Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

niegrzeczne dziecko - Norwegia

Czytali temat:
(1042 niezalogowanych)
10 Postów
iza iza
(Izabela_Paczek)
Wiking
witam czy ktoras mama moze mi powiedziec jak norwedzy reaguja na malych lobuziakow mam 5 letniego synka i chcemy dojechac do meza ale boje sie o malego jako jedynak jest troche rozwydrzony wychodzi z zalozenia ze mu sie nalezy i juz, wiele zeczy wymusza placzem, jesli kolega mu niechce czegos oddac zdarza mu sie uderzyc lub np jesli nie podoba mu sie temat rysunku to maluje go calego na czarno (ostatnio tak skonczyl papiez)a pani mowi ze jak da mu inny rysunek to dopiero bedzie kolorowy mogla bym dac jeszcze kilka przykladow ale chodzi mi o to czy norwedzy nie uznaja go za zdemoralizowanego i mi go nie zabiora, a jeszcze to straszny brudasek 10 min na placu zabaw i tylko oczy mu widac taki jest brudny ci ktorzy go znaja to sie smieja ale bywa ze przechodnie bykiem patrza jak prowadze taki brudny maly galganek ktory np wykapal sie w kauzy i patrza na mnie jak na wyrodna mamusie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2539 Postów
brzy dal
(brzydal)
Maniak
...smialo

przyjezdzaj

wypisz/wymaluj,maly potomek,wielkiego odyna...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
10 Postów
iza iza
(Izabela_Paczek)
Wiking
moze opinie kogos kto ma juz tam malucha w szkole
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
2539 Postów
brzy dal
(brzydal)
Maniak
...skad

wiesz,ze ja nie mam?
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
401 Postów

(gama28)
Wyjadacz
W Norwegii wszystkie dzieci to brudaski, tym się zupełnie nie martw. Spędzają tu mnóstwo czasu na zewnątrz, i też im tylko oczy widać.
Co do opisanych zachowań, to może być jakiś problem, zwłaszcza jeśli będzie agresywny. Ja radziłabym już na samym początku porozmawiać z pedagogiem w przedszkolu o problemach i sposobach ich rozwiązania. Jak tak zrobiłam, otrzymałam wtedy dużo pomocy. Mój mały też miał 5 lat, a pomoc zakończyła się teraz, gdy ma 8 lat. Mały był agresywny, bo wcześniej uczęszczał do prywatnego dużego przedszkola tu w Norwegii, gdzie wśród dzieci rządziło prawo pięści. Sama zgłosiłam problem, prosiłam o pomoc. Zawsze lepiej, gdy wyjdzie to od rodziców, którzy się troszczą, niż od zaniepokojonych przedszkolanek, które rzucą podejrzenia na rodziców.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
33 Posty
Katarzyna Pamula
(kathrina)
Nowicjusz
Witaj
Naprawde sie nie przejmuj, bo kazde diecko jest inne. Popieram kolezanke, idz do przedszkola i zglos taki problem. Nikt ci dziecka nie zabierze za to ze jest nie grzeczne lub brudne!!!!!!!!!!!!!! Panujaca opinia, ze zabieraja dzieci od tak sobie szczegolnie wsrod obcokrajowcow jest wyssana z palca. Oczywiscie ze zabieraja ale tylko tym ktorzy nie dbaja o dzieci, sprowadzaja je tu tylko dla pieniedzy. A w przedszkolu uzyskasz pomoc i pomoga ci wychowac synka.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
10 Postów
iza iza
(Izabela_Paczek)
Wiking
sorki ale to bylo pierwsze skojarzenie a rada aby to zglosic do przedszkola na podzatku jest dobra co do brudaska czyralam ze takiego lobuziaka roznie odbieraja az granica trudno powiedziec bo bywaja chwile kiedy siostry w przedszkolu w polsce zalamuja rece nie wiem jak sie zachowuja twoje dzieci ale mojemu momentami daleko do swietosci no chyba ze czegos chce wtedy jest do rany przyloz
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
401 Postów

(gama28)
Wyjadacz
Dzieci są różne, przedszkola i opiekunki też. W przedszkolu mojego syna były troskliwe i pomocne, ale czytałam, że nie wszędzie tak jest. Stąd propozycja, żebyś powiedziała na początku co cię martwi i nad czym chciałabyś popracować wraz z przedszkolem. Nie czekaj na moment, kiedy mały ze złości, że nie zna języka kogoś pobije, albo pogryzie. Takie zachowania są dość naturalne, gdy dziecko jest odepchnięte przez grupę, a niestety to jest normalne, gdy przychodzi "ten nowy" i jeszcze nie potrafi mówić po norwesku. Chłopcy zazwyczaj reagują agresją (zwłaszcza jeśli mają do niej tendencje), a dziewczynki płaczą, albo się zamykają w sobie. To takie uogólnienia, ale wszyscy "nowi" w Norwegii to przechodzą, niestety. Powodzenia!
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
33 Posty
Katarzyna Pamula
(kathrina)
Nowicjusz
Zaraz po przyjezdzie powinnas sie zglosic do swojego lekarza rodzinnego, do ktorego bedzie tez zapisany twoj synek. Mozesz z nim o tym porozmawiac.
Naprawde sie nie przejmuj. Tutaj jest zupelnie inne podejscie do dzieci niz w polsce. Moje coreczki tez nie sa aniolami, nawet kolo niego nie staly potrafia dac w kosc, szczegolnie uwielbiaja publiczne popisy jeszcze nikt nie zwrocil im uwagi , a jak chodze do helsestasjon na kontrole to pozwalaja im naprawde na wszystko.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok