Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
166 Postów
mariusz mariusz
(mariuszmariusz)
Stały Bywalec
jesli nie masz zadnego dokumentu to jakim cudem zarejestrowalas sie w NAV ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
7 Postów
Renata Puzniak
(Renatap)
Wiking
zarejestrowałam sie z dowodem ale zebym mogla zrealizowac czek to wymagaja tutaj przynajmniej na poczcie dokumentu z norweskim ID ze zdjeciem którego ja nie posiadam czy ktos wie moze jak najszybciej mozna wyrobic taki dokument i gdzie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
604 Posty
Nicole po ojcu
(oppland)
Wyjadacz
Renatap napisał:
zarejestrowałam sie z dowodem ale zebym mogla zrealizowac czek to wymagaja tutaj przynajmniej na poczcie dokumentu z norweskim ID ze zdjeciem którego ja nie posiadam czy ktos wie moze jak najszybciej mozna wyrobic taki dokument i gdzie.

ja pierwsze słysze,że czeku nie można zrealizowac z dowodem na poczcie...jaka poczta ci to powiedziała...tyle razy to robiłam... a dokumentu norweskiego nie otrzymasz,bo nie masz obywatelstwa...karte z ID twoim norweskim otrzymasz na karcie bankomatowej,ale zeby taka wyrobić potrzebny jest paszport...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
7 Postów
Renata Puzniak
(Renatap)
Wiking
Byłam na poczcie na Grunerløkka bo niedaleko mieszkam ale spróbuje jeszcze w centrum może tam mi wypłacą ja rodzinne na córkę tez normalnie odbieram nie robią problemów ze czek a tutaj wymagają jednak dokumentu norweskiego ze zdjęciem nie wiem dlaczego.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1483 Posty
am glad
(amglad)
Maniak
To wez na kartce zapisz swoj norweski numer personalny i dowod osobisty-polski... i idz wyplac pieniadze... ja tak realizowalam na poczcie swoj czek ze zwrotu podatku... w sumie nie wiem czemu na konto mi nie przelali bo im podawalam...
tak samo robie w aptece gdy mi lekarz recepte email wystawia... numer personalny i polski dowod osobisty...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1557 Postów
Gct Kowalska
(Gct)
Maniak
oppland napisał:
Renatap napisał:
ok w poniedziałek pójde konto zakładać bo inaczej bendzie ciężko dalej bez dokumentu norweskiego dziekuje za pomoc

tz ta karta bez zdjecia to żaden dokument...to tylko dobrze z tym,że możesz robić przelewy na konto i wypłacac,wpłacac pieniązki z minibanku nic po za tym...w ogóle karta bankomatowa nie jest norweskim dokumentem...zadna...a w poniedziłek jak pojdziesz to i tak będziesz musiała czekać około tyg na karte i pozniej 2,3 dni na pin...wiec jeśli ci się spieszy z pieniążkami to śmiało idz i wypłać,tutaj normalnie taka sumę otrzymasz do ręki...

A dlaczego mialaby dostac karte bez zdjecia? Ja, jak zakladalam konto, to nie pracowalam a karte dostalam ze zdjeciem.
Poza tym, karta ze zdjeciem jest dokumentem, wiec nie rozumiem dlaczego pleciesz bzdury i wprowadzasz ludzi w blad?
Gdziekolwiek w NO jestem proszona o dokument tozsamosci, to daje karte bankomatowa ze zdjeciem. Lecac do do Stavanger czy Bergen tez pokazuje karte bankomatowa ze zdjeciem i nie mam problemu z wejsciem na poklad samolotu, inni pasazerowie tez nie maja.
Karta mozna zaplacic przez internet, w pociagu, samolocie, wiec spelnia wiecej zadan, niz tylko wyplata z bankomatu.
W zwiazku z powyzszym dreczy mnie pytanie, o czym ty pleciesz?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-6  
Odpowiedz   Cytuj
1557 Postów
Gct Kowalska
(Gct)
Maniak
Renatap napisał:
Byłam na poczcie na Grunerløkka bo niedaleko mieszkam ale spróbuje jeszcze w centrum może tam mi wypłacą ja rodzinne na córkę tez normalnie odbieram nie robią problemów ze czek a tutaj wymagają jednak dokumentu norweskiego ze zdjęciem nie wiem dlaczego.

Nie spiesz sie z wyplata tych pieniedzy zaloz sobie konto np. w Nordea. Zrob fotke i wez ze soba, bo u nich bodajze 60 koron kosztuje.
Dostaniesz karte, powiedz ze chcesz miec tez konto internetowe i ze chcesz karte,ktora mozna placic przez internet. Upomnij sie o te rzeczy, bo konsultanci bywaja nierozgarnieci. Konto bedziesz miala czynne na drugi dzien. Potem czekasz na karte, pin i token do konta internetowego. Kwote z czeku mozesz przelac na konto, jest to wygodniejsze niz trzymanie w skarpecie.
Wszystkiego dobrego w nowym roku.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
83 Posty
Justyna x
(justyna85)
Początkujący
niech mąż cię upoważni do swojego konta i już będziecie mieli jedno wspólne, kartę też dostaniesz i będziesz normalnym użytkownikiem tego konta i wtedy idziesz do tego banku dajesz giro i od razu masz kasę na koncie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
292 Posty
Stały Bywalec
A kiedy zakładałas konto??? Moze przepisy się zmienily w kwestii zdj na karcie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
Na przestrzenie kilku ostatnich miesiecy wiekszosc bankow nie wydaje kart ze zdjeciem na "dzien dobry". Wymagaja 3 miesiecznych wplywow, albo pozwolenia na pobyt staly.
Nie twierdze, ze nie znajdzie jakis oddzial, ktory od tego odstapi. Niedawno pomagalam komus w DNB i kiedy poprosilam o podstawe do odmowy, dowiedzialam sie, ze banki, a nawet ich pojedyncze odzialy wprowadzaja swoje przepisy wewnetrzne i czesc piesni !
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok