Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
7 Postów
Renata Puzniak
(Renatap)
Wiking
Dziękuje wszystkim za pomoc mąż upoważni mnie do swojego konta miejmy nadzieje ze się uda w ten sposób.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1557 Postów
Gct Kowalska
(Gct)
Maniak
Lindemans napisał:
Na przestrzenie kilku ostatnich miesiecy wiekszosc bankow nie wydaje kart ze zdjeciem na "dzien dobry". Wymagaja 3 miesiecznych wplywow, albo pozwolenia na pobyt staly.
Nie twierdze, ze nie znajdzie jakis oddzial, ktory od tego odstapi. Niedawno pomagalam komus w DNB i kiedy poprosilam o podstawe do odmowy, dowiedzialam sie, ze banki, a nawet ich pojedyncze odzialy wprowadzaja swoje przepisy wewnetrzne i czesc piesni !

To w takim razie zwracam honor @oppland co do sprawy wydania kart ze zdjeciem
Natomiast w dalszym ciagu nie wiem dlaczego uwaza, ze karta bankomatowa nie jest dokumentem tozsamosci, skoro jest.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
604 Posty
Nicole po ojcu
(oppland)
Wyjadacz
Hilton napisał:
Lindemans napisał:
Na przestrzenie kilku ostatnich miesiecy wiekszosc bankow nie wydaje kart ze zdjeciem na "dzien dobry". Wymagaja 3 miesiecznych wplywow, albo pozwolenia na pobyt staly.
Nie twierdze, ze nie znajdzie jakis oddzial, ktory od tego odstapi. Niedawno pomagalam komus w DNB i kiedy poprosilam o podstawe do odmowy, dowiedzialam sie, ze banki, a nawet ich pojedyncze odzialy wprowadzaja swoje przepisy wewnetrzne i czesc piesni !

To w takim razie zwracam honor @oppland co do sprawy wydania kart ze zdjeciem
Natomiast w dalszym ciagu nie wiem dlaczego uwaza, ze karta bankomatowa nie jest dokumentem tozsamosci, skoro jest.

tz jest i nie jest...nie którzy polacy myslą ze majac taka kartę to w Norge jest to ich dokument tozsamosci norweskim,a przeciez jest to tylko karta do bankomatu na której jest zdjęcie prawda?chcę,abys mnie dobrze zrozumiała,pewnie ze mozna ją okazywac w razie np kontroli policji,lub idac na wizyte do lekarza,ale nie jest to zaden wystarczajacy dokument w norge,jak np pass norweski....nie którzy poprostu myśla,że ta karta to jak norweski no norweski dowód osobisty...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
Owszem, karta bankomatowa ze zdjeciem (obok prawa jazdy) jest norweskim ID, tak jak w Polsce jest nim dowod osobisty. Takie jest jej przeznaczenie poza oczywiscie funkcja platnicza.
Paszport Norwegowie uzywaja wylacznie do wyjazdow za granice, tam gdzie paszport jest wymagany.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
oppland napisał:[b]..nie którzy poprostu myśla,że ta karta to jak norweski no norweski dowód osobisty...
Każda Karta Do Bankomatu , wydana na Terenie Norge , przez Norweskie Banki i inne działające na terenie Kraju ...
--- W KTÓRYCH UMIESZCZONO ZDJĘCIE ORAZ NUMER PERSONALNY - D - LUB - F -
JEST OD CZTERECH LAT , UZNAWANA NA TERENIE NORWEGI , JAKO DOWÓD OSOBISTY BEZ WZGLĘDU NA AKTUALNĄ NARODOWOŚĆ POSIADACZA .
---
Co nie oznacza iż na tej podstawie , można otrzymać ... NORMALNY DOWÓD OSOBISTY ... , jaki posiadają również Norwedzy .
---
Niemniej , od co najmniej TRZECH lat , w Mojej Pracy , Żaden Norg , nie nosi już D.O. tylko Kartę i Prawo jazdy , jak takowe posiada .
---
Ja również latając w delegację po Norge , nie pokazuję na odprawach , Polskich dokumentów tylko TĄ Kartę .
---
Ba , nawet lecąc z Oslo do Poznania , kazano Mi pokazać właśnie Kartę , a nie Dowód lub Paszport .
---
OCH I ACH
A ZA OKNEM
NOWY ROK
Już za 24 godziny i 20 minut
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
604 Posty
Nicole po ojcu
(oppland)
Wyjadacz
Lindemans napisał:

DnB teraz nawet zmienił tak przepis,że znajomy zakładał u nich konto z 2 m-ce temu i dali mu karte bez zdjęcia a na karte ze zdjęciem ma czekac 5 lat,jesli będą stałe wpływy oczywiscie...nie interesowało ich nawet to że ma kontrakt o prace na stałe...5 lat i już...Nordea też przez pierwsze 3 m-ce nie wydaje karty tylko masz konto założone i pieniądze mozesz pobierac z banku dopiero po 3 m-ch wydaja karte bez zdjęcia,jak są stałe wpływy....a po następnych 6 lub 1 roku moga wydac karte zw zdjęciem...ale warunkiem jest tez to ze trzeba miec pobyt stały nie tymczasowy...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
604 Posty
Nicole po ojcu
(oppland)
Wyjadacz
gabriel napisał:
oppland napisał:[b]..nie którzy poprostu myśla,że ta karta to jak norweski no norweski dowód osobisty...
Każda Karta Do Bankomatu , wydana na Terenie Norge , przez Norweskie Banki i inne działające na terenie Kraju ...
--- W KTÓRYCH UMIESZCZONO ZDJĘCIE ORAZ NUMER PERSONALNY - D - LUB - F -
JEST OD CZTERECH LAT , UZNAWANA NA TERENIE NORWEGI , JAKO DOWÓD OSOBISTY BEZ WZGLĘDU NA AKTUALNĄ NARODOWOŚĆ POSIADACZA .
---
Co nie oznacza iż na tej podstawie , można otrzymać ... NORMALNY DOWÓD OSOBISTY ... , jaki posiadają również Norwedzy .
---
Niemniej , od co najmniej TRZECH lat , w Mojej Pracy , Żaden Norg , nie nosi już D.O. tylko Kartę i Prawo jazdy , jak takowe posiada .
---
Ja również latając w delegację po Norge , nie pokazuję na odprawach , Polskich dokumentów tylko TĄ Kartę .
---
Ba , nawet lecąc z Oslo do Poznania , kazano Mi pokazać właśnie Kartę , a nie Dowód lub Paszport .
---
OCH I ACH
A ZA OKNEM
NOWY ROK
Już za 24 godziny i 20 minut

zwracam honor...to własnie jest tak z tymi przepisami...ciągle się cos zmienia,gdzie niejednokrotnie nigdzie niema wzmianki...kazdy ma prawo byc nie doinformowany....człowiek musiałby nic nie robic tylko siedziec nad przepisami,bo co rusz to nowego wchodzi...pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
604 Posty
Nicole po ojcu
(oppland)
Wyjadacz
Lindemans napisał:
Owszem, karta bankomatowa ze zdjeciem (obok prawa jazdy) jest norweskim ID, tak jak w Polsce jest nim dowod osobisty. Takie jest jej przeznaczenie poza oczywiscie funkcja platnicza.
Paszport Norwegowie uzywaja wylacznie do wyjazdow za granice, tam gdzie paszport jest wymagany.

juz teraz to wiem...poprostu jak ja u przyjechałam to tego nie było,prócz karty nie raz od mojego męża wołali pass np na poczcie jak miał przesyłkę odebrać teraz tylko pokazujemy karty,ale zawsze nosimy inny dokument,żeby nie zawołali a noz widelec...pozdrawiam..
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
oppland napisał:
Lindemans napisał:

DnB teraz nawet zmienił tak przepis,że znajomy zakładał u nich konto z 2 m-ce temu i dali mu karte bez zdjęcia a na karte ze zdjęciem ma czekac 5 lat,jesli będą stałe wpływy oczywiscie...nie interesowało ich nawet to że ma kontrakt o prace na stałe...5 lat i już...Nordea też przez pierwsze 3 m-ce nie wydaje karty tylko masz konto założone i pieniądze mozesz pobierac z banku dopiero po 3 m-ch wydaja karte bez zdjęcia,jak są stałe wpływy....a po następnych 6 lub 1 roku moga wydac karte zw zdjęciem...ale warunkiem jest tez to ze trzeba miec pobyt stały nie tymczasowy...

Jak sie ma pobyt staly (varig opphold), to mieszka sie nieprzerwanie w Norwegii minimum 5 lat. Weic wtedy problemy z uzyskaniem karty ze zdjeciem, sa historia
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
604 Posty
Nicole po ojcu
(oppland)
Wyjadacz
Lindemans napisał:
oppland napisał:
Lindemans napisał:

Jak sie ma pobyt staly (varig opphold), to mieszka sie nieprzerwanie w Norwegii minimum 5 lat. Weic wtedy problemy z uzyskaniem karty ze zdjeciem, sa historia

oczywiście,ze tak...poprawię się bo zle to ujęłam trzeba miec pozwolenie na pobyt stały tz registererbevis uten grensen a nie np na rok...a nie wszyscy też kwalifikują się na varig opphold z róznych powodów...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok