Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
1 Post
Robert Ganski
(RobertGanski)
Wiking
Pani Elizo K. Nie zrozumiala mnie Pani. Pani widocznie nie przeszkadza ta chora biurokracja mi ta. Jesli ja nie bede musial jechac ze Stavanger do Oslo, to wie Pani co sie stanie? Ja nie bede musial rozmawiac z zadna opryskliwa pania w okienku. Pani natomiast nie widzi idiotyzmu w przepisach i moze Pani jechac i na Islandie, po paszport, byleby pani w okienku byla mila. Dziwna to logika. Nie mowiac juz o tym, ze im bedzie wiecej biurokracji, tym bardziej ludzie beda opryskliwi. A to dlatego, ze zarowno petenci beda wkurzeni i beda psioczyc a takze dlatego, ze pani w okienku tez czlowiek - ile ona ma sluchac tych psioczen. Prosze Pani, trzeba wszystko uproscic, to sie samo wszystko naprawi. A to, ze pani w okienku bedzie sie usmiechac g mnie obchodzi, jesli ja musze wywalic kilka tysiecy koron na przejazd, wziac wolne z pracy. Zaden Szwed, Dunczyk czy inny Niemiec nie jest tak traktowany przez swoje panstwo. A Pani wymaga tylko, zeby w okienku byli dla pani mili. Niskie ma pani wymagania.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
RobertGanski napisał:
Pani Elizo K. Nie zrozumiala mnie Pani. Pani widocznie nie przeszkadza ta chora biurokracja mi ta. Jesli ja nie bede musial jechac ze Stavanger do Oslo, to wie Pani co sie stanie? Ja nie bede musial rozmawiac z zadna opryskliwa pania w okienku. Pani natomiast nie widzi idiotyzmu w przepisach i moze Pani jechac i na Islandie, po paszport, byleby pani w okienku byla mila. Dziwna to logika. Nie mowiac juz o tym, ze im bedzie wiecej biurokracji, tym bardziej ludzie beda opryskliwi. A to dlatego, ze zarowno petenci beda wkurzeni i beda psioczyc a takze dlatego, ze pani w okienku tez czlowiek - ile ona ma sluchac tych psioczen. Prosze Pani, trzeba wszystko uproscic, to sie samo wszystko naprawi. A to, ze pani w okienku bedzie sie usmiechac g mnie obchodzi, jesli ja musze wywalic kilka tysiecy koron na przejazd, wziac wolne z pracy. Zaden Szwed, Dunczyk czy inny Niemiec nie jest tak traktowany przez swoje panstwo. A Pani wymaga tylko, zeby w okienku byli dla pani mili. Niskie ma pani wymagania.

Jezeli Norweg zamieszka w Zakopene czy w Szczebrzeszynie, to tez bedzie musial wziasc wolne z pracy i pojechac do Warszawy, zeby wyrobic sobie nowy paszport. Dokladnie jak Polacy z Trondheim, co musza jechac do Oslo.
Norweg jak ma sobie wyrobic paszport w Norwegii, tez musi wziasc wolne z pracy i pojsc na policje. Dokladnie jak Polacy w Polsce. Ba, jak Norwege chce wyrobic paszport dziecku, to musi stawic sie na policji z calą rodziną, zeby pani z okienka mogla sie wszystkim przyjrzec.
A jak ktos jest samotnym rodzicem, to dopiera zaczynaja sie schodki z papierami.

Wiec jak sie tak popatrzy, to tak duzej roznicy w przepisach nie ma i mrzonki o wyrabianiu sobie paszporu na telefon mozna sobie zostawic. I sprawa konczy sie na opryskliwych paniach z okiena w konsulacie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
Robert Ganski
(RobertGanski)
Wiking
Pani Elizo, glupoty Pani opowiada. Spytalem wlasnie Norkow, powiedzieli, ze szczegolow w kazdym kraju nei znaja, ale jeden wyrabial sobie paszport w USA na telefon. Poza tym co Pani porownuje? OK, musi wziac 2 godziny wolnego i skoczyc na policje w Stavanger. Wielka mi sprawa. Ja musialem swego czasu wziac caly dzien wolny, malzonka dzien wolny, male miesieczne dziecko, kupic bilety lotnicze, na pociag, pojechac do Oslo. Nie widzi Pani roznicy, pomiedzy wizyta na policji a tym co my musimy robic? A co ciekawe, w przypadku pierwszego dziecka zalatwilem WSZYSTKO listownie, telefonicznie. Ale potem przyszly regulacjie UNIJNE. I tak sobie latamy. Nie rozumiem czemu Pani broni tego absurdu. To jest wlasnie problem. Ludziom nie przeszkadza najbardziej idiotyczny przepis, wymaganie - beda robic co im tam napisza, ale przeszkadza im, ze sie pani w konsulacie nie przymila. Ja to nazywam abberracja percepcyjna. A Lysiak kiedys nazywal "something po****alos"
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
RobertGanski napisał:
Poza tym co Pani porownuje? OK, musi wziac 2 godziny wolnego i skoczyc na policje w Stavanger. Wielka mi sprawa. Ja musialem swego czasu wziac caly dzien wolny, malzonka dzien wolny, male miesieczne dziecko, kupic bilety lotnicze, na pociag, pojechac do Oslo. Nie widzi Pani roznicy, pomiedzy wizyta na policji a tym co my musimy robic?
I kto tu gada glupoty. Kto tu porownuje jak Polacy maja w Norwegii, a jak Norwedzy maja w Norwegii. Dlaczego nie porownujesz jak Norwedzy maja w Polsce?
Chcesz zalatwiac paszport w 2 godziny - jedz do Polski. Mi np. zajelo wyrobienie paszportu w Polsce 2 x pol godziny.
A przepisy jak sam pan zwocil uwage, sa unijne. Nie podoba sie, to zawsze mozna byc za tym zeby Polska wyszla z Unii. Ogolnie nikt nikomu nie zabrania dzialac czy prowadzic lobbying.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:6  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
Robert Ganski
(RobertGanski)
Wiking
Chyba nie czyta Pani co napisalem, bo napisalem, ze znajomy Norek w USA paszport na telefon zalatwil. Nie wiedzial co musialby w Polsce, ale zaklada, ze moze na telefon sie uda. No to skoro przepisy sa unijne, to czemu psioczycie na konsulat. Na unie psioczcie. Dwa: wezmie sobie Pani kiedys norweskie prawo jazdy - takie samo jak unijne - i porowna z polskim. Otoz Norwedzy wyrzucili adres zamieszkania z prawa jazdy. Proste. A teraz prosze sobie wpisac w wujka gugla "Wymiana prawa jazdy z powodu zmiany miejsca zamieszkania" i zobaczyc polski real. I jeszcze jedno: pisalem wczesniej, ale Pani nie czyta: pytalem wiele nacji, czy musza za granica jezdzic do swoich ambasad - i sie okazalo, ze ogolnie wszyscy moi koledzy z zachodnich krajow maja lzej niz my Polacy. wyglada na to, ze Niemcy, Dunczycy, Francuzi czy Szwedzi nie sa w unii, tylko Polska jest w tej unii.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:5  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
RobertGanski napisał:
Chyba nie czyta Pani co napisalem.I nawzajem, odsyłam do ostatniego akapitu w moim poście.

Ale sednem sprawy nie są przepisy, ale to, że tobie nie podoba się moja krytyka pracowników konsulatu. No bo w końcu w czymś tam tobie, lub komuś znajomemu pomogli. I stąd te całe przydługie i nikogo nieinteresujące wywody o przepisach unijnych i jak maja Szwedzi, itp.
dane bylo mi poznac (konsula) ze strony znajomosci jezyka angielskiego i wiem, ze ten jezyk zna dobrze. Sprawa dotyczyla interwencji konsula w duzo powazniejszej sprawie anizeli te paszporty tu opisywane
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
Robert Ganski
(RobertGanski)
Wiking
Pani Elizo, my sie zgadzamy w tym przeciez, ze pracownicy mogliby byc milsi. my sie chyba nie zgadzamy w identyfikacji zrodla problemu. Pozdrawiam serdecznie ze Stavanger!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
Robert Ganski
(RobertGanski)
Wiking
Pani Elizo, wydaje mi sie, ze Pani sugeruje, ze mnie cos z konsulem laczy. Nie laczy. Otoz ostatnie wybory w Stavanger nie odbyly sie w pomieszczeniach przy parafii katolickiej, tylko w bydelhuset gdzies tam. A to dlatego, ze proboszcz Norweg ewidentnie Polakow nie lubi, ciagle nas ruguje. Wiele zlego o Polakach powiedzial jak dotad. To osobny temat. Swego czasu bylem swiadkiem dyskusji pomiedzy konuslem a naszym proboszczem i nasz konsul ma jezyk angielski o kilka poziomow wyzszy anizeli Sigurd Markussen, proboszcz, ktory ma taki angielski jak wszyscy Norwedzy. Jak Pani chce, podesle Pani znajomego Polaka, wychowanego w Australii on tez potwierdzi wysoki poziom jezyka angielskiego. Pan Kowalski, konsul, jest mi osoba obca, ale uwazam, ze ze wzgledu na jego zaangazowanie w sprawach zwiazanych z barnevernet nieslychanie wazna. Nie chcialbym, zeby jacys durnie wymienili konsula tylko dlatego, ze im sie jakis urzednik w okienku nie usmiecha. On realnie wspiera Polakow przed barnevernet. Ten kto ma dzieci, ten wie o czym mowa.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
RobertGanski napisał:
Pani Elizo...Pani Elizo.. Pani Elizo .
Gabrys, to ty?

Ty to ewidentnie nie wiesz kiedy ktos ma ciebie dosyc.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(taey)
Wiking
Ktoś tu kręci. Jakoś w Machesterze nie mają problemu z przyjmowaniem opłat gotówką. Jeśli nawet są dodatkowe opłaty to co za problem obciążyć nimi petentów? Każdy chętnie zapłaci więcej za wygodę używania karty. www.manchester.msz.gov.pl/pl/informacje_...awach_paszportowych/
Zgłoś wpis
Oceń wpis:5  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok