Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Wyprowadzka z wynajmowanego mieszkania - Norwegia

Czytali temat:
xd Hs Ewa Adam (2861 niezalogowanych)
7 Postów
Piotr Rogala
(PiotrRogala)
Wiking
Witam wszystkich potrzebuje małej porady dot. wyprowadzki z wynajmowanego mieszkania.
Właśnie wyprowadziełem sie z mieszkanka które wynajmowałem, właściciel podczas kontroli stwierdził że wszystko gra że mieszkanie jest bez żadnych ubytków tylko że brakuje paru rzeczy które były w mieszkaniu patelnia, garczek ,łyżeczki i noże i parę innych.
Zaproponowałem że odkupie mu te rzeczy on stanowczo odmówił i dał mi kartkę papieru gdzie rozpisał jakich rzeczy brakuje i ze muszę mu oddać 5110 nok.
Teraz moje zapytanie co zrobić w tej sytuacji ponieważ nie bardzo mi to pasuje uiścić mu tej sumki bo to spora suma a w kontrakcje nie było żadnej listy co w mieszkaniu jest oprócz pralki, kuchenki i lodówki(PRAWDę mówiąc połowy tych rzeczy wogóle nie było).
Dodam ze posiadam standardowy kontrakt z forbrukerrådet.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
340 Postów
Sigurd I
(tosenevrati)
Stały Bywalec
PiotrRogala napisał:
Witam wszystkich potrzebuje małej porady dot. wyprowadzki z wynajmowanego mieszkania.
Właśnie wyprowadziełem sie z mieszkanka które wynajmowałem, właściciel podczas kontroli stwierdził że wszystko gra że mieszkanie jest bez żadnych ubytków tylko że brakuje paru rzeczy które były w mieszkaniu patelnia, garczek ,łyżeczki i noże i parę innych.
Zaproponowałem że odkupie mu te rzeczy on stanowczo odmówił i dał mi kartkę papieru gdzie rozpisał jakich rzeczy brakuje i ze muszę mu oddać 5110 nok.
Teraz moje zapytanie co zrobić w tej sytuacji ponieważ nie bardzo mi to pasuje uiścić mu tej sumki bo to spora suma a w kontrakcje nie było żadnej listy co w mieszkaniu jest oprócz pralki, kuchenki i lodówki(PRAWDę mówiąc połowy tych rzeczy wogóle nie było).

Jesli nic nie bylo wyszczegolnione , a ty nie podpisywales zadnego zalacznika do kontraktu to niech sie puknie w czolo .

tak samo ty mozesz mu powiedziec ze zostal tam np . zloty lancuszek za 20 000 koron
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
PiotrRogala napisał:

NIC NA GĘBĘ ...!!!
Wszystko na piśmie ...!

---
Weź tą kartkę co ci dał skseruj i dołącz do pisma informującego iż jest to nadużycie i że całą sprawę kierujesz na Policję jako wymuszenie nienależnej zapłaty ...!!!
Te wszystkie rzeczy które wymieniłeś , są z reguły już używane i wycofane jako stare !!! .
Takie pismo zrób w trzech kompletach i jedno dostarcz właścicielowi a drugie na policję trzecie zachowaj dla siebie ...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
7 Postów
Piotr Rogala
(PiotrRogala)
Wiking
Jednak jednak właściciel uważa że te rzeczy były nowe i specjalnie kupione pod wynajem żeby tak jak on to uważa (on jest zobligowany zeby je zapewnić wynajmującemy, np studentowi co nic niema i wynajmuje na chwile.
Dodam tylko że ja mieszkałem tam 5 lat
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
Nie p.... glupot gabrysiu, te rzeczy nie sa "wycofane", ani jakiekolwiek inne. Tych rzeczy nie bylo w umowie i koniec. Wlasciciel nie moze sie domagac zwrotu za cos, co nie bylo zawarte w umowie jako wyposazenie mieszkania. Nie moja sprawa, czy one faktycznie tam byly i co sie z nimi stalo, ale wlasciciel nie ma prawa potracic w tej sytuacji zadnej sumy z depozytu.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
340 Postów
Sigurd I
(tosenevrati)
Stały Bywalec
PiotrRogala napisał:
Jednak jednak właściciel uważa że te rzeczy były nowe i specjalnie kupione pod wynajem żeby tak jak on to uważa (on jest zobligowany zeby je zapewnić wynajmującemy, np studentowi co nic niema i wynajmuje na chwile.
Dodam tylko że ja mieszkałem tam 5 lat

oddal depozyt ?
podpisywales jakis zalacznik z lista rzeczy ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
7 Postów
Piotr Rogala
(PiotrRogala)
Wiking
Jak wygląda dalsze postępowianie jeśli ja mu nie zapłace a on bedzie chciał potrącić te pieniądze zdepozyty czy na do tego prawo bez mojej zgody? i czy kierować sprawe do adwotaka jeśli bede chciał odzyskać swój depozyt a on nie wyraźi na to zgody
Depozyt jest na koncie w banku ani ja ani on nie możemy pobierać kasy bez zgody drugiej strony.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
7 Postów
Piotr Rogala
(PiotrRogala)
Wiking
posiadam standardową umowe z FORBRUKERrådet i niema tam zadnej listy z np łyżeczkami czy nożami itp itd.
I nic oprócz tej umowy nie podpisywałem
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
340 Postów
Sigurd I
(tosenevrati)
Stały Bywalec
PiotrRogala napisał:
posiadam standardową umowe z FORBRUKERrådet i niema tam zadnej listy z np łyżeczkami czy nożami itp itd.

niech sie buja , niech poda ci liste co jej nie bylo i z twoim podpisem jak nie to idziesz do advokata
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
PiotrRogala napisał:

NAPISAŁEM tobie jasno co masz zrobić ... !!! .
---
On ciebie straszy nienależnymi kosztami ...
---
To ty na piśmie postrasz go Policją i podważeniem reputacji , jako kogoś kto chce czerpać nienależne korzyści !!!
---
Nawet , gdyby miał na te rzeczy odpowiednie rachunki z przed PIĘCIU LAT ,
to i tak wszystkie te statki , zostały już dawno zamortyzowane ... do ZERA ... !!! .
---
---
LindaŚMalinda ...
ty piszesz co dotyczy dokumentów , a Ja napisałem o Faktycznym Postępowaniu Osób ,które Podnajmują pokoje Innym podnajemcom ...
---
Mieszkałem do tej pory w trzech różnych miejscach zawsze Legalnie ...!
I nigdy nie było Oryginalnych NOWYCH statków , tylko stare zdekompletowane ...
---
Oraz nigdy nie były ujęte w inwentarzu zdawczo-odbiorczym ...
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok