Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
226 Postów
Maryjka Funga
(Maryjkap)
Stały Bywalec
Serena super trafienie Ten grzyb kiedy pojawia się w Norwegii to oznacza tylko jedno: WIOSNA PANIE GRZYBIARZU !!! Jeszcze kilka dni małego zamieszania przedświątecznego i ja także będę mogła wyruszyć na małe fotopolowanie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
2 Posty
arkadiusz rozanski
(areczek70)
Wiking
ZIMA BYLA TAK CIEPLA ZE GRZYBY ROSLY CALY CZAS NIC DZIWNEGO WILGOCI W BERGEN NIE BRAKUJE ............///.,M.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2 Posty
arkadiusz rozanski
(areczek70)
Wiking
PRZEBADAJ WATROBE JADLES ALE GRZYBY TEZ CI ZJADLY JA
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
226 Postów
Maryjka Funga
(Maryjkap)
Stały Bywalec
Uwaga grzybiarze, wśród grzybów wiosenne poruszenie. Pojawiły się pierwsze zwiastuny z serii grzybów wiosennych.
W okolicach Asker wypatrzyłam dzisiaj Czarkę szkarłatną (Sarcoscypha coccinea)

W Polsce gatunek rzadki i znajdujący się pod ścisłą ochroną. Tutaj wydaje się występuje dość pospolicie.

Gatunek grzyba o nieokreślonej przydatności do spożycia, w związku z tym w atlasach figuruje jako niejadalny. Znam jednak kilka osób , które są smakoszami tego gatunku. Próbowałam je i w smaku są ziemiste, o lekkim rzodkiewkowym posmaku. Ze względu na zjawiskowy wygląd tego grzyba, raczej szkoda wrzucać go do żołądka.

Czarka szkarłatna wyrasta na mocno zbutwiałym drewnie drzew liściastych (konarach i gałązkach), na bardzo wilgotnych stanowiskach.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
226 Postów
Maryjka Funga
(Maryjkap)
Stały Bywalec
W okolicach Oslo pojawiły się pierwsze gołąbki Prawdziwe wcześniaki Jak dotychczas tak wcześnie jeszcze nie gościły na moich miejscówkach. Czyżby to dobra wróżba na przyśpieszone grzybobrania?
Dzisiejszy okaz to Gołąbek plamisty - niejadalny ( palący w smaku)
Ale co tam, w maju każda sztuka się liczy

Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
226 Postów
Maryjka Funga
(Maryjkap)
Stały Bywalec
Podczas pobytu w Polsce trochę poszperałam po lasach. W Puszczy Noteckiej trafiłam na kilka Maślaków ziarnistych. W Beskidzie Żywieckim wysyp Borowików ceglastoporych. Ku mojemu zdziwieniu pokazują się już pierwsze kurki i kozaki. Okazy pieprzników były miniaturowe w ilości sztuk 2 i dostrzegalne tylko przez lupę

Tak więc grzybiarze w Polsce już szaleją, "zazdraszczam im"

Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
226 Postów
Maryjka Funga
(Maryjkap)
Stały Bywalec
Tydzień temu udało mi się jeszcze zebrać na Słowacji ostatniego pożegnalnego smardza. Aby nie być gołosłownym załączam zdjęcie ! Hurrrrra, godnie zamknęłam sezon wiosenny na Słowacji, ale w Norwegii nie postawiłam jeszcze kropki nad i

Smardz wyniosły (Morchella elata)

Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
128 Postów

(Serena)
Stały Bywalec
Maryjka !!! ale poszłaś po bandzie tym gołąbkiem ...
ja nieco skromniej - maleństwa
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
128 Postów

(Serena)
Stały Bywalec
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
128 Postów

(Serena)