Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Fakt powszechnie znany Norki z edukacją kuleją - Norwegia

Czytali temat:
ewana01 (5669 niezalogowanych)
87 Postów
Michał Polak
(korepetytor)
Początkujący
eee... skasowalem. nic nie napisze na ten temat bo mi sie kolega obrazil.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1654 Posty
ka mi
(kami)
Maniak
BUHAHAHAHAHA Fajnie ze masz swoje zdanie i potrfisz go bronic- Tak 3-maj
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
512 Posty
ania s
(ania_s)
Wyjadacz
a polacy za to - to same wyksztalcone inteligenty
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
87 Postów
Michał Polak
(korepetytor)
Początkujący
Zabolalo co? Prawda w oczy kuje. To sie tusza zbulwersowala.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
512 Posty
ania s
(ania_s)
Wyjadacz
zgadzam sie korepetytor ze my uczylismy sie od szkoly podstawowej do studiow wlacznie bardzo obszernego materialu, jak dla mnie zbyt obszernego, wiele rzeczy ktore sie nauczylam sa mi po prostu niepotrzebne, teraz po latach uwazam ze lepsza edukacja jest w jednym kierunku specjalistycznym niz kilka ktore ja ma opanowane...

wiesz i tak uwazam po rozmowie z norwegami ze maja wieksze pojecie o zyciu, geografii czy historii i o swoim zawodzie, niz szkoci tam to wogle dziwny narod nie ma o niczym pojecia tylko jak sie zabawic i napic w weekend...

dokladanie niewiem jak system nauczania wyglada tutaj ale np w edukacja w szwajcarii mi sie bardzo podoba, od najmlodszego kierunkuje sie ludzi w jedna droge: techniczna albo humanistyczna, ksztalci sie po prostu specjalistow, ktorzy znaja tylko zakres wykonywanej w przyszlosci pracy. Nie pakuje sie tym dzieciom zbednych pierdol do glowy...

a u nas w PL wciaz te same od wiekow nieprzydatne do niczego kierunki studiow: filozofia, socjologia, politologia - a potem tak czy siak ludzie wyjezdzaja za granice na zmywak
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
290 Postów

(agnieszkaj81)
Stały Bywalec
Z tego co piszesz wynika,ze Norweg po podstawowce moze po prostu zostac dyrektorem w duzej firmie,tak? Bez przesady. Oni tez sie ucza,jezeli chca cos osiagnac. Wiele osob wyjezdza na studia do innych panstw.
W Polsce ludzie ucza sie tylu niepotrzebnych rzeczy tylko po to zeby miec lepsze oceny a pol roku pozniej i tak nic sie z tego nie pamieta.
Jak chodzilam do liceum,to moja pani od fizyki miala wszystko opisane w swoim zeszycie i nam na lekcjach dyktowala. Pozniej kiedy byla klasowka,albo ktos szedl do odpowiedzi,to trzeba bylo mowic wszystko slowo w slowo z zeszytu. Jezeli ktos mowil swoimi slowami,to zanizala oceny. Czy to jest dobry sposob nauczania?
Juz moze o tych wszytkich tumanach,ktore zaliczaja egzaminy kombinowaniem moze nie bede wspominac...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
512 Posty
ania s
(ania_s)
Wyjadacz
no costy aga ja pisalam o szwajcarii bo moi kuzyni sie tam urodzili i kszalcili, niewiem jak to w norwegii wyglada, cos mi sie obilo o uszy tylko ze po szkole podstawowej tej sie dzieciaki kierunkuje czy dzieli na techniczne i humanistyczne, reki sobie za to uciac nie dam...
w PL u mnie bylo tak ze liceum biologiczno-chemiczny, studia administracja publiczna, magistrat historia-stosunki miedzynarodowe, i co z tego? i kupa z tego...
powyzej 50% maja takie 'wybitne' wyksztalcenie jak ja...
PS zeby nie bylo ja sie nie chwale tylko chce pokazac absurdalnosc naszego szkolnictwa i moze troche nieudolnosc wyboru mojego wyksztalcenia, mniejsza z tym...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1371 Postów
Barbara H
(barbara67)
Maniak
Ja nie rozumiem po co sie tu osiedlac i wysylac te biedne pl. dzieci do tej no. debilnej szkoly ?????

Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
290 Postów

(agnieszkaj81)
Stały Bywalec
No wlasnie. Tak wiele osob narzeka na wszystko w Norwegii i nadal tu sa. Jak komus brakuje Polski,to granica jest otwarta.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2840 Postów
iksiński igrek
(retier1)
Maniak
Jak zwykle barbaro, z uśmiechem przyszpilasz do ...........
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok