Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Wykorzystywani ? - Norwegia

Czytali temat:
(718 niezalogowanych)
62 Posty
Alicja HJfsjfh
(Ghalia)
Początkujący
Witam, chciałabym zapytać o zarobki w małych miasteczkach w Norwegii. Ja sprzątam, mój chłopak jest budowlańcem. Obydwoje pracujemy w prywatnych firmach. Ja mam 140NOK/h , chłopak 150NOK / h, oczywiście brutto. Czujemy się trochę wykorzystywani, nie wiem czy słusznie ???

Słyszałam ze w stolicy zarabia się więcej dlatego pytam wyłącznie o małe mieściny.

Ogólnie da się wyżyć ale rewelacji nie ma. Jesteśmy w Norwegii 2,5roku, dopiero uczymy się języka i chyba nie możemy mieć za dużych wymagań ale z tego co słyszymy od innych polaków z naszych okolic to jesteśmy na końcu łańcucha pokarmowego. A może podzielić, te słuchy które nas dochodzą, na dwa?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
57 Postów
kat ko
(dioniza01)
Nowicjusz
Niedawno została opublikowana umowa zbiorowa dotycząca wynagrodzenia w różnych branżach.Poszukaj w necie to dokładnie się dowiesz.O ile dobrze pamiętam osoby sprzątające stawka minimalna to 159 koron brutto.Jeśli zarabiasz mniej to czuj się wykorzysywana.Poszukaj na stronie arbeidstilsynet.no.Znajdziesz tam ustawe po polsku.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
5815 Postów
pati muzia
(patim)
Maniak
buuuu huuuu huuuu
jesli pracuje w firmie sprzatajacej to stawka minimalna jest 151,67kr/t
ale jesli jest sprzataczka w hotelu ,sklepie .... to moze miac nawet 110kr i to jest zgodne z prawem
a na budowie to stawki sa jeszcze nizsze zalezy od szkoly i doswiadczenia
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
62 Posty
Alicja HJfsjfh
(Ghalia)
Początkujący
patim napisał:
buuuu huuuu huuuu
ale jesli jest sprzataczka w hotelu ,sklepie .... to moze miac nawet 110kr i to jest zgodne z prawem

Dziękuję za sprostowanie, mój błąd, nie pracuje w firmie która specjalizuje się w sprzątaniu tylko w prywatnej firmie która mieści się w kilku budynkach... których powierzchnie konserwuje
Moj partner potrafi praktycznie wszystko, układa kamień (wszelaki i wszędzie), pełne remonty, wymiana dachów, hydraulika i elektryka (oczywiście bez norweskich papierów - i to chyba boli najbardziej, nie powinien robić takich rzeczy ale firma woli przyoszczędzić i zapłacić mu 4 razy mniej niż komuś z godkjentem)
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
252 Posty
Kaśka N.
(factorytka)
Stały Bywalec
Może stawka nie jest bardzo wysoka ale najgorsza też nie. Gorzej jak nie odpowiadają ci ani pieniądze ani atmosfera w pracy, no to wtedy kaszana
Jeśli uważasz ze masz za mało to poproś o podwyżke, ot co.
I nie przejmuj się opiniami znajomych, tutaj tez zaraz znajda sie tacy co maja pół miliona na miesiąc
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
501 Postów

(Optimus)
Wyjadacz
patim napisał:
buuuu huuuu huuuu

Stawki na budowie:
Byggeplasser

Minstelønn per time:

For faglærte: 159,- kroner
For ufaglærte uten bransjeerfaring: 143,- kroner
For ufaglærte med minst ett års bransjeerfaring: 149,- kroner
For arbeidstakere under 18 år: 96,- kroner

Satsene gjelder fra 1. april 2011.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
501 Postów

(Optimus)
Wyjadacz
Ghalia napisał:
. Jesteśmy w Norwegii 2,5roku, dopiero uczymy się języka

To znaczy, ze uczycie sie od 2,5 roku czy po 2,5 roku ockneliscie sie i zaczeliscie nauke.
Jezeli to pierwsze to powinnas potrafic znalezc sama, jesli drugie to co robilas przez 2.5 roku?

Jedno i drugie swiadczy o ignorancji.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
252 Posty
Kaśka N.
(factorytka)
Stały Bywalec
Optimus napisał:
Ghalia napisał:

To znaczy, ze uczycie sie od 2,5 roku czy po 2,5 roku ockneliscie sie i zaczeliscie nauke.
Jezeli to pierwsze to powinnas potrafic znalezc sama, jesli drugie to co robilas przez 2.5 roku?

Te, mistrzu od siedmiu boleści, przestań się czepiać kolejnej osoby!
Taki z ciebie mistrz ortografii że o interpunkcji zapomniałeś. Po "2,5roku" widnieje przecinek, co jest jednoznaczne. Bingle sobie zmień jak nie dowidzisz.

I przeczytaj coś 2, 3 razy jak nie rozumiesz. Laska wyraźnie napisała że mieszka na jakimś zadupiu, pewnie kursy są tam organizowane raz na rok jak się jakieś większe grono nazbiera.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
501 Postów

(Optimus)
Wyjadacz
factorytka napisał:
Optimus napisał:
Ghalia napisał:

Taki z ciebie mistrz ortografii że o interpunkcji zapomniałeś. Po "2,5roku" widnieje przecinek, co jest jednoznaczne. Bingle sobie zmień jak nie dowidzisz.

I przeczytaj coś 2, 3 razy jak nie rozumiesz. Laska wyraźnie napisała że mieszka na jakimś zadupiu, pewnie kursy są tam organizowane raz na rok jak się jakieś większe grono nazbiera.

Istotnie moja wina. Spostrzeglas przecinek - powinszowac Pewnie czekasz na moje potkniecia po tym jak wytykam twoja ignorancje. Ty chetnie rzucasz opiniami bez sprawdzenia - vide: watek o kredycie w Millenium
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
252 Posty
Kaśka N.
(factorytka)
Stały Bywalec
Optimus napisał:
factorytka napisał:
Optimus napisał:
Ghalia napisał:

Istotnie moja wina. Spostrzeglas przecinek - powinszowac Pewnie czekasz na moje potkniecia po tym jak wytykam twoja ignorancje. Ty chetnie rzucasz opiniami bez sprawdzenia - vide: watek o kredycie w Millenium

Dziękuję

A propo wątku o kredytach wróć tam i doczytaj o co laska pytała i jakiej odpowiedzi udzieliłam. Zresztą ameryki nie odkryłam, każdy kredyt jest złodziejski, szukać zatem należy mniejszego zła albo dobrego doradcy. Ale to chyba nie miejsce na takie pyskówki.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok