Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

128 Postów

(Serena)
Stały Bywalec
Poziomki zbierałam w ostatnią niedzielę w Lier, ale widzałam je rőwnież w innych miejscach. Niestety brak deszczy powoduje że te rosnące w słonecznych miejscach są bardzo drobne a w cienistych dopiero kwitną .Najlepsze są w miejscach pőłcienistych - dorodne , pachnące i pyszne. Niestety nie znam miejsc w Twojej okolicy , jednak poziomki są tu dość powszechne.Mus nie tylko wygląda pysznie -zapewniam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
81 Postów
K S
(katarzynajan)
Początkujący
Serena napisał:
[quote]Poziomki zbierałam w ostatnią niedzielę w Lier, ale widzałam je rőwnież w innych miejscach. Niestety brak deszczy powoduje że te rosnące w słonecznych miejscach są bardzo drobne a w cienistych dopiero kwitną .Najlepsze są w miejscach pőłcienistych - dorodne , pachnące i pyszne. Niestety nie znam miejsc w Twojej okolicy , jednak poziomki są tu dość powszechne.[b]Mus nie tylko wygląda pysznie -zapewniam [/b]/quote]

nie no teraz to już bankowo w sobotę wyruszam na poziomkowe łowy!
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
128 Postów

(Serena)
Stały Bywalec
Powodzenia . Mus z poziomek jest ucierany bez gotowania co nie powoduje utraty/zmiany zapachu i smaku. Zebrane poziomki zasyp na noc taką samą wagowo ilością cukru.Następnego dnia dodaj porcję soku z cytryny i troszkę mocnego alkoholu (jedno i drugie proporcjonalnie do ilości zbiorów) i ucieraj przynajmniej do czasu całkowitego rozpuszczenia cukru.Zamknij w słoikach delikatnie smarując krawędź musem.Przechowywanie w chłodnej piwnicy lub w lodówce. Życzę owocnych łowów
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
81 Postów
K S
(katarzynajan)
Początkujący
dziękuję za dobrą radę inaczej z pewnością- o ile bym coś znalazła- trafiłoby to do gorącego gara pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
23 Posty
Kamil nks
(enternks)
Wiking
dziękuje za odpowiedz. pozdrawiam
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
128 Postów

(Serena)
Stały Bywalec
Ja uwielbiam ucierane na surowo musy i konfitury, robię tak poziomki, truskawki, porzeczki, żurawinę , agrest i publikowane wcześniej różane płatki - do pączków - są przepyszne .Dzikie róże jeszcze kwitną -zbiera się te o dużych płatkach i mocno pachnące. Zasada produkcji ta sama, tylko w różanych płatkach trzeba odciąć białą końcówkę bo dodaje goryczy. Może się skusisz kiedy szukając poziomek spotkasz krzew róży. . Też pozdrawiam
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
128 Postów

(Serena)
Stały Bywalec
"Święty Jan niesie jagód dzban" - z tygodniowym opóznieniem, sezon jagodowy, uważam za otwarty
w dodatku dojrzały pierwsze maliny, na razie nieliczne .. ale za kilka dni wysypią z całą obfitością.
Któż nie kocha jagodzianek ?
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
81 Postów
K S
(katarzynajan)
Początkujący
zazdroszcze pyszności... !
ja niestety w sobotę nie znalazłam ani poziomek ani jagód
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
226 Postów
Maryjka Funga
(Maryjkap)
Stały Bywalec
Ja znalazłam jagody i poziomki, ale zjadłam je wprost z krzaka hihi. Tak jest bezpieczniej, bo niestety w pieczeniu ciast i im podobnych tworów nie wykazuję żadnych zdolności

Teraz dla zbieraczy runa leśnego nadchodzą prawdziwe żniwa!

Serena to zdjęcie jest przesmaczne i wysokokaloryczne
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
739 Postów

(qantan)
Wyjadacz
bodys napisał:
Maryjkap napisał:
Ja znalazłam jagody i poziomki, ale zjadłam je wprost z krzaka hihi. Tak jest bezpieczniej, bo niestety w pieczeniu ciast i im podobnych tworów nie wykazuję żadnych zdolności

Teraz dla zbieraczy runa leśnego nadchodzą prawdziwe żniwa!

Serena to zdjęcie jest przesmaczne i wysokokaloryczne

A ja dziś w pracy je podeptałem...Kapitalizm...

i teraz jesteś z siebie dumny ...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok