Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Polak polakowi nie pomoże za granicą - Norwegia

Czytali temat:
marcinkolek (1395 niezalogowanych)
11 Postów
Waldemar Dominiak
(waldipol)
Wiking
Witajcie jestem już 2 lata w Norwegi wcześniej w Larvik obecnie w Drammen.Pracuję w restauracji u tej samej osoby tj araba mimo że mam duży staż i z wyksztalcenia jestem piekarzem.Mam już dość tego wszystkiego jestem 24 godz na dobę i przez 7 dni w tygodniu w restauracji wcześniej w Larvik pracowalem od 10-22 a teraz od 12-23 nie mam dnia wolnego żadnej prywatności.Co myślicie że dużo zarabiam pracując tyle godzin w miesiącyu jeżeli uważacie że 12 tyś NOK jest to dużo to fajnie.Wolał bym pracować w Piekarni w swoim lubionym zawodzie i przy normie godzin miał bym to samo.Cóż kiepsko u mnie z j.norweskim i angielskim z szefostwem dogaduje się po niemiecku i dlatego mają mnie w garści.Słyszałem że w Drammen jest jakaś duża francuska piekarnia i pracują nawet tam polacy ale nie mogę skąd wziąść namiarów na polaków Zresztą nie musi to być Drammen .Jednak jest inaczej pracować z polakami bo łatwiejszy jest kontakt z szefostwem czy innymi ludżmi ale czy polak polakowi jest za pan brat i pomoże?W polsce jest takie przysłowie też że polak polaka by utopił w łyżce wody a nie pomógł a inni ludzie innych narodowości jednak sobie na wzajem pomagają czy jest to takie tródne?Straciłem chyba już nadzieję na jaką kolwiek pomoc ze strony swoich rodakow.Nie wiem napisałem tutaj na forum bo to ostatnia deska ratunku i może jakaś osoba z dobrym sercem się zlituje i coś mi pomoże nawet nie wiem gdzie można się spotkać z polakami tu w Drammen? Kończe i pozdrawiam wszystkich z tego portalu i czytających to co napisalem
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
197 Postów
Antoni Perez
(PeReZ)
Stały Bywalec
Normalnie szok. Tak bardzo współczuję panu. Tragedia. Arab czy Turek z Polakiem zawsze świetnie się rozumie. Znam jednego miłego Turka co podobne warunki pracowe daje ludziom ale on płaci conajmniej piętnaście tysięcy a do tego daje mieszkanie i papu... No ale czy ktoś widział głodnego kucharza? Może warto jednak pouczyć się norweskiego i zwiększyć szanse na znalezienie innej pracy albo w gulesider.no wpisać bakkeriet drammen i przejść się z CV a może się jakaś słodka babka trafi co po polsku lub niemiecku się dogada...Proszę nie wątpić i Muzułmanom nie dawać.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-8  
Odpowiedz   Cytuj
401 Postów

(gama28)
Wyjadacz
To nie prawda, że Polak Polakowi nie pomoże. Ja takich przypadków w ogóle nie znam. Tu są namiary na piekarnię, ale raczej inną niż wspomniana w poście powyżej www.bakerklausen.no/ to w Krokstadelva, a tu z Oslo www.bakers.no/eway/default.aspx?pid=225&...:10,1526:1:0:0:::0:0 Te dwie piekarnie kojarzę, bo sprzedajemy ich pieczywo w Rimi. Inaczej pomóc nie mogę.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1660 Postów
kryss d
(kryss)
Maniak
kurwa co za wyzysk.
waldi jedna rada ,jesli chcesz zeby ktos ci pomogl musisz sam tego chciec i zrobic cos w tym kierunku.
dobrze zeby ktos pomogl ci porzadne sv po norwesku napisac,ja niestety nawet w polskim byki robie,a to bedzie twoja wizytowka,na tym badz na sasiednim forum napewno ktos sie znajdzie.
pozniej tylko wysylac wszedzie gdzie sie da tam oczywiscie gdzie cie interesuje.
pozatym sporo norwegow tez mowi po niemiecku.
predzej czy pozniej cos chwyci
Zgłoś wpis
Oceń wpis:10  
Odpowiedz   Cytuj
11 Postów
Waldemar Dominiak
(waldipol)
Wiking
Tak wyzysk od 3 m-cy nie otrzymuje wypłaty bo ma problemy a przecierz każdy je ma ale jego nie obchodzą innych problemy bo ma swoje.Jeszcze lepiej było by jak by pracownicy kupowali wszystkie produkty robili oplaty a on zgarniał kasę żresztą tak jest skoro nie placi to obraca naszymi pieniędzmi.Jestem już zdesperowany tylko skończyć ze sobą bo i tak nie ma z czym wracać do polski
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
771 Postów
Iza _
(yzia)
Wyjadacz
napisalam na priv
poza tym znajdz sobie kurs norweskiego.w introduksjonsenteret zaplacilam 10tys za 6 miesiecy to nie wychodzi tak zle i mozna rozlozyc na raty.maja kursy rano albo wieczorem wiec na pewno na jakis sie zalapiesz. Jak bedziesz chociaz umial cos zagadac to juz bedzie fajnie. pomysl z gulesider jest dobry.ja tak szukalam praktyk. wpisz piekarnia i wyszukaj wszystkie w okolicy. i potem sie przejedz albo wyslij cv.ale lepiej nie mailem tylko poczta.
z kazdej sytuacji jest wyjscie tylko trzeba troche pomyslec
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-11  
Odpowiedz   Cytuj
771 Postów
Iza _
(yzia)
Wyjadacz
ja tam nie bede nikogo topic...niech sobie zyja
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1319 Postów
zdzicho dobry
(powiatowy myśliciel)
Maniak
12 tys tyle to ja na paliwo wydaję miesięcznie

robota u polaka , turka , pakistańczyka , czy innego jakiegoś tam biznesmana w Norge nie kończy się na niczym dobrym

piszecie że Norwedzy są źli , tylko czy to na prawdę są rdzenni Norwedzy?? czy tacy sami jak my , co kilka lat temu udało się wyjechać , dostać azyl , założyć firmę i dorabiać się teraz na takich jak my

ale nic to -- przecież to Norwedzy tylko kolor skóry trochę inny i myślenie chyba raczej też inne hahahahaha
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2539 Postów
brzy dal
(brzydal)
Maniak
...przy

okazji waldipol

wprowadziles nowa jakosc

do tej pory obecne byly jedynie prosby tych,ktorzy nie mieli/nie maja

zadnej pracy.ty natomiast prac masz i prosisz o znalezienie innej,lepszej

poniewaz z dotychczasowej nie jestes zadowolony.moze od razu napisz,jaka pensja

i jakie warunki beda dla ciebie satysfakcjonujace...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj
1660 Postów
kryss d
(kryss)
Maniak
no pewnie wiekszy niz 12tys za 300h -350h
brzydal zluzuj czasem.
przyjezdzajac tu nikt niewiedzial co go spodka
Zgłoś wpis
Oceń wpis:6