Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

do Norwegi leciwym autem , czy moge miec problemy - Norwegia

Czytali temat:
(751 niezalogowanych)
9 Postów
Radosław Wr.
(gtradek87)
Wiking
Witam wszystkich mam do was pytanie , w kwietniu jadę do Norwegi pod Oslo do pracy w serwisie ogumienia samochodowego przez agencję pracy , nigdy nie byłem w Norwegi , w podróż wybieram się dość wysłużonym autkiem lecz na tyle sprawnym i znanym mi pod kątem technicznym że jestem pewny jego bezawaryjności.

Moje pytanie do was brzmi jak Norweskie służby patrzą na takie auto na pl tablicach przejezdzające przez granice szwecko-norweską ? czy mam się czego obawiać jeśli np. mam zapocony od dołu silnik ? czy jeśli moje opony mają 10lat itp nie chciałbym mieć nieprzyjemności dla tego proszę was o jakieś informacje na ten temat, może mieliście jakieś nie miłe przygody ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
5815 Postów
pati muzia
(patim)
Maniak
prowokacja znowu
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
134 Posty
Stały Bywalec
gtradek87 napisał:
Witam wszystkich mam do was pytanie , w kwietniu jadę do Norwegi pod Oslo do pracy w serwisie ogumienia samochodowego przez agencję pracy , nigdy nie byłem w Norwegi , w podróż wybieram się dość wysłużonym autkiem lecz na tyle sprawnym i znanym mi pod kątem technicznym że jestem pewny jego bezawaryjności.

Moje pytanie do was brzmi jak Norweskie służby patrzą na takie auto na pl tablicach przejezdzające przez granice szwecko-norweską ? czy mam się czego obawiać jeśli np. mam zapocony od dołu silnik ? czy jeśli moje opony mają 10lat itp nie chciałbym mieć nieprzyjemności dla tego proszę was o jakieś informacje na ten temat, może mieliście jakieś nie miłe przygody ?

Kiedys w zapasowce mialem10 kartonow papierosow ,ale nie bylo problemow na granicy
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
9 Postów
Radosław Wr.
(gtradek87)
Wiking
nie mam zamiaru zabierać ze sobą żadnej ilości alkoholu ani papierosów , nie o to mi chodzi , dużo ludzi pisze że auto na pl tablicach jest brane pod lupę , obawiam się że moje 20 letnie auto może nieco odbiegać od norweskich norm jeśli chodzi o stan techniczny
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
gtradek87 napisał:
nie mam zamiaru zabierać ze sobą żadnej ilości alkoholu ani papierosów , nie o to mi chodzi , dużo ludzi pisze że auto na pl tablicach jest brane pod lupę , obawiam się że moje 20 letnie auto może nieco odbiegać od norweskich norm jeśli chodzi o stan techniczny
Tu nie chodzi o ilosc lat, ale o stan techniczny. Sa przepisy co mowia o stanie opon i stanie technicznym. Jezeli twoje auto sie takich norm nie trzyma, to wiadomo, ze jak ciebie zatrzymaja to dadza ci kare - zupelnie tak jak i w Polsce.

A wymowka, za samochod ma 20 lat jest glupia. Tu kolo mnie dziadek jezdzi jeszcze swoim pierwszym (i chyba jedynym jakikolwiek mial) samochodem, gdzies z poczatku lat 50-tych i samochod ten jest w super stanie, wyglada jak prosto ze sklepu.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4102 Posty
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
gtradek87 napisał:
jak NIC nie bedziesz mial to bedzesz jeszcze bardziej podejrzany,..,.. wez ze soba limit.... i bedziesz mial spokoj...

i do tego:

Towary, których przywóz jest zabroniony bez specjalnego zezwolenia
narkotyki, trucizny i lekarstwa (zezwala się na przywóz niewielkich ilości lekarstw do osobistego użytku)
wyroby alkoholowe o zawartości alkoholu powyżej 60 procent
broń i amunicja
fajerwerki
ziemniaki
ssaki, ptaki i zwierzęta egzotyczne
rośliny/części roślin przeznaczone do uprawy
mięso, produkty mięsne, mleko oraz produkty mleczne z krajów spoza EOG
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
9 Postów
Radosław Wr.
(gtradek87)
Wiking
mam zamiar przyjechać 20 kwietnia, mój środek lokomocji toczy się na zimówkach więc tu nie powinienem mieć problemów, nie wiem jaki są obowiązki posiadania danego rodzaju opon w danym okresie, jeśli zostaną wychwycone jakieś usterki w moim aucie to jeśli nie będą one poważne zostanę puszczony dalej ? czy grozi mi np zatrzymanie auta bądź cofniecie i będę zmuszony wrócić ? na wyjazd do norwegi wydaję spore jak dla mnie pieniądze więc nie chciałbym aby poszły one na marne myślę że moje obawy nie są do końca uzasadnione i martwię się na zapas , czy takie wnikliwe kontrole stanu technicznego na granicy to norma ? czy może są one rzadkością ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
9 Postów
Radosław Wr.
(gtradek87)
Wiking
Yatsek napisał:
gtradek87 napisał:
jak NIC nie bedziesz mial to bedzesz jeszcze bardziej podejrzany,..,.. wez ze soba limit.... i bedziesz mial spokoj...

i do tego:

Towary, których przywóz jest zabroniony bez specjalnego zezwolenia
narkotyki, trucizny i lekarstwa (zezwala się na przywóz niewielkich ilości lekarstw do osobistego użytku)
wyroby alkoholowe o zawartości alkoholu powyżej 60 procent
broń i amunicja
fajerwerki
ziemniaki
ssaki, ptaki i zwierzęta egzotyczne
rośliny/części roślin przeznaczone do uprawy
mięso, produkty mięsne, mleko oraz produkty mleczne z krajów spoza EOG

żeby nie wzbudzać podejrzeń muszę zabrać papierosy i alkohol mimo że nie palę i nie piję to jest dopiero dyskryminacja ale nie ma co się dziwić że taki obraz Polaka jest w każdym zakątku świata , u nas w pl jak po pracy nie idziesz z "kolegami" z pracy na piwo pod sklep to jesteś dziwny dla innych
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
134 Posty
Stały Bywalec
Jakie masz numery tablic ?bo tu upatrzyli sobie z jednego województwa i ich bardziej kontrolują .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
9 Postów
Radosław Wr.
(gtradek87)
Wiking
SBI auto nie jest przerejestrowane na mnie , jest to jakimś kłopotem ? mam okazywać umowę kupna ? czy udawać że auto jest pożyczone ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok