Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
Moglas to dawno zrobic korzystajac z dowodu osobistego (nie jest wymagany paszport). Jak zalatwisz rejestracje pobytu na policji i dostaniesz numer pers., to wtedy bedziesz mogla wybrac lekarza i korzystac z wizyt w ciazy za darmo.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
Obawiam sie Janie, ze ona nie zartuje...Takich "ogarnietych" sa wciaz rzesze. Co chwile ktos zadaje rownie genialne pytania, bo przeciez przeczytanie informacji (po polsku) na stronie UDI jest nadal wyzwaniem nie do przeskoczenia
Tam wlasnie jak krowie na miedzy napisano, ze paszport albo dowod osobisty. Zeby korzystac z dobrodziejstw sluzby zdrowia, to na chlopski rozum trzeba byc czlonkiem systemu ubezpieczen.
Jesli do takich rzeczy trzeba szukac instytucji, ktore by pomogly to ogarnac do kupy, to ja nie wiem, jak tacy ludzie radza sobie pozniej z powaznymi wyzwaniami, jak np. wychowanie dziecka...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj
368 Postów

(Prezydent_elekt)
Stały Bywalec
Moze instytucja Borys Multinor ogarnie do kupy? JAk wniosek o EKUZ potrafi to i insze da rade.
Mozna mu zaplacic piniondzem badz ekwiwalentem w zbozu- najlepi polskim.

1.5 roku to malo. Znam pania co to na mopach 11 lat smiga i mowi, ze ma w dupie lekarzy. bo lata do polski. Jak cos naglego, to ma roczne ubezpieczenie turystyczne i z tym idzie na legevakt.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1633 Posty
Jan .
(WujekJanek)
Maniak
Prezydent_elekt napisał:
Moze instytucja Borys Multinor ogarnie do kupy? JAk wniosek o EKUZ potrafi to i insze da rade.
Mozna mu zaplacic piniondzem badz ekwiwalentem w zbozu- najlepi polskim.

1.5 roku to malo. Znam pania co to na mopach 11 lat smiga i mowi, ze ma w dupie lekarzy. bo lata do polski. Jak cos naglego, to ma roczne ubezpieczenie turystyczne i z tym idzie na legevakt.

To jest pikus...
Znam osobiscie sytuasje, gdzie chlopak pracowal na czarno na budowie, oczywiscie u Rodaka i zlamal noge.
Pracodawca powiedzial mu, ze teraz to dopiero beda problemy... Nie ma ubezpieczenia to norweski szpital kaze mu zaplacic prawie 100.000 koron, a potem Policja aresztuje go za nielegalna prace, dowali mu kolejne 50.000kr mandatu i deportuje bez prawa wjazdu do Norwegii na 10 lat. Idiota luknal to jak pelikan cegle, dwuch innych idiotow wsadzilo go w samochod i samochodem przez Danie, mosty itp jechali do Polski...

Tacy ogarnieci Rodacy byc potrafia...

Gdybym nie znal tych ludzi i sytuacji osobiscie, to chyba bym nie uwierzyl...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1557 Postów
Gct Kowalska
(Gct)
Maniak
GosiaEn napisał:
Witam,mam kilka pytań odnośnie prowadzenia ciąży w NO. Dodam iż nie mam nr personalnego,ale partner pracuje legalnie i posiada stały numer personalny. Czy program łączenia rodzin dotyczy też par narzeczonych? Jak wyglądają wszystkie procedury jeżeli chodzi o lekarza? muszę chodzić na prywatne wizyty czy mam prawo do refundowanych? Pozdrawiam i dziękuję za wszelkie informacje

Pokaz ten link swojemu facetowi
www.udi.no/skal-soke/registreringsordnin...gere/?c=pol#link-883
i niech cie zarejestruje, teraz kiedy spodziewacie sie dziecka to moze bez przeszkod i bez wymogu dwuletnego zameldowania razem.
Potem wybierzesz lekarza i wszystko bedzie ok.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
102 Posty
iza nowak
(nowa2014)
Początkujący
A POTEM PISZA ZE PROBLEMY Z BV MAJA , BO NIE POTRAFIA CZYTAC PO POLSKU, POKAZUJESZ CZARNO NA BIALYM A TO I TAK SIE PYTA KTORE CZARNE Q KTORE BIALE,
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8 Postów

(GosiaEn)
Wiking
Widzę,że Pan ma jakiś problem z moim postem? Nie widzę żadnej pomocnej odpowiedzi z Pańskiej strony w mojej prośbie, więć proszę bezsensownie nie komentować. Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
8 Postów

(GosiaEn)
Wiking
Anna Bak.. Kolejna mądra,rodowita Polska Norweżka uraziłam kogoś swoim zapytaniem na tym forum? Nie sądzę. Oczekiwałam tylko odpowiedzi od życzliwych osób w tym temacie, a nie zbędnych komentarzy..słoma z butów wystaje. Przykre jacy potrafią być rodacy dla bliźniego swego. Wstyd! Tffu!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
GosiaEn napisał:
Anna Bak.. Kolejna mądra,rodowita Polska Norweżka uraziłam kogoś swoim zapytaniem na tym forum? Nie sądzę. Oczekiwałam tylko odpowiedzi od życzliwych osób w tym temacie, a nie zbędnych komentarzy..słoma z butów wystaje. Przykre jacy potrafią być rodacy dla bliźniego swego. Wstyd! Tffu!
Prawda w oczy kole
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
47 Postów

(Juziokrowa)
Nowicjusz
Lindemans napisał:
Obawiam sie Janie, ze ona nie zartuje...Takich "ogarnietych" sa wciaz rzesze. Co chwile ktos zadaje rownie genialne pytania, bo przeciez przeczytanie informacji (po polsku) na stronie UDI jest nadal wyzwaniem nie do przeskoczenia
Tam wlasnie jak krowie na miedzy napisano, ze paszport albo dowod osobisty. Zeby korzystac z dobrodziejstw sluzby zdrowia, to na chlopski rozum trzeba byc czlonkiem systemu ubezpieczen.
Jesli do takich rzeczy trzeba szukac instytucji, ktore by pomogly to ogarnac do kupy, to ja nie wiem, jak tacy ludzie radza sobie pozniej z powaznymi wyzwaniami, jak np. wychowanie dziecka...

Uprzejmie prosze sie od krowy odtentego........... Niektorzy potrzebuja wiecej czasu zeby sprawy ogarnac wiec nie ma w tym nic nie normalnego. Wiec krowie sie szybciej wytlumaczy.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok