Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
Thug Life Mateusz Chyła Albert92 ........... Justyna Kaha LukaszC Ce Eugenia Noicka maaciek ... Milena.Honorata Radek2001 (8765 niezalogowanych)
46 Postów
Elka Zielińska
(sue135)
Nowicjusz
dokladnie, na usg czesto jestes nawet godzine bo sprawdzaja wszystko, rowniez w 3D (przynajmniej w Bergen ). no i za zdjecia musisz zaplacic jesli chcesz zeby Ci wydrukowali ale to na pewno napisali w liscie taka jest roznica
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
178 Postów
marcemil marcemil
(marcemil)
Stały Bywalec
toja - ja bede u ginekologa we nesbru w sobote to powiem ci jak moje wrażenie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
11 Postów
Dzidek Dzidek
(Dzidek198253)
Wiking
witam wszystkich
Mam na imię Dorota, obecnie nie jestem w ciąży jednak oboje z mężem będziemy starać się o dziecko. Pracuję legalnie już ponad półtora roku, właśnie co wyszłam za maż, wiadomo latka lecą i człowiek chciałby założyć pełną rodzinę. Ale mam pewne wątpliwości co do całego tego systemu, mam kilka pytań i jeśli to możliwe bardzo proszę o rozwianie moich rozterek.
A mianowicie chodzi mi o to że pracuję fizycznie, praca jest dość męcząca, dużo dźwigania, stresu, i cały czas na nogach... owszem nie mogę założyć na dzień dzisiejszy jak będę znosić ciążę, ale czy uzyskam od lekarza zwolnienie na cały okres ciąży?? czy potem mogę ubiegać się o macieżyński?? czy wystarczą tylko wizyty u lekarza rodzinnego??
I jak to wszystko wygląda odnośnie ze zmianą nazwiska z panieńskiego na po mężu??
Z góry dziękuję za wszelkie informacje
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
14 Posty
Kamila Głowacka
(kamisia_p)
Wiking
Nie odpowiem na wszystkie pytania ale na ile będę mogła pomóc to postaram się to zrobic. Jeśli chodzi o macierzyński to z tego co wiem i czytałam nawet na stronie NAVu to będziesz mogła się ubiegac bo chyba trzeba te 6 miesięcy pracowac legalnie z umową żeby później ubiegac się o ten zasiłek. Wizyty u lekarza rodzinnego wystarczają to on wysyła Cię jeszcze na wizyty z położną ale też nie zawsze ja np nie miałam takich wizyt tylko konsultacje z lekarzaem i dotrwałam do końca ciąży w terminie i bez problemów. Jeśli chodzi o zmianę nazwiska po mężu wystarczy pójśc do Skattu i tam wypełnic podanie o zmianę nazwiska tylko musisz wiedziec że ta informacja nie pójdzie wszędzie automatycznie. Ja do dnia dzisiejszego u siebie w przychodni jestem pod moim panienskim nazwiskiem bo łatwiej mi było przy porodzie bo informacja o mojej ciąży do szpitala poszła jeszcze z panieńskim nazwiskiem a nie miałam natchnienia bawic się jeszcze w te formalności dopiero teraz muszę się za to wziąc żeby wszystko było ok. Mam nadzięję, że chociaż trochę pomogłam. Pozdrawiam i życze powodzenia
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
626 Postów
Karol Pitek
(karol3)
Wyjadacz
Dzidek198253 napisał:
witam wszystkich
czy uzyskam od lekarza zwolnienie na cały okres ciąży?? czy potem mogę ubiegać się o macieżyński?? czy wystarczą tylko wizyty u lekarza rodzinnego??

tak, tak i tak -lekarz skieruje Cię do położnej
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
46 Postów
Elka Zielińska
(sue135)
Nowicjusz
kiedy jestes w ciazy idziesz do lekarza rodzinnego (bo tu on prowadzi ciaze) , nie zawsze na pierwszej ale na pewno juz na drugiej wizycie pyta Cie o pracę, wtedy mówisz jak wygląda, jak się czujesz itd. Jesli stwierdzisz ze dajesz rade ale nie mozesz juz pracowac na 100% etatu to moze Ci dac zwolnienie na 30% albo 50 %, wtedy chodzisz do pracy w takim wymiarze a reszte masz wolna i płaci Ci nav. Tak stopniowo mozesz schodzic do pełnego zwolnienia albo jak warunki pracy są na prawdę złe, to dostać 100% od razu. Wszystko zalezy od Twojego stanu zdrowia i lekarza.
Jesli pracujesz w Norwegii dlużej niz 6 miesiecy przysługuje Ci urlop macierzyński (do wyboru 100% platny gdy chcesz dostawac taka wyplate jak normalnie w pracy i zostac z dzieckiem 47 tygodni, albo 80 % i wtedy zostajesz 57 tygodni) . Masz też bezpłatne wizyty u lekarza i USG w okolicach 18 tygodnia.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
11 Postów
Dzidek Dzidek
(Dzidek198253)
Wiking
dziękuje Wam serdecznie za wszystkie odpowiedzi, jakoś tak lżej na sercu że ktoś pomoże chodź słowiem hehe naprawdę bardzo dziękuje
Mam jednak pytanie do kamisia_p
bo ja czytałam że wypełnić ten papier można przez internet do skattu, i w sumie to wszędzie powinno przejść automatycznie, a u lekarza to trzeba osobiście?? i czy nie miałaś problemów że masz inne nazwisko a jesteś pod innym??
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
11 Postów
Dzidek Dzidek
(Dzidek198253)
Wiking
dziewczynki a jeszcze jedno, czy będąc na zwolnieniu będę musiała jakoś specyjalnie informować nav czy wystarczy tylko do nich zanieść zwolnienie??
i czy wasz lekarz to ma jakoś dużą przychodnię?? bo mi się jakiś turek trafił byłam tam raz, gabinecik malutki, jakaś kozetka, komputer, masa książek i to wszystko, przyznam że obawiam się tego lekarza...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
46 Postów
Elka Zielińska
(sue135)
Nowicjusz
pierwsze 16 dni zwolnienia placi Ci pracodawca, potem juz nav. Do Navu zanosisz tylko zwolnienie, dostejesz je w 3 czesciach, nie pamietam teraz ktora jak sie nazywa , ale jedna jest dla Ciebie i nie masz obowiazku pokazywac jej komukolwiek (czesto sie zdaza ze pracodawca chce zobaczyc, ale lepiej mu nie pokazywac bo zdarzaja sie tacy co potem kombinuja) , kolejna jest dla pracodawcy i ostatnia dla instytucji, ktora Ci placi ( ja dostalam pierwsze zwolnienie na 16 dni wiec nie mialam problemu, dalam pracodawecy a kolejne juz do navu ale jak dostaniesz od razu dluzsze to popros o wydrukowanie tej podwujnie bo musisz ja dostarczyc w oba miejsca)

czesc dla tego co placi jest na dole do wypelnienia, jesli masz z tym problem mozesz isc do navu, na bank pomoga.

To co napisalam dotyczy 100% zwolnienia, nie wiem jak to wyglada kiedy masz mniejsze. Co do lekarza, moj jest w sporej przychodni ale jesli nie masz do swojego zaufania to zawsze mozesz go zmienic. Ja mojego w trakcie ciazy zmienialam.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
11 Postów
Dzidek Dzidek
(Dzidek198253)
Wiking
dziękuje Ci bardzo sue135 za odpowiedź... rozjaśniłaś mi nieco to wszystko
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok