Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Jaki język w Twojej pracy ? - Norwegia

Czytali temat:
(676 niezalogowanych)
86 Postów
Lukasz J.K
(juniorsous)
Początkujący
W tym temacie znajdują się komentarze do artykułu Jaki język w Twojej pracy ?
a jak u was ???
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
11 Postów
Wiking
No nie stety nikt dla jednego pracownika nie bedzie uczył całą firme polskiego. Ja 9 lat temu przyjechałam do polski z ukrainy i nikt sie nie przejoł tym ze nie gadam po polsku . Ale z drugiej strony to lepiej poniewaz szybciej sie uczy sie język obcy. Wiec przyjezdzajac do obcego kraju to jest nasz obowiazek dostosowac sie do ludzi i ich jezyka a nie oni do nas.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-5  
Odpowiedz   Cytuj
4 Posty
dariusz jarmołowski
(darecki348)
Wiking
to wszystko to jakiś bzdet, jakiś sztuczny problem...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Leo)
Wiking
Przejawem zlego wychowania jest rowniez uzywanie dialektow w stosunku do obcokrajowcow uczacych sie bokmåla.
Chyba nigdzie na swiecie nikt nie zwraca sie do obcokrajowca w swoim lokalnym dialekcie...

U mnie Norwegowie sami do siebie cokaja co chwila bo mowia bardzo niedbale a kazdy jest z innej czesci kraju. Najgorsze jest to, ze gdy sie pytam jak powinno byc poprawnie to niestety nie moga szybko dojsc do porozumienia.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
3 Posty
Jerzy,Adam Banasiak
(Jurek622)
Wiking
Jestem i pracuje w Norwegii piec lat.Poczatkowo pracowalem w fabrykach razem z Polakami i tam byl to problem,bo nasi szefowie norwescy nie bardzo mogli sie z nami dogadac i chcieli abysmy uczli sie norweskiego dla naszego i ich dobra.Nie wszyscy to rozumieli,ale jak Norweg ma wyjasnic o co mu chodzi w praca skoro klient ani be ani me.Nie spotkalem sie z zakazem rozmowy w jezyku polskich no chyba ze rozmowa w pracy przeszkadzala w produkcji.Teraz pracuje w fabryce gdzie jestem jedynym obcokrajowcem,klopot z glowy musze mowic po norwesku.Uczmy sie norweskiego pracujemu u Nich,zachowujmy sie ok to beda nas szanowac,szanujmy Norwegow bo jest za co ich podziwiac,pomagaja sobie,jest ich malo i sa twardzi a ze troche inni i maj kupe dialektow trudno albo sie dostosowac albo wyjechac
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
2 Posty
Marek Domagala
(emdom)
Wiking
nietaktem jest uzywanie języka niezrozumiałego dla kogokolwiek innego poza adresatem i nadawcą w obecności osoby trzeciej,czy to będzie pracodawca,czy osoba przypadkiem znajdujaca się w towarzystwie.Tego nie trzeba uczyć nikogo z kindersztubą.Jeżeli sytuacja wymaga kontaktu w języku niezrozumiałym dla osoby trzeciej ,nalezy ją poinformowac o przyczynie uzycia,ale tylko do momnetu usunięcia przyczyny, a potem nalezy przejść na język ogólnie zrozumiały...chbya ,ze trudności komunikacyjne sa tak znaczne ,że zaburzają ciągłość rozmowy,ale w tedy wypada tłumaczyć kwestie wypowiadane w niezrozumiałym języku osobie trzeciej.Pracuję w tyglu językowym/nasza firma zatrudnia wielu różnojęzycznych pradcowników i takie zasady są stosowane permanentnie,nikt nie ma żalu o krótkie komunikaty w lokalnym języku.Sam wielokrotnie zwróciłem uwagę innym nacjom czy to w sklepie czy w biurach,że niegrzeczne jest rozmawiać w języku nie norweskim w mojej obecności.....i wyobraźice sobie ,że litwini ,którym zwróciłem uwagę przeprosili mnie wyjuaśniając ,ze zbyt słabo mówią po norwesku...natomiast rozwydrzone pakistańczyki w restauracji próbowały do mnie pyskować gdy zwróciłem uwagę,że nie życzę sobie by przy mnie rozmawiali po swojemu,że jestem nietoleracyjny.....więc zacząłem rozmowę z zona po polsku w ten sposób ,że spoglądaliśmy na obsługę i chichraliśmy się ....po kilku chwilach podszedł jeden i również przeprosił......widać zrozumieli aluzję .....Generalnie ,uważam,że "jeśliś włazł miedzy wrony to kracz jak i ony"......W Norwegii ,i tak jest zbyt duży liberalizm w tej kwestii...spróbujcie w innych krajach ,w towarzystwie lub w pracy komunikować się w niezrozumiałym dla większosci języku.......reakcja będzie szybka i konkretna......pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
4 Posty

(KasiaC)
Wiking
To moze warto pomyslec o szkoleniu pracownikow aby mogli mowic w jezyky pracodawcy?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
1654 Posty
ka mi
(kami)
Maniak
a mojemu mezowi w pracy kaza wrecz mowic po polsku bo pracuje tam pełno litwinow ktozy nie znaja ang ani norweskiego i szef doszedł do wniosku ze polki podobny do ruskiego i ma on im tłumaczyc po polsku a przy okazji norwedzy ucza sie polskiego )) Ja nietety jestem jedyna polka u mnie w pracy wiec...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
Krysztof Filipowski
(Krysztof)
Wiking
Jesli sie tu przyjechalo to nalezy sie uczyc Norweskiego i koniec
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok