainie spadla ze 115 $ za beczke na 92$
I bedzie spadac bo to plan walki z Rosja
PS
masz uprawnienia na wozki widlowe
umiesz zbierac jablka i malowac domy?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj
3 Posty
john k
(johnk)
Wiking
niestety nie ma to zadnego przelozenia na to co ja konkretnie robie i w jakim sektorze pracuje cale szczescie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
johnk napisał:
Dla przykladu: widzialem oferte pracy dla kogos w moim zawodzie w miasteczku Tranby, ktore wg google maps jest polozone od miasta Drammen 12km. Czy mozna sobie poradzic bez wlasnego auta przy dojazdach do kilkunastu (kilkudziesieciu) kilometrow czy to zupelnie nie ma racji bytu
Co to jest 12 km. Tranby, to na norweskie warunki jak w centrum. Autobus w Tranby jest.
Zaklady pracy nigdy nie sa kompletnie w samym centrun, chociazby z powodu miejsc na parkingi i cen wynajmu. A w Warszawie na rynku czy tez glownej ulicy masz duze biura projektowe?

Masz (lub mialesz) znajomch i dziewczyne z Norwegii - dlaczego ich sie o wszystko nie spytasz? Bedziesz mial odpowiedzi z pierwszej reki i bez zadnych podtekstow czy tez ukrytej agendy.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj
200 Postów
Milka ...
(milka_milka)
Stały Bywalec
zanudzisz sie tutaj na smierc! powaznie, weekendy sa dla odpoczynku czytaj lezenie do gory brzuchem i czytanie, ogladanie tv czy granie na tablecie... wskazana hytta w gorach

kluby sa megaoblegane i jesli nie masz znajomosci to wejsc mozesz na 15 min przed zamknieciem, taxowki megadrogie wiec jak pojedziesz swoim nie wypijesz, jak chcesz wypic to nic nie odlozysz

piszesz ze chcesz cos zmienic, klimat, mentalnosc itd a jednoczesnie Twoje opisy Norwegow maja negatywny wydzwiek, to po co tu przyjezdzac skoro z gory zakladasz ze -cos jest nie halo-

oplaty drogie, bramki, tunele, ubezpieczenia, podatki dla samotnych sa jednymi z wiekszych na swiecie

wynajac mieszkanie nie tak latwo a wszedobylska zla opinia szerzy sie niczym hiszpanka w 1918ym

no i norweskiego sie trzeba jeszcze uczyc! szczyt wszystkiego!!

powodzenia!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
139 Postów
Byk Miks
(roccobarocco)
Stały Bywalec
W takim razie przyjazd do Norwegii traktuj jako ciekawy przystanek na drodze do rozwoju osobistego.
Daj sobie maks 5 lat tutaj. Jak się postarasz to oszczędzisz na apartament w swoim polskim mieście, który kupisz za gotówkę. Jeśli mając mieszkanie plus zarabiasz ok 6 tyś netto w PL to z życia w kraju rodzinnym na pewno będziesz bardziej zadowolony. Trzeba doić ten kraj póki się da ale pieniądze wydawać gdzie indziej. Prawda jest taka, że jako nowo przyjezdny zawsze będziesz obywatelem drugiej kategorii. Norwegia jest rajem jeśli chodzi o zarobki - tak, dla osób niewykwalifikowanych. Jako specjalista w swojej branży te same pieniądze zarobisz w USA.
Tak, w Norwegii ogólnie nie ma zbyt wielu atrakcji - bo ile można patrzeć na wspaniałe widoki. Ja też jestem miastowy z Polski. Dlatego doję, oszczędzam i spadam.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
3 Posty
john k
(johnk)
Wiking
Dziekuje bardzo za odpowiedzi!

Mam male obawy, ze niektorzy uzytkownicy zle odebrali moj post
Tak mialem dziewczyne Norwezke, ale od dwoch lat mamy bardzo slaby kontakt, chociaz przetlumaczyla moje CV, za co jestem jej bardzo wdzieczny. Mam znajomych (nie najblizszych) ktorzy siedzieli w Norwegii, dlatego na tyle na ile kontakt pozwala to informacje otrzymalem.

Do Agi: Nie mam zielonego pojecia skad Twoje odczucia, ze moja opinia o Norwegach ma chociaz ulamek wydzwieku negatywnego W zaden sposob ich nie obrazilem, a przeciwnie napisalem, ze mozna z nimi sie dobrze bawic jak sie do Ciebie przekonaja

"no i norweskiego sie trzeba jeszcze uczyc! szczyt wszystkiego!!"
z tym zdaniem, tez nie wiem czy to byl bezposrednio we mnie wymierzony ironiczny tekst

Krzysztof, wlasnie takiej odpowiedzi oczekiwalem. Mozna powiedziec ze potwierdziles moje przypuszczenia

Jeszcze raz dzieki za odpowiedzi
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok