Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Studia w Norwegii BEZ zdanego "bergenstestu" - Norwegia

Czytali temat:
(1186 niezalogowanych)
159 Postów
Johnny Walker
(Moroklumpen)
Stały Bywalec
Być może kogoś zainteresuje informacja, że NIE TYLKO zdanie bergenstestu umożliwia podjęcie studiów w Norwegii.
Druga możliwość to ukończenie videregående skole z języka norweskiego.
Informację taką otrzymałem od doradcy w biurze poradnictwa zawodowego "Kariereveiledningssenter"
Nie pamiętam dokładnie wszystkich zasad - zainteresowani mogą sobie sprawdzić sami. Wiem tylko że można skorzystać z tzw. "fullføringsrett", co ja sobie tłumaczę jako "prawo do uzupełnienia różnic programowych". Jeżeli ktoś chce uzyskać możliwość studiowania (studiekompetanse) a brakuje mu języka norweskiego, bo studiował w PL albo ma maturę z PL, to może się zapisać na kurs języka na poziomie szkoły średniej. Kursy wieczorowe oraz internetowe (do wyboru) są płatne ale fylkeskommune może te koszty pokryć w całości. Tak jest w Rogalandzie ale podejrzewam że gdzie indziej też. Ponadto, jeżeli komuś potrzebny również język angielski, może się zapisać na dwa kursy.
Trzeba mieć zdany norskprøve 3. Wniosek składa się do fylkeskommune i oni podejmują decyzję czy pomoc zostaje przyznana. Po pozytywnym rozpatrzeniu, to fylkeskommune przedstawia miejsca i formy kursu do wyboru (np. internet albo wieczorowo) i to fylkeskommune zapisuje kandydata do szkoły.
Kurs trwa chyba rok ale tu pewności nie mam,. Nie wolno mieć zbyt wielu nieobecności, ewentualnie zrezygnować bo wtedy kursant zostanie obarczony kosztami całego kursu.
Nie wiem czy trzeba zwracać pieniądze, jeżeli ktoś np. sobie na tym kursie nie poradzi z poziomem.

Na koniec polecam biura "kariereveiledningssenter". Można w nich uzyskać doradztwo, rozwiać wątpliwości dotyczące zarówno edukacji jak spraw zawodowych. Biura takie podlegają pod fylkeskommunę i można je odnaleźć na stronach fylkeskommun pod zakładką "utdanning"
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
771 Postów
Iza _
(yzia)
Wyjadacz
hmm nie wiem dokladnie jest ze studiowaniem tutaj ale moj chlopak ma w pracy kolesia z Indii ktory zdal jakos NP2 ale nie mowi za dobrze.i studuje IT zaocznie. wiec jak?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:9  
Odpowiedz   Cytuj
159 Postów
Johnny Walker
(Moroklumpen)
Stały Bywalec
yzia napisał:
hmm nie wiem dokladnie jest ze studiowaniem tutaj ale moj chlopak ma w pracy kolesia z Indii ktory zdal jakos NP2 ale nie mowi za dobrze.i studuje IT zaocznie. wiec jak?
Szczerze mówiąc, też nie jestem mocny w przepisach. Aż tak się tym nie interesowałem, więc nie mogę się za dużo wypowiadać w tym temacie. Głównym celem założenia tego wątku, było podzielenie się informacją kursach sponsorowanych przez fylkeskomunę.
A co do faceta o którym piszesz, to może on studiuje w języku angielskim?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
771 Postów
Iza _
(yzia)
Wyjadacz
no wlasnie nie wiem.moze tak,ale angielski tez ma slaby.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-8  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
yzia napisał:
Moze sa to studia platne? Nigdy nie slyszalam zeby byly jakies wymagania jezyowe np. na Folkeuniversitetet.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
771 Postów
Iza _
(yzia)
Wyjadacz
on studiowal w Høgskolen i Telemark. to chyba jest panstwowa uczelnia.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
159 Postów
Johnny Walker
(Moroklumpen)
Stały Bywalec
Elise napisał:
Moze sa to studia platne? Nigdy nie slyszalam zeby byly jakies wymagania jezyowe np. na Folkeuniversitetet.
Aby studiować na wyższej uczelni w Norwegii trzeba spełnić określone wymagania dotyczące zarówno języka norweskiego, jak angielskiego. Być może ten temat był już na forum poruszany. Podam dwa linki, gdzie dokładnie opisano te wymagania.
http://www.nokut.no/no/Utenlandsk-utdanning/Generell-godkjenning/Soker/NOKUTs-saksbehandling/GSU-lista1/
http://www.samordnaopptak.no/info/generell-studiekompetanse/
Słyszałem, że można zostać przyjętym również bez znajomości j. norweskiego i wtedy cały pierwszy rok to wyłącznie zajęcia z języka. W tym przypadku nie znam zasad, nigdy się tym bliżej nie interesowałem.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:13  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
Moroklumpen napisał:
Elise napisał:
Aby studiować na wyższej uczelni w Norwegii trzeba spełnić określone wymagania językowe. Być może ten temat był już na forum poruszany. Podam dwa linki, gdzie dokładnie opisano te wymagania.
http://www.nokut.no/no/Utenlandsk-utdanning/Generell-godkjenning/Soker/NOKUTs-saksbehandling/GSU-lista1/
http://www.samordnaopptak.no/info/generell-studiekompetanse/

Pewnie zalezy co chcesz studiowac na folkeuniversitetet. Idziesz tam na platny kurs to jak nie zdasz to twoja strata.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-11  
Odpowiedz   Cytuj
159 Postów
Johnny Walker
(Moroklumpen)
Stały Bywalec
Elise napisał:
Pewnie zalezy co chcesz studiowac na folkeuniversitetet
Według mnie "Uniwersytet Ludowy" (Folkeuniversitet) to nie to samo co normalny uniwersytet, chociaż ma takie słowo w nazwie. Dlatego podchodzę do tego tematu ostrożnie.
Dziś sprawdziłem z grubsza na stronie internetowej http://www.folkeuniversitetet.no/, że folkeuniwersytet jest tworem, który oferuje różne poziomy nauczania od poziomu szkoły zawodowej, po poziom szkoły wyższej/uniwersytetu. Zatem jeżeli ktoś podejmie kurs zgodny z materiałem szkoły zawodowej i powie że "studiuje na uniwersytecie", będzie to stwierdzenie dość huczne. Ponadto, wchodząc w zakładkę "Yrke & Utdanning" możemy wybrać dowolny kierunek studiów na poziomie "Universitet & Høgskole", żeby się dowiedzieć że w wymagania dla kandydatów to co najmniej "studiekompetanse". Studiekompetanse = m.in. to, co podawałem wyżej, czyli języki angielski i norweski.
Jeżeli w czymś się mylę, to proszę kogoś z doświadczeniem w tej dziedzinie o korektę. Spodziewam się, że odrębne zasady dotyczą uczelni wyższych z kierunkami w całości w języku angielskim.
Zastanawiające jest, czy w zakresie studiów poziom kształcenia w folkeuniversitetet można porównać z poziomem innych wyższych uczelni? Wydaje mi się, że gdyby kryteria przyjęcia do tej szkoły były łagodniejsze niż ogólnie ustalone dla pozostałych uczelni / uniwersytetów (podane wyżej), wtedy w ogóle nie moglibyśmy porównywać jej ze zwykłą uczelnią wyższą / uniwersytetem.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:7  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok