Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
darek47 ... (9744 niezalogowanych)
1 Post

(retier1)
Wiking
No,no, no,panie Gruzin.
Ależ mnie pan uświadomił
To ja teraz wiem dlaczego mnie tak traktują
Wiesz gabriel,jak długo jestem tutaj tak jeszcze żaden norweg mnie nie poklepał ,
i żaden się ze mnie nie nabija jeśli ja na to nie pozwolę,bez względu na to czy jesteśmy sami czy w grupie
Gratuluję samouwielbienia panie Gruzin
Dla mnie,nieuka z byłych pegieerów jest to "prawie "to samo co pogarda dla innych
Dziwi mnie tylko że Ci odpowiada moje i podobnych mi towarzystwo
Zgłoś wpis
Oceń wpis:5  
Odpowiedz   Cytuj
95 Postów
M C
(Gruzin)
Początkujący
Bredzicie jak zwykle..

To nie ja wymyslilem to z tym nizszym gatunkiem tylko ktos przede mna stwierdzil ze jako Polak czuje sie "drugim gatunkiem" ..no sory ale jak to czytam to mi sie niedobrze robi. Ja osobiscie jako POLAK czuje sie jako conajmniej rowny gatunek, bo Polacy jako nacja czesto przewyzszaja Norwegow w wielu dziedzinach, tylko ze Polacy przyjezdzajacy do Norwegii od razu podkulaja ogon i czekaja na ochlapy i poklepywanie po plecach jak psa.
I co? Nie podoba sie ze bronie Polakow i krew mnie zalewa jak widze jak sie nie szanuja?

Kurde.no nie pojmuje tej logiki, jak napisze ze mam sie dobrze i jestem zadowolony z zycia w Norwegii, to jeden przez drugiego udowadniaja ze zmyslam i wpadam w samouwielbienie. Wezcie sie opamietajcie ludziska, i przestancie sie spinac bo z zawisci szczekoscisku dostaniecie. Nigdzie nie napisalem ze jestem, albo czuje sie lepszy od innych, jedyne za co mnie nienawidzicie to ze nie przylaczam sie do chorku lamentujacych wyjcow, bo nie widze powodu.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(retier1)
Wiking
Przede wszystkim,nikt nie napisał że się czuje jako drugi gatunek!
TYLKO JEST TRAKTOWANY JAKO 2 GATUNEK !
A to chyba jest różnica?
Z samouwielbieniem to TY żeś wyskoczył,ja tylko powiedziałem z czym mi się to kojarzy,
i nawet podkreśliłem TO!!!!!!!
A nienawiść tyTY kolego wytykasz,chociaż nikt o tym nie wspomina.
Nie rozumiem dlaczego się tak tłumaczysz,jeśli uważasz że dobrze robisz?
Olej to i już.
A może zasada nożyczek zadziałała
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-7  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(giovi2)
Wiking
Gruzin napisał:
Bredzicie jak zwykle..
.

Nastepny medrzec
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(krolestwo za konia)
Wiking
retier1 napisał:
Grzes203 napisał:
Od dzieciństwa wychowywany byłem aby szanować ludzi starszych od siebie, tak mi zostało i jestem z tego dumny. Każdy ma jednak własny rozum, jedni korzystają z doświadczeń innych, drudzy popełniają błędy których mogliby uniknąć gdyby posłuchali starszych.

Nie jest to dowód na to że starszy ma zawsze racje, wystarczy sprawdzić ile lat miał pan który naprawiał bezpieczniki w Drammen.

Masz racje,i o swoje racje trzeba walczyć.
Tylko tak naprawdę to nie wiemy dlaczego to zrobił,mamy jedynie nasze domysły.
Nie jeden z nas mieszkał i nadal mieszka w takich warunkach.I ja miałem okazję przez to
przechodzić. I wiem dlaczego to się robi,i wy też wiecie.
Ale jesteśmy tylko drugim gatunkiem tutaj i mamy gówno do gadania.
I gadka że sami jesteśmy sobie winni,to tylko część prawdy.
Można by jeszcze wiele powiedzieć,tylko po co i dla kogo jeśli wszyscy o tym wiedzą.
A kozioł musi być

Retier to Ty napisales ze jestesmy drugim gatunkiem tutaj tak na marginesie.
w wielu kwestiach popieram Gruzina-to kim jestesmy zalezy od nas i tylko od nas,jestesmy zadumni aby przyznac ze jednoczesnie przy swojej pracowitosci i sumiennosci olewamy sprawy naprawde wazne dla nas!!!!!Dla naszego bytu na emigracji. W calej tej dyskusji trzeba by powiedziec otwarcie kto chce tutaj zyc a kto zarabiac pieniadze co juz podkreslila Truskawkowa a wtedy podejscie do pewnych spraw okaze sie klarowne.Czlowiek zyjacy w polowie w Polsce nie zrozumie tubylca nigdy a na Polaka chcacego rozumiec zawsze bedzie naskakiwal!!!!
Bylem,jestem i bede Polakiem czy mi sie to podoba czy nie!Nic tu nie zmieni znajomosc jezyka czy obyczajow kraju w ktorym zyje obecnie.Wiem jedno bo jak to napisal Grzes chyba tak mnie nauczono w dziecinstwie szanowac gospodarza bo niestety jestem i bede tutaj na zawsze gosciem!!!!! Sam wybralem sobie taka droge zycia!!!! Wiec nie narzekam bo narzekalbym na samego siebie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
giovi2 napisał:Gruzin napisał:Bredzicie jak zwykle...Nastepny medrzec
NAJEŻDŻACIE NA GOŚCIA BO NIE MACIE KONKRETNYCH KONTRARGUMENTÓW...
A w duszy tak głęboko jak można najgłębiej Wiecie ,że ON ma rację ...
TYLKO dlaczego On to napisał a NIE JA...!!! . no dlaczego ...? i stąd te ataki personalne ...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
95 Postów
M C
(Gruzin)
Początkujący
Dzieki gabriel.

Za dużo tu czepialstwa i chwytania za słówka. Tak poza tym dobrze wiecie o co mi chodzi.

Pozdro!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(giovi2)
Wiking
gabriel napisał:
TYLKO dlaczego On to napisał a NIE JA...!!! . no dlaczego ...? i stąd te ataki personalne ...

Gabriel,kiedy wyjezdzasz do Polski?
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(giovi2)
Wiking
gabriel napisał:

Chyba jestes na tyle rozumny,zeby dostrzec ,iz nie ocenialam tego co napisal na konkretny temat Gruzin ,a jedynie idac Twoim przykladem czepilam sie dwoch slow.Jesli Cie to razi,to teraz pomysl ,ze Ty robisz tak ciagle...ciagle ...i wciaz.....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
701 Postów
Ada xxx
(zzzzzzzzzzzzzzzzzzzz)
Wyjadacz
Gruzin napisał:
wielu cudzoziemcow przyjechalo do Norwegii glownie po pieniadze-maja zalozenie posiedziec 5 lat odlozyc na cos i wiac do domu,bo sie zle czuja w obcym kraju

Bingo! Trafiłaś w samo sedno.
Zgadzacie się na te kilka lat niewolnictwa dla kasy, więc nie narzekać mi tu, ze Polaków gorzej traktują.
Żeby być traktowany równo trzeba z niewolnika stać się obywatelem. (nie mam na myśli obywatelstwa no, ale bycie częścią społeczeństwa). Wcale nie trzeba się "wyzbywać polskości".

ja nie wiem Gruzin czy ja dobrze rozumiem slowo niewolnik...bo takich cudzoziemcow,o ktorych pisalam mozna nazwac owszem niewolnikami,ale niewolnikami samych siebie i swojej sytuacji zyciowej czy swoich marzen(mam na mysli szybka kase i szybki zjazd)
czy taka osoba nazwana umownie"niewolnikiem"nie jest obywatelem/czescia spoleczenstwa ????
kto lub co wyznacza normy komu nalezy sie szacunek a komu nie?

przypomnialo mi sie przy okazji jak w polskim biurze pracy kiedys bylo....na parterze odnotowywali sie ci,ktorzy mieli wyksztalcenie podstawowe i zawodowe,a na wyzszym pietrze obslugiwano srednie i wyzsze
no i jakby malo tego bylo,jakims dziwnym zbiegiem okolicznosci panie z parteru reprezentowaly zupelnie inny poziom kultury osobistej...ot tak dobraly sie przypadkiem
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok