Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Ukredytowani - Norwegia

Czytali temat:
kmg gz (2147 niezalogowanych)
267 Postów
Stały Bywalec
-dlaczego dla zapewnienia sobie podstawowych warunków bytowych musimy (większość) ukredytować się? ukredytować dlatego,ponieważ przez większość naszego dorosłego życia dobrowolnie oddamy ponad połowe swoich dochodów na zapewnienie sobie podstaw bytu (dom)?

-czy normalnym jest kupić dom za 2 miliony,a spłacić prawie dwa razy tyle?

-ile faktycznie kosztuje dom(mieszkanie),wybudowanie,działka,podłącza? ile w tej cenie jest aktualnej przepłaty,bo jest np bum gospodarczy?

-czy kredyt na prawie całe dorosłe i to najintensywniejsze życie ,to wynik lenistwa,nieumiejętności liczenia,czy liczenia na szczęście (przez te np 25lat)?

-ile w decyzji o ukredytowaniu-jest samousprawiedliwień typu:wszyscy tak robią...to normalne...nie można inaczej... itp?

-czy ukredytowani zdają sobie sprawe z tego że są ukredytowani,a jak już przestaną to dom będzie już stary,podobnie jak oni?

-jakie są ewentualne formy pomocy państwa norweskiego w spłacie kredytu hipotecznego,względem nie obywateli norweskich?

Tak chodziło mi to po głowie,to napisałem.Licze na dwojakie odpowiedzi;
-pełne jadu od ukredytowanych,żeby sobie po raz kolejny udowodnili (sami sobie) że zrobili dobrze
-oraz mniej widowiskowe przemyślenia od osób które zdają sobie sprawe jak ten system funkcjonuje <nowoczesne niewolnictwo>

No i mam nadzieje że choćby jedna osoba po lekturze tematu,zastanowi się nad tym ukredytowaniem,kiedy jest kilka innych opcji,trzeba wszakże chcieć.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1660 Postów
kryss d
(kryss)
Maniak
no coz balum jestem jednym z tych ukredytowanych niewolnikow banku
czy dobrze zrobilem czy nie czas pokaze,
narazie koszty kredytu utrzymania mieszkania ,prad, oplaty,ubezpieczenie sa nawet nizsze niz bym musial placic za wynajem takigo mieszkania.
jak bedzie za jakis czas ?zobaczymy
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
183 Posty
Gamel Fazi Fazi
(GamelFazi)
Stały Bywalec
A ja z mila checia pozyczylbym od banku 2 miliony ale w zlocie czy ktos orientuje sie ktory bank ma chodz pare kilo tego kruszczu?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
183 Posty
Gamel Fazi Fazi
(GamelFazi)
Stały Bywalec
A co mi tam jeszcze sobie popisze!!
To nie bank daje nam cokolwiek to my idziemy do banku z prosba iz :
po 1. bedziemy im oddawac swoje pieniadze co miesiac za konkretna prace wykonana(zbudujemy dom,zrobimy gwozdzie,naprawimy pralke itd)
po 2.jezeli sie z tego nie wywiazemy to oddamy bankowi wszystko co mamy + to czego nie mamy a co jest wirtualna wartoscia
po 3. zaplacimy wszelkie koszty i bedziemy utrzymywac bank przez lata na ktore podpisujemy umowe
itd itd itd.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
267 Postów
Stały Bywalec
Wartość złota jest wartością umowną.Podobnie zresztą jak inne wartosci-domy,mieszkania,usługi,itp.

Pamiętamy-dwa koty po 500 zł za psa za 1000zł?
Wszelkie wartości umowne,a w dużej mierze w tej chwili nadmuchane,zweryfikuje poważniejszy kryzys.
Na Litwie już zweryfikował,mieszkania -50%.
Złoto będzie dobre tylko na kryzys przejściowy,na totalną zapaść-będzie bezwartościowym metalem,jako że wytwarzane z jego udziałem bardzo drogie komponenty-po prostu przestaną być wytwarzane,a złota jeść się nie da...
Tu i ówdzie słychać już o przeroście kredytu nad wartością nieruchomości,i nie pomogło zaklinanie rzeczywistości :mieszkania zawsze w góre,zawsze w góre,w góre.
W góre może iść tylko rata ukredytowania-niestety,i widniejhe pod tym Naz podpis.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1672 Posty
Moscisław taki tam
(marianek)
Maniak
kryss napisał:
no coz balum jestem jednym z tych ukredytowanych niewolnikow banku
czy dobrze zrobilem czy nie czas pokaze,
narazie koszty kredytu utrzymania mieszkania ,prad, oplaty,ubezpieczenie sa nawet nizsze niz bym musial placic za wynajem takigo mieszkania.
jak bedzie za jakis czas ?zobaczymy

sorry krzysiu, ale jakos nie daje wiary, ze mniej płacisz za własny dom, niz za wynajmowany wczesniej.....
w zaden sposób nie ogarniam tego.....
Nie to,ze sie przypierdalam, ale mógłbys jasniej opisac to zjawisko?
Ja na szczescie nie jestem ukredytowany, choc powiniem byc 5 lat temu,a dzis lezał bym w polandii i cieszył sie,ze moje 5 min było tak owocne.......
Choc dzis juz nawet sie nad tym nie zastanawiam, bo uwazam ze nie jest to dobry czas na "smycz bankową"....
I zbieram gotówke, duzo gotówki, bo tylko ona nie chce jesc, nie płacze, nie wali sie, nie rdzewieje,itp.....
Mysle,ze masz racje Balum i kwestią czasu jest kiedy to wszystko pierdolnie......
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
183 Posty
Gamel Fazi Fazi
(GamelFazi)
Stały Bywalec
balum napisał:
Wartość złota jest wartością umowną.Podobnie zresztą jak inne wartosci-domy,mieszkania,usługi,itp.

Pamiętamy-dwa koty po 500 zł za psa za 1000zł?
Wszelkie wartości umowne,a w dużej mierze w tej chwili nadmuchane,zweryfikuje poważniejszy kryzys.
Na Litwie już zweryfikował,mieszkania -50%.
Złoto będzie dobre tylko na kryzys przejściowy,na totalną zapaść-będzie bezwartościowym metalem,jako że wytwarzane z jego udziałem bardzo drogie komponenty-po prostu przestaną być wytwarzane,a złota jeść się nie da...
Tu i ówdzie słychać już o przeroście kredytu nad wartością nieruchomości,i nie pomogło zaklinanie rzeczywistości :mieszkania zawsze w góre,zawsze w góre,w góre.
W góre może iść tylko rata ukredytowania-niestety,i widniejhe pod tym Naz podpis.

Usluga typu naprawa pralki samochodu daje wymierna korzysc ale nie oto chodzilo. W pierwszym moim poscie mialem na mysli iz bank nie ma nie tylko tego zlota ale nawet tego przyslowiowego kota !!!! bank ma cyfry ktore sobie tworzy-stopy procentowe,odplatnosc za wirtualne uslugi,utrzymywanie kont(naszych pieniedzy),obligacje,akcje itp itp itp!!!
inaczej- przynies mi swoja wyplate a ja zabiore co nieco nie zniej!!! Chcesz miec samochod ok czy bank daje tobie samochod nie!!! daje tobie papier w ktorym zobowiazuje sie zaplacic ale z czego ja pytam???? A no z tego ze setkich innych przynosza do banku pieniadze,oni z kazdaj wymiernej kwoty zabieraja cos tam i defakto inni ludzie kupuja tobie wymierne dobro za wymierne pieniadze!!!Taki system nie do podwazenia w dniu dzisiejszym.
Najlepszym przykladem jest Norwegia. Kraj ten jest bogaty bo ma wymierne dobro w momencie gdy je straci zadna gotowka na papierze nie bedzie sie liczyc.
Reasumujac moj tok myslenia ,dopoki masz cos jestes bogaty gdy nie masz nic wymiernego to tylko cwaniactwo.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
polskie mendrce weźta się lepiej za liczenie % w piwie i śmierdziusze

biznes.interia.pl/wiadomosci/news/pytania-o-kryzys,1708919,4199

urywek
Nikt nie narzekał, gdy ceny domów rosły 15 proc. rocznie, a oprocentowanie kredytów hipotecznych było niższe niż inflacja.

przylezie później jakiś baran i będzie narzekał, że pożyczył 200, a musiał oddać 400

tylko żaden squrwiel się nie przyzna, że za dom w 2002 zapłacił 200 tysięcy złotych, a w 2012 sprzeda ten sam za 1 milion
i tak ta pieprzona hołota tumani komuchów
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1672 Posty
Moscisław taki tam
(marianek)
Maniak
janek > ty sie opamietaj i uspokój!
W twoim wieku nie powinno juz sie tak nerwowo reagowac na cos, co jest oczywiste.... : )
mój apel jasiu : take it easy
A poza tym masz racje mój ty mądralo, mój ty Idolu
Tak jak ktos to słusznie kiedys nazwał, to "nowoczesne niewolnictwo" i to całkowicie legalne.....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1660 Postów
kryss d
(kryss)
Maniak
maniek-napisalem ze za wynajem takiego jak mam
a jest tak ze gosc podemna wynamuje takie same mieszkanie za 13tys+prad
a moja rata to 10 800 z ubezp.,i tyle
Zgłoś wpis
Oceń wpis: