Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
(1725 niezalogowanych)
252 Posty
Kaśka N.
(factorytka)
Stały Bywalec
4altee napisał:
Kiedyś tam chadzałem...ale to było kiedyś...www.spiz.pl/

W sensie... chadzałes po stronie internetowej czy jak ?
Chyba jedyny browar/pub z tradycjami.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
991 Postów

(Wacek1)
Maniak
factorytka napisał:
4altee napisał:

Ja pamietam przed laty Kazamaty i Cafe rock color. I Highlendera na rynku.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
factorytka napisał:Chyba jedyny browar/pub z tradycjami.
Delikatnie rzecz ujmując ...
BZDURA ...
---
Odrazu widać , że nie czytacie stron które zachwalacie ... a tym samym nie macie pojęcia co się wokoło dzieje ...
TRADYCJE ... HA ...Ha ...ha ... od 1992 roku ... Naprawdę POważna ta tradycja ...

pl.wikipedia.org/wiki/Browary_Restauracje_Spi%C5%BC
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
252 Posty
Kaśka N.
(factorytka)
Stały Bywalec
Wacek1 napisał:
factorytka napisał:
4altee napisał:

Ja pamietam przed laty Kazamaty i Cafe rock color. I Highlendera na rynku.

A ja Wrocławia nie cierpię ale szanuje ze względu na mojego Ojca. Zawsze z dumą oprowadzał mnie 'po swoim mieście'.
Swego czasu do Spiża jeżdziłam specjalnie raz w roku, tradycja rodzinna. Ojciec matkę tam na schadzki zabierał..
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
252 Posty
Kaśka N.
(factorytka)
Stały Bywalec
gabriel napisał:
factorytka napisał:Chyba jedyny browar/pub z tradycjami.
Delikatnie rzecz ujmując ...
BZDURA ...
---
Odrazu widać , że nie czytacie stron które zachwalacie ... a tym samym nie macie pojęcia co się wokoło dzieje ...
TRADYCJE ... HA ...Ha ...ha ... od 1992 roku ... Naprawdę POważna ta tradycja ...

pl.wikipedia.org/wiki/Browary_Restauracje_Spi%C5%BC

Widzisz Gabryś, wikipedia to nie wszystko. Jakbym się dorwała do albumu rodzinnego to bym ci zdięcie z '84 roku podesłała. Jak chesz popaplać to z rodowitymi.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
factorytka napisał:Widzisz Gabryś, wikipedia to nie wszystko. Jakbym się dorwała do albumu rodzinnego to bym ci zdięcie z '84 roku podesłała. Jak chesz popaplać to z rodowitymi.
TAaaaa ...zdjęcie z historii Piwiarni i Browaru Pana Bogdana Spiż ...

DOBRE Sobie ...
---
Pomyliło się tobie pewnie z Ratuszem Głównym w Wrocławiu i PIWNICĄ ŚWIDNICKĄ !!! ...

Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
252 Posty
Kaśka N.
(factorytka)
Stały Bywalec
gabriel napisał:
factorytka napisał:Widzisz Gabryś, wikipedia to nie wszystko. Jakbym się dorwała do albumu rodzinnego to bym ci zdięcie z '84 roku podesłała. Jak chesz popaplać to z rodowitymi.

DOBRE Sobie ...
---
Pomyliło się tobie pewnie z Ratuszem Głównym w Wrocławiu i PIWNICĄ ŚWIDNICKĄ !!! ...

Gabryś, jesteś w Wrocławia ? Jak nie to mordeczka i nie świruj mądrościami z netu bo marnie skończysz.
Nie interesuje mnie historia pana Bogdana ani kiedy rozkręcał swój biznesik, ani inny pan Zdzisiek co otworzył taką samą knajpę w Kielcach czy innym załężu.
Tak samo nie znajdziesz informacji o grupie Spectrum która występowała w całej Norwegiii w latach 80 ani o telefonie komórkowym Dancan którego sprzedaż zapoczątkowała ERA w 1996roku.

Wiem że ten mały ekranik to cały twój świat ale wszystkiego sie z niego nie dowiesz
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
factorytka napisał:
gabriel napisał:

DOBRE Sobie ...
---

Gabryś, jesteś w Wrocławia ? Jak nie to mordeczka i nie świruj mądrościami z netu bo marnie skończysz.
Nie interesuje mnie historia pana Bogdana ani kiedy rozkręcał swój biznesik, ani inny pan Zdzisiek co otworzył taką samą knajpę w Kielcach czy innym załężu.
Tak samo nie znajdziesz informacji o grupie Spectrum która występowała w całej Norwegiii w latach 80 ani o telefonie komórkowym Dancan którego sprzedaż zapoczątkowała ERA w 1996roku.

Wiem że ten mały ekranik to cały twój świat ale wszystkiego sie z niego nie dowiesz

WEŹ się dalej nie ośmieszaj ... i nie wykręcaj sianem ...!!! .
---

Nie jesteś dla Mnie partnerem do dyskusji na temat knajp we Wrocławiu ...
z prostej i prozaicznej przyczyny ...
---
Kiedy Ja pierwszy raz , samodzielnie przyjechałem do Wrocławia w 1970 roku na wagary do Piwnicy Świdnickiej , to co twój Tata ... wtedy z tobą robił ... ?
---
Dziękuję za uwagę i więcej szacunku do samej siebie ...
---
Mnie możesz olewać ...
Mnie to naprawdę wisi ...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
252 Posty
Kaśka N.
(factorytka)
Stały Bywalec
gabriel napisał:
factorytka napisał:
gabriel napisał:

DOBRE Sobie ...
---

WEŹ się dalej nie ośmieszaj ... i nie wykręcaj sianem ...!!! .
---

Nie jesteś dla Mnie partnerem do dyskusji na temat knajp we Wrocławiu ...
z prostej i prozaicznej przyczyny ...
---
Kiedy Ja pierwszy raz , samodzielnie przyjechałem do Wrocławia w 1970 roku na wagary do Piwnicy Świdnickiej , to co twój Tata ... wtedy z tobą robił ... ?
---
Dziękuję za uwagę i więcej szacunku do samej siebie ...
---
Mnie możesz olewać ...
Mnie to naprawdę wisi ...

Wytrzeźwiej wreszcie i sam się nie ośmieszaj, zatkało aż milo...
Urzekła mnie twoja historia
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
267 Postów
Stały Bywalec
Breslau,i tyle w temacie.
Sięgając tysiąc lat wstecz,Wrocław/Breslau ,dłużej był pod panowaniem lub wpływami stricte niemieckimi.
Z innej strony patrząc nie dziwię się jak co niektórym Niemcom krew się gotuje na fakt odebrania tego tak niemieckiego miasta.
Jeszcze bardziej gotuje się pewnie jak widzą te odrapane kamienice,dziurawe chodniki,upadek miasta po prostu.Podobnie zresztą jak na całym Dolnym Śląsku,Mazurach,Pomorzu.
Ot,dostał dziad frak z muszką i wyczyścił nimi buty.
Przykre.
Oczywiście pominąłem dlaczego tak się stało,że to na własne poniekąd Niemców życzenie.Pominąłem ponieważ gdyby Nas polaków dotknęła taka kara,-to też byś my w wykluczali swoją winę ,a eksponowali straty.Zapewne działo by się to dużo głośniej niż w przypadku Niemców,ale jak to z Nami-nie skutecznie (w przeciwieństwie do tych pierwszych).

Nie o tym jednak chciałem.

A o polskości na emigracji.
Mam takie pytanie;
-gdzie żeście byli Polacy z swoimi flagami,swoją polskością w momencie stania w pośredniaku? w chwili pracy na umowach śmieciowych? w chwili wykorzystywani przez bezczelnego pracodawce i poniżani przez urzędasów?
Czy wtedy też flagowaliście się od stóp do głów i krzyczeli -ja polak,polskość,pamiętamy!
Czy to tylko tak teraz? teraz kiedy pośrednio dzięki NOK stać Was na okazywanie polskości.
Wiem,w Polsce nie było czasu,była bieganina za chlebem,tutaj przyjechało się na gotowe,i tylko korzystać.
Tak-na gotowe.To mentalność Norwegów stworzyła ten raj,nie polskie bagienko,my ze swoim bagnem wiemy już jak wylądowaliśmy.
Dlatego pytam,co tak ciągnie do okazywania polskości,która już tam Nas zniszczyła,tęsknota za autodestrukcją?
No i jak to było w tym pośredniaku,prawdziwi Polacy pewnie stali tam owinięci flagą i z hymnem na ustach.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok