Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
chris ... Natalia Piankowska Ania Najewska Natalia P. (8530 niezalogowanych)
1235 Postów
robert taki
(gargamello)
Maniak
Ania_86 napisał:
wystarczy ze przejdziesz sie ulica i co drugie slowo kurwa itp, na ulicach butelki po wodce i puszki po piwie, wynajmowalam mieszkanie po polakach ktore musialo isc cale do remontu czemu sami sobie odpowiedzcie, norwegowie naprawdę nie musza ogladac tego serialu zeby wiedziec jacy sa polacy,wiec po co ta gatka i przezywanie tego tak
nie bierz wszystkich do jednego wora i skoncz ta "GATKE"
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1635 Postów
Maniak
Wojtek30 napisał:
naprawde spoko..nie ma sie na co oburzac ...chłopaki robią jak mogą..Torsk śmieszny ale dobry chłopina...
teraz powinni zrobic odcinek o super burakach pseudo kafarach... BiZi w roli głównej..

oczywiscie ze "spoko"- swoj na swego zlego nie powie....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
763 Posty
Joanna C
(giovi2)
Wyjadacz
"Telewizja norweska pokazała pierwszy odcinek serialu dokumentalnego o polskich robotnikach mieszkających w barakach w Oslo. I dokładnie taki opis ma ten film na stronie nadawcy NRK, gdzie możemy przeczytać: "Brakkefolket en serie om livet til polske arbeidere som bor i en brakkeby i Oslo”. Tymczasem w dyskusji, jaka rozpaliła się w różnych miejscach w sieci, niektórzy uznali, że jest to serial o wszystkich Polakach mieszkających w Norwegii. I że ciężko nas obraża, przedstawiając, jako nację debili.

Trochę mnie to zirytowało, a może zdziwiło, bo wygląda na to, że widzieliśmy zupełnie różne filmy.

Ja oglądałam (muszę się powtórzyć) film o polskich robotnikach, którzy mieszkają w barakach na Alnabru. Zobaczyłam dokument o pewnym środowisku, o ludziach prostych, których może nie wyróżniają wielkie ambicje, ale którzy z pewnością mają swój świat i marzenia, np. o zapewnieniu bytu swojej rodzinie. Oczywiście budowa domku w Polsce, to nie Nagroda Nobla i nie zdobycie Katmandu, ale to też są jakieś dążenia. Czy nie ma w tym pewnej uczciwości i odwagi, że młodzi ludzie wyjeżdżają z Polski, aby zarobić na swój dom, że nie liczą na pomoc państwa, rodziców, że biorą swoje życie we własne ręce? A także, że godzą się na mieszkanie w barakach, na ciężką pracę fizyczną, rozstanie z rodziną?

Ja się na to nie zdecydowałam w odpowiednim momencie. Poświeciłam się „dużym ambicjom” studiom itp. A jednak nie sądzę, abym mogła czuć się lepsza, lub uważać bohaterów filmu za idiotów, jak czynią to ci Polacy, którzy wypowiedzieli się krytycznie o tych ludziach.
Czasem się zastanawiam, czy niektórzy z moich rodaków, którzy mają świetną pracę i zarabiają duże pieniądze, nie zapomnieli o swoich początkach w Norwegii? Czy nie pamiętają, że kiedyś wykonywali pracę fizyczną i mieszkali w tanich pokojach? A może należą do tych szczęśliwców, którzy przyjechali tu na kontrakt? Być może.
Wracając do filmu. NRK nadała pierwszy z trzech odcinków. Z ostateczną oceną filmu, trzeba się wstrzymać jeszcze dwa tygodnie. Bo jak wiadomo, nie należy chwalić dnia przed zachodem słońca. Przyznam, że jak na razie, film wydaje mi się dość przeciętny i jako dokument, nie poruszył moich „filmowych namiętności”, jednak czekam na odcinek nr 2 i 3. Ale ja nie o tym pisałam, więc to taka uwaga na marginesie."

Powyższy wpis pochodzi z prywatnego bloga Marty Tomczyk Maryon- jest wyrazem jej prywatnej opnii.

"Marta Tomczyk-Maryon - dziennikarka i pisarka. W rodzinnym Krakowie wykładała literaturę na Uniwersytecie Jagiellońskim. Współpracowała z polskimi czasopismami i wydawnictwami. Jest autorką kilku książek, m.in. o interpretacji tekstów prasowych Jak czytać gazety? oraz biografii Wyspiańskiego. Od ponad dwóch lat mieszka w Oslo, aktywnie uczestnicząc w życiu Polonii. Według niej, najlepszym sposobem porozumienia między Polakami a Norwegami jest sztuka."
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
a co robi i z kim śpi w Oslo
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
96 Postów
Początkujący
dokladnie giovi2
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
giovi2 napisał:

"Marta Tomczyk-Maryon - dziennikarka i pisarka. W rodzinnym Krakowie wykładała literaturę na Uniwersytecie Jagiellońskim. Współpracowała z polskimi czasopismami i wydawnictwami. Jest autorką kilku książek, m.in. o interpretacji tekstów prasowych Jak czytać gazety? oraz biografii Wyspiańskiego. Od ponad dwóch lat mieszka w Oslo, aktywnie uczestnicząc w życiu Polonii. Według niej, najlepszym sposobem porozumienia między Polakami a Norwegami jest sztuka."

w Krakowie głupich nie sieją nie orzą
taka sama mondra jak i Jerzy Surdykowski
wysoko uczony konsul generalny w Nowym Jorku
napisał kiedyś taki artykuł na dwie strony, w którym udowadniał, że dowcipy o głupich polaczkach w Ameryce i, że to iz Polaków wzięto tam za wzorzec durnia to skutek tego iż
do Ameryki przyjeżdżali głównie głupie chłopy spod Łomży i Rzeszowa i oni wyrobili nam taką opinię
mondrym i wysoce kształconym ten filmik oferuję
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
763 Posty
Joanna C
(giovi2)
Wyjadacz
Ania_86 napisał:
dokladnie giovi2

Co dokładnie?
To nie są moje słowa!
Przeczytaj całego posta jeszcze raz, tym razem uważnie.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
679 Postów
EVIL Walander
(EVIL)
Wyjadacz
giovi2 napisał:
"Telewizja norweska pokazała pierwszy odcinek serialu dokumentalnego o polskich robotnikach mieszkających w barakach w Oslo. I dokładnie taki opis ma ten film na stronie nadawcy NRK, gdzie możemy przeczytać: "Brakkefolket en serie om livet til polske arbeidere som bor i en brakkeby i Oslo”. Tymczasem w dyskusji, jaka rozpaliła się w różnych miejscach w sieci, niektórzy uznali, że jest to serial o wszystkich Polakach mieszkających w Norwegii. I że ciężko nas obraża, przedstawiając, jako nację debili.

Trochę mnie to zirytowało, a może zdziwiło, bo wygląda na to, że widzieliśmy zupełnie różne filmy.

Ja oglądałam (muszę się powtórzyć) film o polskich robotnikach, którzy mieszkają w barakach na Alnabru. Zobaczyłam dokument o pewnym środowisku, o ludziach prostych, których może nie wyróżniają wielkie ambicje, ale którzy z pewnością mają swój świat i marzenia, np. o zapewnieniu bytu swojej rodzinie. Oczywiście budowa domku w Polsce, to nie Nagroda Nobla i nie zdobycie Katmandu, ale to też są jakieś dążenia. Czy nie ma w tym pewnej uczciwości i odwagi, że młodzi ludzie wyjeżdżają z Polski, aby zarobić na swój dom, że nie liczą na pomoc państwa, rodziców, że biorą swoje życie we własne ręce? A także, że godzą się na mieszkanie w barakach, na ciężką pracę fizyczną, rozstanie z rodziną?

Ja się na to nie zdecydowałam w odpowiednim momencie. Poświeciłam się „dużym ambicjom” studiom itp. A jednak nie sądzę, abym mogła czuć się lepsza, lub uważać bohaterów filmu za idiotów, jak czynią to ci Polacy, którzy wypowiedzieli się krytycznie o tych ludziach.
Czasem się zastanawiam, czy niektórzy z moich rodaków, którzy mają świetną pracę i zarabiają duże pieniądze, nie zapomnieli o swoich początkach w Norwegii? Czy nie pamiętają, że kiedyś wykonywali pracę fizyczną i mieszkali w tanich pokojach? A może należą do tych szczęśliwców, którzy przyjechali tu na kontrakt? Być może.
Wracając do filmu. NRK nadała pierwszy z trzech odcinków. Z ostateczną oceną filmu, trzeba się wstrzymać jeszcze dwa tygodnie. Bo jak wiadomo, nie należy chwalić dnia przed zachodem słońca. Przyznam, że jak na razie, film wydaje mi się dość przeciętny i jako dokument, nie poruszył moich „filmowych namiętności”, jednak czekam na odcinek nr 2 i 3. Ale ja nie o tym pisałam, więc to taka uwaga na marginesie."

Powyższy wpis pochodzi z prywatnego bloga Marty Tomczyk Maryon- jest wyrazem jej prywatnej opnii.

Bzdura po mimo wielu negatywnych wypowiedzi na temat bohaterów i ich zachowania nikt ich ''chyba '' nie nazywał debilami,owszem zostali skrytykowani ale jako aktorzy-bohaterowie powinni się z tym liczyć ,sława zobowiązuje. Głównie opinie dotyczą sensu programu i autorów .

Pani Marta Tomczyk-Maryon napisała opinie o opiniach nie zapoznając się i nie znając opinii.
Masło maślane.
Pani Marto.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
zielony zielony
(zielony_tbg)
Wiking
Pozytywne sa moje wrazenia Pozdrawiam uczestnikow , i nie przejmujcie sie komentarzami tak to wlasnie jest z popularnoscia
Co ma powiedziec Kubica albo Lewandowski ) Wszyscy w polsce wiedza lepiej , czyz nie tak !!! Prownajcie tylko komentarze te w polsce a te w norwegii .
Pokazali jak jest . 99% wie gdzie sa meliny , gdzie mozna kupic alkohol ,badz papierosy . Nie znam zadnego polaka ktory pali norweskie papierosy ))) Te wszystkie negatywne komentarze swiadcza tylko o jednym ze sami autorzy tych tekstow nie maja do siebie szacunku . Nie mozwie , ze ja sie nie obawialem na poczatku . Oczywiscie , ze tak !!! Ale po spotkaniu sie z innym srodowiskiem z inna kultura stwierdzilem jedno . Dzieki za to , ze jestem POLAKIEM )) A co to za ujma mieszkac w baraku ?! Tez tego nie moge zrozumiec ale ….. I ze z mlekiem a czemu nie )) A ze domek w polsce a tu w baraku … przeciez przez to zaoszczedzi wiecej . Znam kilka , badz kilkanascie osob ktore sie dorobili badz sa zarobieni w norge.( w jaki sposob ) Ale co z tego jak nadal staraja sie zaoszczedzic wykorzystujac rodakow i placac na czarno ))))) Wszyscy to wiedza wszyscy !!!! Norwegowie robia to samo , aby nie bylo.
Imrezujecie z norwegami ?! Czy oni pija inaczej )))!? Oczywiscie ,ze nie !!! A kobietki … nie spotkalem sie aby tak duzo w towarzystwie pily kobiety . A tutaj …. dlatego jest duzo latwiej , sex na jedna noc .

Przeciez to My Polacy .
"Jestem dumny ,ze jestem POLAKIEM" - wypowiedz to , zmierz sie. Tradycja , historia, rodzina , wychowanie , zwykle dzien dobry …
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
339 Postów
Krzysztof Adamek
(crazy chris)
Stały Bywalec
Ania_86 napisał:
a co do alkoholu z mlekiem to nie nowosc i nie mowie tu o malibu jak dla mnie koniec tematu ide spac dobranoc wszystkim

ja wodke pije tylko z mlekiem
i wszystkim polecam
a norkom ktorym wydaje się to smieszne odpowiadam
w dupie byliście i gowno widzieliście....
soplica orzechowa z mlekiem ?? mówi wam to coś ?
mieszkanie w baraku ? sam mieszkałem dwa miesiące na alna,przynajmniej masz cały barak dla siebie,
pomijając fakt ze podpisując umowe w kraju ,niema mowy o barakach tylko o mieszkaniu....
w barakach tez mieszkają norki,szwedy i inne nacje...
ja tam nic złego w tym filmie nie widziałem
bohaterom cyklu życze powodzenia w realizacji celu....
a Jaskowi połlamania wędki ,,,,,,,,
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok