Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

gotowanie - Norwegia

Czytali temat:
maria2424 m (711 niezalogowanych)
59 Postów
Agnieszka Morka
(agus8304)
Nowicjusz
witam bardzo lubie gotować chciała bym sie dowiedzieć coś więcej natemat kuchni Norweskiej może macie jakieś ciekawe przepisy
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
59 Postów
Agnieszka Morka
(agus8304)
Nowicjusz
proponuje zrobić łososia w sosie śmietanowo koperkowym pycha. płaty surowego łososia może być mrożony osolić popieprzyć skropić cytryną zostawić na puł godziny żaroodporne naczynie wysmarować masłem ułożyć rozgżać patelnie dać masło koperek śmietane chwile pogotować zalać rybe zapiec.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
59 Postów
Agnieszka Morka
(agus8304)
Nowicjusz
krewetki w cieście.krewetki oczyscić skropić cytryną dodac pieprz sól .ciasto zrobic jak na naleśniki tylko dużo wiecej mąki ipuł szklanki piwa obtoczyć i smarzyć na głębokim oleju jak pączki pyszne.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
59 Postów
Agnieszka Morka
(agus8304)
Nowicjusz
agus8304 napisał:
krewetki w cieście.krewetki oczyscić skropić cytryną dodac pieprz sól .ciasto zrobic jak na naleśniki dodaj papryke ostrą sól wiecej mąki ipuł szklanki piwa obtoczyć i smarzyć na głębokim oleju jak pączki pyszne.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3511 Postów

(Karol.Ky)
Maniak
Ja tego przeczytac nie moge... Masakra, przecinnki i kropki to do lasu poszly?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
agus8304 napisał:
krewetki w cieście.krewetki oczyscić skropić cytryną dodac pieprz sól .ciasto zrobic jak na naleśniki tylko dużo wiecej mąki ipuł szklanki piwa obtoczyć i smarzyć na głębokim oleju jak pączki pyszne.

To co podajesz, to prawie jak "tempura", a prawdziwa tempure robimy tak :

-pol kg. krewetek (koniecznie surowe, bo tylko takie beda soczyste po usmazeniu, obrane by pozostal ogonek ),
-pol szklanki maki pszennej,
-pol szklanki maki kukurydzianej (grubo mielonej, nie takiej jak maizena),
-2 lyzki ziaren sezamu,
-1 zoltko,
-szczypta proszku do pieczenia (doslownie na koniec noza ),
-piwa(wody gazowanej) tyle, zeby ciasto bylo akurat (ma sie trzymac ladnie na umoczonej w nim krewetce, za ogonek ).

Smazymy w glebszym tluszczu.

Podstawowy sos do tempura :

3 lyzki majonezu,
3 lyzki tlustej smietany,
2 zabki czosnku (przez praske),
sos sojowy,
1 lyzeczka brazowego cukru,
troche soku z limonki.
Sos doprawiamy tak aby byl slodko-kwasny, a takze wystarczajaco slony od sosu sojowego.

Oprocz podstawowego sosu, ja kupuje gotowy sos wok "ketjap-sesam" firmy Go-Tan.

Prosze panstwa, satysfakcja gwarantowana. Do tego piwo (wino) , dobry film i sobota wieczor

Do smazenia w ciescie tempura swietnie nadaja sie niektore warzywa-brokul, szparagi, krazki cebuli itp.

Kuchnia, w sensie wariacji kulinarnych, to moja pasja, wiec jak ktos ma ochote, to moge zapodac troche moich sprawdzonych "cudow"
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1557 Postów
Gct Kowalska
(Gct)
Maniak
agus8304 napisał:
witam bardzo lubie gotować chciała bym sie dowiedzieć coś więcej natemat kuchni Norweskiej może macie jakieś ciekawe przepisy

Serio lubisz gotowac?
Zapraszam do siebie, mozesz w kuchni z przepisami robic co zechcesz
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj


Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok